5%-os ÁFA hosszabbítás 2026-ig!

A napokban megjelent friss rendelet értelmében 2026. december 31-ig meghosszabbították a kedvezményes adózási lehetőséget.

Mit kell tudni ahhoz, hogy új otthonunkat 5%-os áfakulccsal építhessük meg?

Bár a határidők kerültek most előtérbe, fontos, hogy az alábbi kritériumoknak is megfeleljünk, amelyek nem változtak:

 • Az ingatlannak belterületen, lakóövezetben kell felépülnie. Nyaralóövezetben épített ingatlanok esetén az 5%-os áfa nem érvényesíthető.
 • Az ingatlan csak lakóépület lehet.
 • Ikerház és társasház építésére is van lehetőség.
 • A maximális alapterület 300 nm lehet.

A fent említett kritériumok változatlanok érvényesek. Az újdonságot a határidők jelentik. A friss kormányrendelet szerint az 5%-os áfa lehetőségével akkor lehet élni, ha az építési engedélyt 2026. december 31-ig elfogadják. Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy eddig a dátumig kell megkapnunk az ÉTDR számot.

Ha ebbe a határidőbe beleférünk, az építkezést és a szükséges engedélyeztetéseket 2030 végéig lehet elintézni.

Érdemes-e Kivárni?

Saját tapasztalataink szerint a 2025-ös évi kivitelezések iránt már most, 2024 tavaszán is megnövekedett az igény. Az építőipar újabb lendületet kapott az 5%-os áfa lehetőségének fenntartásával, így jelentős árcsökkenés nem várható. Ezért azt javasoljuk, hogy ha nincs más külső tényező, ami miatt várni kellene, érdemes most belevágni az építkezés és az engedélyeztetés intézésébe, mivel a jelenlegi feltételek valószínűleg kedvezőbbek, mint a jövőben várhatóak.

Építkezne? Segítünk!

Ha építkezés előtt áll, de kérdései vannak, szívesen segítünk! Forduljon hozzánk bizalommal!

Kérdései lennének, készházakkal, könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatban? Kollégáink állnak az Ön rendelkezésére! Kérjen ajánlatot telefonon vagy az írja meg e-mailben kérdéseit. 2 napon belül felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy megbeszéljük a részleteket.

Kapcsolat

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

  Elfogadom az Adatkezelést

  Elérhetőségek
  Legfrissebb írásaink

  Ajánlott bejegyzések

  Vissza az összes íráshoz