A könnyűszerkezetes épületek legfőbb előnyei 2021-ben

Bár a könnyűszerkezetes épületek külföldön már hosszabb ideje léteznek, Magyarországon főleg az utóbbi évtizedekben terjednek rohamos tempóban. Számos előnyük van, ami örökérvényű, míg más dolgok napjainkban váltak igazán fontossá.

Ebben a bejegyzésben azokat az előnyöket tekintjük át, amelyek miatt 2021-ben is érdemes könnyűszerkezetes épületeket emelni.

5 előny, ami a könnyűszerkezetes épületekhez kötődik

Az egyik fontos előny, ami a könnyűszerkezetes épületekhez kötődik, az az alacsonyabb ár. Egy ilyen ház általában olcsóbb, mint az ugyanakkora méretű téglaház, nem beszélve arról, hogy kevésbé robusztus alapozás is elegendő lehet. Az ár/érték arányt tovább növeli az a tény, hogy ezek a modern épületek vékonyabb fallal rendelkeznek, ezért ugyanakkora bruttó alapterületből nagyobb nettó belső tér hozható ki, mint a téglaházaknál.

A másik nagy előny a gyorsaság, mely különösen a készházak esetében tűnik ki. Az ilyen épületek az engedélyezési és tervezési procedúrát követően akár pár hónap alatt el is készülhetnek, amellyel magasan verik a hagyományos házak elkészülési idejét. A készházak egyes részei párhuzamosan készülnek a kivitelező telephelyén, a típustervek pedig megkönnyítik a folyamatokat.

A könnyűszerkezetes házaknál nagyon erősen jelen vannak a modern építőanyagok és megoldások, melyek egy újabb előnynek számítanak. Emiatt az ilyen épületek rendkívül jól szigeteltek, kicsi az esélye a hőhidak kialakulásának, ami miatt nem kell tartani a penésztől. Ma már egyáltalán nem ritka ezeknél az építkezéseknél, hogy padlófűtést vagy mennyezetfűtést szerelnek be, amelyekhez az energiát szolgáltathatja hőszivattyú vagy napelemes panelek is.

Vario 131 típusház

A 21. század egyik fő csapásiránya a környezetvédelem, melynek nagy az elfogadottsága a lakosság körében is. Ha ez nem lenne így, az egyre szigorodó építésügyi előírások akkor is tennének arról, hogy az új épületek már a lehető legjobb módon energiatakarékossá váljanak. A gyorsházak ezen a területen is az élbolyba tartoznak, egyes esetekben akár 30-50%-os fűtésköltség-csökkenés is elérhető velük.

A rugalmasság az ötödik előny, ami a könnyűszerkezetes házakhoz kötődik. Alapszabályként arra kell figyelnünk az építkezés során, hogy a következő 10 évben várható élethelyzetünkhöz illeszkedjen. Egy ház élettartama azonban ennél jóval több, amely alatt gyerekek születhetnek, majd a saját életüket élve kirepülhetnek a fészekből, esetleg többgenerációs együttélés szükséges.

Ezek mind olyan helyzetek, melyekre nehéz felkészülni egy téglaépülettel, míg a könnyűszerkezetes házak sokkal rugalmasabbak. Ha bővítésre lesz szükség, akkor nem lesznek útban a vastagabb falak, a belső elrendezés pedig könnyen átvariálható.

A fenti előnyök együttese teszi olyan jó választássá ezeket a modern házakat, nem csoda, hogy a napjainkban észlelhető építőipari boom egyik nyertese a könnyűszerkezetes épület. Magyarországon bármerre járva arra lehetünk figyelmesek, hogy minden nap újabb területen kezdenek bele az építkezésbe, és a házak jó része már ezt a technológiát használja.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz