Hogyan kontrolláld a levegő páratartalmát?

Ahogy beköszönt a hideg idő és vele együtt a fűtési szezon, az otthonodban általában két problémával találkozhatsz: vagy túl párás, vagy túlzottan száraz a levegő. Bár a készházak minőségi alapanyagokból és professzionális kivitelezéssel készülnek, mindezek ellenére is találkozhatunk ezekkel a kellemetlenségekkel. Szerencsére azonban mindkettő problémára létezik megoldás.

Száraz levegő

A hideg idő beköszöntével a páratartalom csökken. Ez azért van, mert a hideg levegő kevesebb nedvesség megtartására képes, mint a meleg levegő. Az ideális beltéri páratartalom télen körülbelül 45%. Azonban a száraz téli levegő következtében a páratartalom akár 15%-ra csökkenhet. Ezzel a kiegyensúlyozatlansággal számos lehetséges probléma léphet fel, amelyek befolyásolhatják az egészségedet és kényelmetlenséget okozhatnak.

Könnyebben terjednek a betegségek

A felső légúti betegségek köztudottan egyszerűbben terjednek a száraz levegőben. A száraz orrnyálkahártyával még fogékonyabbá válunk arra, hogy elkapjuk a vírusokat. Vagyis, ha megtesszük a megfelelő lépéseket az optimális páratartalom megőrzése érdekében, azzal valójában csökkentjük a betegségek kialakulásának kockázatát.

Nem jó az orrodnak

Mivel a légzés az orron keresztül történik, az alacsony páratartalom miatt az orr kiszáradhat és irritálódhat. Ez kényelmetlen és fájdalmas, ráadásul akár orrvérzést is okozhat. A megfelelően párásított levegővel ezek a kellemetlenségek könnyen megszüntethetőek.

Káros a bőrödnek

A bőr jelentős része víz, így ha a levegőben nincs elég nedvesség, a bőröd könnyen kiszáradhat. Ez viszketéshez, hámláshoz, valamint kirepedezett bőrhöz és ajkakhoz vezethet. A száraz levegő továbbá az olyan meglévő bőrproblémákat is felerősíti, mint az ekcéma vagy az akne.

Statikus elektromosság

Ha a levegő páratartalma ideális, akkor az otthonodban lévő statikus elektromosság természetesen eloszlik. Amikor azonban a levegő túl száraz, ez az elektromos töltés elkezd felhalmozódni. Ezt észreveheted például, amikor áthúzod a takaródon az ágyneműt és közben pattogó hangot hallasz. Ami még gyakoribb, hogy megcsíp a kilincs vagy más fémfelület, amikor hozzáérsz. Ha elegendő nedvesség van a levegőben, úgy ezek a problémák is megszűnnek.

Károsítja az otthonodat

A száraz levegő megpróbál nedvességet találni magának. Ez azt jelenti, hogy a hideg téli időben elkezdi kiszívni a vizet az otthonodból, például a keményfa padlóból, amely ennek hatására recsegni kezd.

Károsítja a bútoraidat

Ahogy az otthoni levegő szárazabbá válik, nem csak az otthonodat, hanem a benne lévő dolgokat is károsíthatja. A fa bútorok elhajolhatnak vagy megrepedhetnek, míg a fából készült hangszerek elveszíthetik eredeti alakjukat és hangjukat. Mindemellett ronthatja a papírból készült műalkotások és könyvek minőségét.

Küzdelem a száraz levegő ellen

Párásító készülék

Ha el akarod kerülni a száraz levegővel járó kellemetlenségeket, akkor érdemes beruháznod egy párásítóra. A gép vízgőzt juttat a levegőbe, ezzel optimalizálva a levegő nedvesség tartalmát. Nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk és minden nap cseréljük benne a vizet, ellenkező esetben ugyanis elszaporodhatnak a kórokozók. Javasolt desztillált vagy tisztított csapvízzel használni a gépet. Ha csapvizet alkalmazunk, akkor valószínűleg könnyebben vízkövesedik majd, és nehezebb lesz takarítani.

Ma már léteznek olyan okos párásító készülékek, amelyeken beállítható a számunkra ideális páratartalom, a gép pedig automatikusan ki- és bekapcsol annak érdekében, hogy biztosítsa az optimális értéket. A legtöbbjük időzítővel is rendelkezik, amely szintén egy igen hasznos funkció.

Aroma diffúzorok

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek az aromaterápiás diffúzorok. Nem titok, hogy a természetközeli életmód jótékony hatással lehet az egészségünkre. A készülék eloszlatja az illóolajokat a levegőben, miközben kellemes illattal tölti meg a helyet. A kamilla vagy a levendulaolaj segítenek megszabadulni a stressztől és nyugodt alvást biztosítanak. Gyermekek esetében különösen ajánlott a nyugtató illóolajok alkalmazása a pihentető alvásért.

Sok illóolaj, mint a borsmenta, a citrom, az eukaliptusz, a teafa, a zsálya, a rozmaring, vagy a kakukkfű antimikrobiális hatással rendelkezik, és a diffúzorban alkalmazva nagyszerű módja a megfázás vagy az influenza megelőzésének.

Figyeljünk arra, hogy az olajokat mindig megbízható forrásból szerezük be és a használati utasításnak megfelelően alkalmazzuk. Jelenleg rengeteg féle diffúzor van a piacon, a vásárlás előtt mindenképp tájékozódjunk a készülék kapacitását és funkcióit illetően.

Párásító vs. aroma diffúzor?

A különbség rendszerint a kapacitásban rejlik, a párásítók ugyanis lényegesen nagyobb teret képesek kiszolgálni és működésükkel enyhítik az olyan a száraz levegő okozta kellemetlenségeket, mint a száraz bőr és orrnyálkahártya. A benne lévő vízzel növeli otthonunk páratartalmát. A diffúzor ezzel szemben csupán aromaterápiás célt szolgál, a vizet pedig arra használja fel, hogy az illóolajokat a levegőben egyenletesen eloszlassa anélkül, hogy a páratartalmat jelentősen növelné. Ezen készülékek űrtartalma kisebb, valamint a teljesítményük is gyengébb.

Tehát ha az otthonodban száraz a levegő, akkor párásítóra van szükséged. Ha viszont csak illatot szeretnél hozzáadni a levegőhöz, akkor az aroma diffúzor a legjobb választás számodra.

Nedves levegő

A fentiekkel ellentétben a túl nedves levegő szintén gondokat okoz:

 • A baktériumok meleg, nedves környezetben szaporodnak, ilyen például a fürdőszoba. Képesek sötét helyeken, kevés légáramlás mellett is túlélni.
 • A por atkák szaporodásának kedvez a meleg, párás levegő.
 • A különböző baktériumok és allergének elszaporodása a magas páratartalom mellett olyan allergiás reakciókat válthat ki, mint a tüsszögés, orrfolyás vagy a szemek könnyezése.

Mi is a penész?

A penészgombák olyan mikroorganizmusok, amelyek szinte mindenhol megtalálhatóak. Az otthonodban többnyire a nedves felületeken, például a fürdőszoba falain és az ablakok körül találkozhatsz vele. Jellemzően sötét színű, gyakran fekete.

A penészgombák fertőzéseket, asztmát, allergiát és egyéb légzési nehézségeket okozhatnak. Az egészségügyi problémák elkerülése érdekében fontos a védekezés.

Hogyan kerül az otthonodba?

Minél több ember él egy háztartásban, annál valószínűbb, hogy a ház hajlamos a penészedésre. Ez azért van, mert a légzés során nedvességet juttatunk a levegőbe. Ha hosszú, forró zuhanyokat veszünk, fedetlen edényekkel főzünk, vagy a szobában teregetjük ki a ruháinkat, esetleg párásítót használunk, akkor több nedvességet biztosítunk a penészgombák növekedéséhez. A nedves tűzifa tárolása, valamint a sok vízigényes szobanövény öntözése szintén penészedést okozhat.

Hogyan tudod megállapítani, hogy penészes a lakásod?

Ahol nedvesség van az otthonodban, ott valószínűleg penészgombával is találkozni fogsz. Első lépésként nézd át, hogy van-e szivárgás a vízvezetékekben. Ha van pincéd, ellenőrizd a falakat és a padlót, különösen akkor, ha el szokta árasztani az eső. Figyeld meg az ablakok környékét, mivel télen a nedves levegő ezeken a hűvösebb felületeken vízzé válva penészedést okozhat. Végül vizsgáld meg, van-e penész a falakon, mennyezeten, padlón, szőnyegen, vagy az újságokon. Ha bárhol a házban dohos szagot érzel, ott valószínűleg jelen van a probléma.

Hogyan szabadulj meg tőle?

A penészírtáskor mindig használjunk védőfelszerelést, ezek a következők:

 • gumikesztyűt
 • védőszemüveget
 • olyan hosszú ujjú felsőt és hosszúnadrágot, amely a munka után eldobható
 • védőmaszkot.

Miután beöltöztünk, nincs más hátra: jöhet a takarítás! Súroljuk le az összes penészes felületet egy kemény kefével és forró szappanos vízzel, vagy olyan tisztítószerrel, ami nem tartalmaz ammóniát. Az így keletkezett folyadékot egy szivaccsal, vagy felmosó ronggyal gyűjtsük össze, majd a területet öblítsük le tiszta vízzel és töröljük szárazra. Természetesen használhatunk kifejezetten penész elleni tisztítószert is. A munka után tanácsos fertőtlenítővel áttörölni az érintett felületeket, majd szellőztetni egy nagyot.

Van, hogy a penész textileken jelenik meg, például függönyökön, ruhákon vagy ágyneműkön, ebben az esetben vegytisztítással szabadulhatunk meg tőle.

Hogyan előzheted meg a penész kialakulását?

Először is próbáljuk meg otthonunkat a lehető legszárazabban tartani. Ha bármilyen szivárgást észlelünk a vízvezetékeknél, mihamarabb javítsuk a hibákat.

Szellőztessünk gyakran az olyan helyeken, mint a fürdőszoba, vagy a konyha. A főzés során fedjük le az edényeinket és használjunk páraelszívót. Kerüljük a hosszú, forró zuhanyzást és ha lehetőségünk van rá, teregessünk az udvaron, vagy használjunk szárítógépet.

Ha a fentiek ellenére fennáll a baj, használjunk páramentesítő készüléket, amely csökkenti a levegő páratartalmát. A párátlanító kicsit olyan, mint a porszívó: az egyik végén beszívja a levegőt a szobából, kiveszi belőle a nedvességet, majd újra kifújja a helyiségbe. A nedvesség egy gyűjtőtartályba csöpög, amelyet időnként ki kell üríteni.

Nyáron a légkondícionáló kivezeti a párás levegőt, miközben hűti az otthonunkat. Ha klímát vagy párátlanítót használunk, mindig legyenek becsukva az ablakok. Most nézzük meg, milyen előnyei vannak egy ilyen készüléknek?

 1. Csökkenti a penész kialakulásának kockázatát

Nem meglepő, hogy ez az első és legfontosabb érv a gép mellett, hiszen a penész kezelése nagyon nehéz, ezért lényeges, hogy megakadályozzuk a kialakulását a levegő optimális nedvességtartalmának fenntartásával. Különösen hasznos az olyan időszakokban, amikor sok csapadék esik.

 1. Megelőzi a dohos szag kialakulását

Ezt a szagot elsősorban a levegőben lévő túlzott nedvesség okozza. Az egészséges beltéri páratartalom fenntartásával kellemes környezetet teremthetünk.

 1. Segít az allergiás tünetek enyhítésében

A tavaszi allergiaszezon gyakori kiváltó okai közé tartozik a poratka, a pollen, a háziállatok szőre és a penész. Utóbbi pedig a párás levegőben terjed a leginkább, és olyan tüneteket okozhat, mint a tüsszentés, eldugult orr vagy orrfolyás, valamint a szemek könnyezése és viszketése. A készülék használatával azonban ezek a problémák enyhíthetőek.

 1. Hasznos a kártevők ellen is

A különböző kártevők számos okból vonzódhatnak az otthonodhoz. Az egyik a túlzott páratartalom, mivel a túlélésük érdekében szükségük van elegendő mennyiségű vízre. Még a levegőből származó kis mennyiségű víz is segíthet nekik a fennmaradásban. Ha csökkentjük a páratartalmat, azzal lakóhelyünk kevésbé lesz vonzó a számukra.

 1. Megvédi az értékeidet

A páramentesítők másik előnye, hogy megvédi az értékes holmijaidat a penészedéstől, például a hangszereket, könyveket, fényképeket, és így tovább.

 1. Gyorsabban száradnak a ruháid

Ha nincs lehetőséged kint szárítani a ruhákat, akkor a párátlanító segít abban, hogy gyorsabban a szekrénybe kerüljenek. A készülék kiszívja a levegőből és a ruháidból a felesleges nedvességet, ami felgyorsítja a száradási folyamatot.

 1. Javítja a komfortérzetedet

A párás környezet rendkívül kényelmetlenné tudja tenni a hétköznapokat, legyen szó hűvös vagy meleg időről.

Hogyan válassz készüléket?

A készülék vásárlása előtt két kulcsfontosságú tulajdonság az, amiről mindenképp tájékozódnod kell:

Naponta eltávolított víz mennyisége

A legegyszerűbb, ha megnézed, hogy a gép hány liter vizet képes eltávolítani a levegőből 24 órás folyamatos üzemidő mellett. A nagyobb gépek nyilvánvalóan több vizet képesek kiszívni, mint a kisebbek.

Teljesítmény

Ha hosszú ideig tervezed használni a gépet, akár állandó jelleggel, akkor azt is meg kell vizsgálnod, hogy mennyi energiát fogyaszt. A legjobb mérési alap ebben az esetben a gép hatékonysága, vagyis az eltávolított víz mennyisége elosztva a felhasznált energiával, literben mérve kilowattóránként (l/kWh).

A teljesítmény önmagában még nem fogja megmondani, hogy mennyire jó a párátlanító, de legtöbbször a magasabb teljesítmény azt jelenti, hogy a gép keményebben fog dolgozni és óránként több vizet távolít el.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

  Elfogadom az Adatkezelést

  Elérhetőségek
  Legfrissebb írásaink

  Ajánlott bejegyzések

  Vissza az összes íráshoz