Hogyan készül el egy készház?

Egy-két évtizeddel korábban jelentős problémát okozott a piacon az, hogy külföldről érkező, magyarul szinte alig beszélő és magukat szakembernek nevező ácsok építettek könnyűszerkezetes házakat. Ők ráadásul sokszor a szükséges faanyagot is beszerezték, melyeket nem minősített semmilyen szervezet, ezért pedig a végeredmény is kivetni valókat hagyott maga után.

Ma már nagyon más a helyzet, szigorú szabályozás vonatkozik a készházak építésére, a szükséges munkafolyamatok elvégzésére és a felhasznált anyagokra.

Az ÉMI (ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) végzi a beépíteni kívánt anyagok és a hozzájuk szükséges technológia minősítését, ezért a piacon működő vállalkozásoknak rendelkezniük kell az engedélyszámával. Ez biztosítja azt, hogy a készházak megfelelő minőségben készüljenek el.

Az alapozástól az átadásig – így készül a készház

A készházhoz olyan alapozás szükséges, mint a hagyományos módszerrel készülő házak esetében, a fő eltérés az, hogy kisebb teherbírású. A teherhordó szerkezet fából épül fel, míg az épület oldal- és belső falai a házépítő vállalat telephelyén készülnek el. Ez jelentősen meggyorsítja az építkezést, mivel egyes feladatok párhuzamosan folyhatnak.

A falak külső borításán belül található a szigetelés, mely ásványgyapotból készül, a belső fal pedig a párazáró fólia fölé gipszrost lapokat kap. Szintén kialakításra kerül az elektromos előkészítés, így amikor a járművek az építkezés helyszínére szállítják a falakat, ezekkel a feladatokkal már nem kell foglalkozni.

A földszintes készházak tetőzete szeglemez igénybevételével készül, ennél a technológiánál a gerendákat két oldalról belesajtolt szeglemezek kötik össze. Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a módszer előnyeit, melyet itt lehet elolvasni: A szeglemezes tetők előnyei

A megrendelő választásától függően háromféle készültségi szinten érhetők el a készházak. A szerkezetkész állapot magában foglalja a tervezést, az alapozás elkészítését, a fő és válaszfalakat, illetve a tetőszerkezetet, a külső hőszigetelést és nyílászárókat.

A félkész készháznál a fentiek mellett elvégzésre kerül a mennyezeti hőszigetelés és a gipszkartonozás, illetve a ház aljzatának szigetelése. A kulcsrakész állapot pedig az a készültségi fok, amikor gyakorlatilag minden készen áll a beköltözésre. Ilyenkor az építő vállalat elvégzi a gépészeti feladatokat és a villanyszerelést, a belső terek festését, felszereli a szanitereket és a belső nyílászárókat.

A legtöbb esetben arra is van lehetőség, hogy egyes munkafolyamatokat a megrendelő által kijelölt szakembernek adjon át az építtető, ennek menetét és részleteit pontosan rögzítik.

A VarioSystem-Group Kft. ÉMI minősítése több, mint 20 féle falszerkezetre vonatkozik, a változatos műszaki specifikációkkal rendelkező külső falak, belső válaszfalak és födémszerkezetek segítségével szinte mindenféle megrendelői kívánság teljesíthető.

A felhasznált anyagok minőségét jól jelzi, hogy a VarioSystem-Group Kft. az épületei szerkezeti részeire, alapozására, fő- és válaszfalaira és a tetőszerkezetre 15 év garanciát is vállal.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz