A legnépszerűbb homlokzati burkolat megoldások

A homlokzati burkolatok minden esetben egy épület alapjait is jelentik, ugyanis hosszabb távon meghatározzák az ingatlan kinézetét, emellett megfelelő védelmet biztosít a falak számára. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen típust választunk az otthonunkhoz.

Fontos tudatos döntést hozni, hiszen nem kis beruházásról van szó, így nem mehetünk el szó nélkül sem az anyag, sem a színek és a minták mellett sem.

Ebben a cikkben a legnépszerűbb megoldásokat mutatjuk be. Kitérünk arra, hogy hova és mi a legjobb választás.

Mi a homlokzati burkolat és milyen szerepet tölt be?

A homlokzatburkolat tulajdonképpen az épület egy plusz külső burkolata, amely nemcsak megvédi az ingatlant a környezeti és az időjárási hatásokkal szemben, de nagyban meghatározza az otthonunk megjelenését. Manapság már igen sokféle anyagból készül burkolat, így a választás csak akkor nehéz, ha nem tudjuk, hogy milyen típus illik az adott épülethez.

Az átszellőztetett homlokzatburkolati rendszer hőszigetelő, alumínium keretből, valamint szellőztetett homlokzati panelekből áll össze, amelyek különböző anyagból készülhetnek. Másik rendszer esetében pedig szintén megvan a hőszigetelő tulajdonság, azonban itt már hálózott ágyazóhabarcs, ragasztó és magát a burkolat tartozik hozzá.

Ezek mind azért vannak, hogy megvédjék az épületet, csökkentsék az energiafogyasztást, de nem utolsó sorban felelnek még az esztétikáért is. Már csak az a kérdés, hogy melyiket érdemes választani.

Milyen a jó homlokzati burkolat?

Amikor az átlag ember homlokzati burkolatot keres, akkor bele sem gondol abba, hogy milyen széles a választék. Számtalan szempontot figyelembe kell venni, hiszen fontos, hogy a burkolat strapabíró legyen, jól bírja az extrém időjárási körülményeket, nézzen ki szépen és stílusban is passzoljon a falakhoz és az otthonunkhoz. Jó hír, hogy vannak olyan anyagból gyártott változatok, amelyek szinte bármilyen építészeti trendhez jól illeszkednek.

A természetes fa hatású megoldások mindig jó választásnak bizonyulnak, hiszen időtállóak és egy kis pluszt adnak az ingatlan külsejéhez. Egy jó homlokzati burkolat ráadásul értéknövelő hatással is bír, hiszen eladás esetén sokat számít, hogy néz ki kívülről az épület.

A homlokzati burkolat legnépszerűbb fajtái

Ahogy említettük, nem csak egy választási lehetőségünk van. Homlokzati burkolat készülhet alumíniumból, színes acélból, szálcementből, famintázattal, ragasztott megoldással egyaránt. Csak, hogy a legnépszerűbbeket említsük. Mivel azonban mindenkinek más a fontos, így érdemes megnézni, hogy melyik változat kinek a legjobb választás. Aki például stabil és megbízható, hosszú élettartammal rendelkező burkolatot szeretne, annak ebből a szempontból a legjobb, ha alumínium vagy szálcement mellett teszi le a voksát.

Ami a védelmet és a hangszigetelést illeti, ahhoz, hogy a burkolat megfelelő védelmet nyújtson és a zajt is jól szűrje, annak mindenképpen szerelt és átszellőztetett, táblás verzióban érdemes gondolkodnia. A gyors és egyszerű kivitelezést kizárólag a ragasztott burkolattal lehet megoldani, ami sokszor megúszósnak tűnhet, azonban ezekből is bőven akad megbízható és jó minőségű alternatíva.

Más kérdés, ha a látvány és a minimalizmus a lényeges, hiszen aki szereti az egyszerű, ámde mégis szép és igényes megoldásokat, annak talán nincs jobb, mint az ultravékony kőfurnér, ami természetes hatást kölcsönöz az ingatlan számára. A kőfurnér mészkő, palakő, illetve homokkő hatású lapok a különböző rétegeinek szétválasztásával jönnek létre. Kiváló megoldás kültérre és beltérre egyaránt, így az épület kinézete még könnyebben egységesíthető.

Elmondható tehát, hogy a homlokzati burkolatok kapcsán számtalan lehetőségünk van választani. Csupán azt kell eldöntenünk, hogy mi a fontos, a minőség, a látvány, az ár, vagy esetleg mindegyik egyben. A leglényegesebb persze az épület külső védelme, hiszen a cél a környezeti hatások elleni állagmegóvás. Egy jó burkolat hatással van mind az ingatlan teljesítményére, mind az otthonunk élettartamára egyaránt.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz