Hogyan hatnak a házunk színei az életünkre?

Egy korábbi bejegyzésünkben már említettük, hogy a könnyűszerkezetes házunk színei nagyon fontosak a berendezés során. Akkor néhány tippet is adtunk, hogy mely kombinációk ideálisak, de ezzel még koránt sem veséztük ki a témát.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen hatással vannak a színek a lelkiállapotunkra és az életünkre, hogy ennek segítségével tervezhessük meg a ház egyes részeinek és helyiségeinek az árnyalatait. Mivel ez a téma nagyon hosszadalmas lenne egyetlen bejegyzésre, ezért kétfelé szedtük, és ebben a részben a vörös, a barna és a narancssárga hatásait nézzük meg. A következő bejegyzés pedig a citromsárga, a zöld és a kék színekről szól majd.

Vörös

A vörös az egyik leginkább élő szín, mellyel feldobhatjuk a könnyűszerkezetes házunk belsőjét. Már a tervezés során érezni fogjuk az erejét, ami a megvalósítás során is át fog jönni.

A vörös szín gyakran lelhető fel az irodaházakban, ezért jó választás a home office számára is. Emellett gyakori vendége a nappalinak és a hálószobának. A munka során ez a szín inspirál, és fenntartja a munkakedvet, a nappaliban erősíti a barátságot és megkönnyíti a beszélgetéseket, a hálószobában pedig vágyat és szenvedélyt ébreszt.

Mivel a vörös a haragot és a bosszút is feltüzelheti, ezért érdemes olyan nyugtató színekkel kombinálni, mint a fehér és a bézs.

A vörös színhez kapcsolódó érzések: öröm, szerelem, szenvedély, vágy, érzékiség, energia, erő, kitartás, elszántság, vezetői képességek, bátorság, akaraterő, harag, méreg, rosszindulat, bosszú, veszély, háború, éhség.

Barna

A vörösnél lágyabb szín a barna, mely természetes árnyalataival és alapvető nyugtató hatásával könnyen összeilleszti a klasszikus és a modern bútorokat vagy építészeti megoldásokat. Érdemes vele megfontoltan bánni, hogy ne oltsa ki azoknak a színeknek a hatását, melyek felpezsdítenek.

Egyes belsőépítészek előszeretettel teszik tele az épületet barna elemekkel, ha rusztikus és előkelő külsőt szeretnének elérni, de a könnyűszerkezetes házunkban ezt a megközelítést kerülnünk kell. Az ilyen megoldás inkább hivatali épületekben, ügyvédeknél és olyan környezetekben jön be, ahol rövidebb időt töltünk, egy idő után már nyomasztóvá válik az ereje.

Ha túl sok barna színt használtunk fel a belső terekben, a hatásait ellazíthatjuk a sárga, fehér, piros, zöld és narancs színekkel.

A barna színhez kapcsolódó érzések: biztonság, védelem, megbízhatóság, melegség, kényelem, rugalmasság, elszántság, merevség, szomorúság, magány, elszigeteltség, depresszió, közöny, hatalom, nyitottság, szolidaritás, erő, kifinomultság.

Narancssárga

A vörös mellett a másik közkedvelt és élettel teli szín a narancssárga, mindenkinek a napfény és a természet jut róla az eszébe. Minden tónusa pozitív jelentést hordoz, az aranyba hajló árnyalatai pedig a gazdagság kifejezésére is alkalmasak.

Ez a szín is felpörgeti a vágyakat, így hálószobában is kiváló, de van olyan hatásai is, mintha egy homokos parton pihennénk, emiatt életerővel tölt fel. Gyakran használják a konditermekben, hogy még jobban stimulálják az edzeni vágyókat, a nappaliban érdemes olyan színekkel együtt használni, melyek kicsit elvesznek a pezsgéséből.

A narancssárga színhez társított érzések: boldogság, nyugalom, relaxálás, melegség, szerelem, figyelem, passió, vágy, kötödés, bátorítás, elszántság, lelkesedés, ösztönzés, siker, gazdagság, presztízs, jólét, bölcsesség, csalás, árulás, bizalmatlanság, dominancia, gyógyítás, energia, kreativitás, kaland.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz