Hogyan válasszunk függönyt a könnyűszerkezetes házunkhoz?

A függönyök egy gyakran elfelejtett, mégis meglepően fontos elemei a háznak. Tökéletesen funkcionálnak dekorációként, de használati elemként is a mindennapok során. Viszont ahhoz, hogy igazán élvezhessük az előnyeit, meg kell találnunk a legmegfelelőbbet az adott helyiséghez, amely mind színvilágban, mind formában passzol hozzánk és házunkhoz egyaránt.

Sokszor azonban nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő anyagot, hiszen rengeteg szempontot figyelembe kell vennünk. Most ehhez próbálunk meg pár hasznos tanácsot adni, amelyek talán segítséget nyújthatnak egy-egy nehezebb szituáció során.

A sötétítő függönyök

A modern könnyűszerkezetes házunkban általában az egyszínű, sötétítő függönyöket preferáljuk, ugyanakkor érdemes megfontolni, hogy mi mellett tesszük le a voksunkat, hiszen számos lehetőség kínálkozik ezen a területen kívül is.

Ha mégis ezt választjuk, akkor célszerű figyelembe venni épületünk elhelyezkedését, például a felső szintekre nem muszáj kétoldalas anyagokat beszerezni, hiszen egyrészt nem is látszanak annyira kívülről, másrészt úgyis teszünk alá fényáteresztő függönyt is, amely tompítja a kevésbé látott oldal színét.

Figyelni kell, mert ha napos oldalra helyezzük a darabokat, akkor egy idő után megfakulhat az anyag, ebben az esetben pedig tanácsos előre tervezni és kétoldalasra csináltatni a sötétítő függönyt. Így, ha az egyik oldal már nem funkcionál olyan jól, egy kis igazítással használható lesz a továbbiakban a másik.

Ha nagyobb ablakaink vannak, akkor nem érdemes apró mintás függönyt választani, illetve ez igaz fordítva is, kis ablakra nem jó nagy mintás anyagot szerezni, hiszen csak tovább kisebbítené a teret, ezzel esetlegesen kényelmetlen érzéseket keltve.

Fontos figyelni a függöny méreteire is, ha túl nagyra hagyjuk a mintás szövetet, akkor lehet, hogy nem tud majd megfelelően érvényesülni a mintázat a túl sok ránc miatt.

A könnyűszerkezetes házakban sok esetben radiátor van az ablakok alatt, ilyenkor figyeljünk, hogy minimum 5, de inkább 10 centiméter legyen a függöny vége és a fűtőtest között.

A fényáteresztő függönyök

Fentebb említettük a fényáteresztő függönyöket, amelyekkel szintén célszerű csínján bánni. Főleg a sötétítő függönyökkel szokták párban használni őket, de önállóan is kiválóan megállják a helyüket. Ugyanakkor itt is fontos ügyelni pár dologra, mert a végén még pórul járhatunk.

Például ne számítsunk arra, hogy a függöny maradéktalanul átengedi a fényt. Sokszor elő szokott fordulni, hogy a szobákat jelentősen elsötétítik, így, ha nem a ház napos oldalára tervezzük ezeket az anyagokat, akkor nem árt még párszor átgondolni döntésünket. De ez ne bátortalanítson el senkit, mivel nagyon hangulatossá tud tenni helyiségeket, ha például meleg színekben választunk fényáteresztő függönyt.

Nem sok szó esik róla, de a függönyök tökéletesen alkalmasak térelválasztónak is. Egyre többen csináltatnak már ilyen típusú, tolóajtóra hasonlító válaszfalakat, melyek nem csak elegánsak, de még kényelmesek is, akár egy kisebb házban is.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz