Így rendezd be japandi stílusban az otthonodat

Egyelőre még kevesen ismerik a japandi stílust, mint a legújabb lakberendezési trend, pedig a japánok és skandinávok már évek óta alkalmazzák. Az irányzat lényege a minimalizmus, a funkcionális, valamint meleg és megnyugtató jegyek ötvözése.

Mindezt az wabi-szabi pár tökéletlenségével fűszerezik, így lesz igazán egyedi és stílusos az otthon.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogyan rendezhetünk be egy lakást japandi stílusban.

Egy új trend, régi elemekkel

A japandi stílusban megtalálható a természetes harmónia, ami főként Dánia és Japán régóta tartó kulturális kötelékének köszönhető. A 150 éves kapcsolatból eredő befolyás a dán építészek által jelent meg, akik művészekkel és tervezőkkel Japánba kezdtek el zarándokolni, hogy új ihletet találjanak.

Ők voltak az első nyugati nép, akik ellátogattak a világ másik végére, ezzel együtt megszüntették a 220 éve tartó “zárt határokat”.

Az emberek egy része úgy véli, hogy a korai japán befolyás látható a mai dán kerámiákon, berendezési tárgyakon, valamint az egyterű építészeten és a minimalizmuson egyaránt. Talán nem véletlen, hogy a dán dizájn elemek nagyon keresettek a szigetországban.

Milyen egy japandi otthon?

Mindenképpen letisztult. A japandi stílus elengedhetetlen része a minimalizmus, azonban itt nincs szó arról, hogy a zen által átjárt belső tér esetében minden bútortól meg kellene szabadulni. Bátran létrehozhatunk otthon szabadon átjárható és zsúfoltságtól mentes tereket.

Emellett érdemes párhuzamosan lefutó vonalakkal ellátott bútorokat elhelyezni a lakásban, valamint lehetőleg tartózkodjunk a túlzottan díszes elemektől. Minél egyszerűbb valami, annál jobb, legalábbis, ha japadni stílusról van szó.

Nem lesz szükség a 20. párnára, de egy újabb tároló és asztali dísz sem szükséges. Szabaduljunk meg mindentől, ami nem funkcionális és nincs használatban. Ez sokat segít a rendezett élettér kialakításában, de egy idő után érezhetően jobb lesz a hangulatunk is, hiszen nem lesz tele az egész lakás mindenféle kacattal és dísszel.

A vonalvezetés egyenes, a színek természetesek, egyszerűek, a minták pedig nem igen jelennek meg egyik japandi otthonban sem. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem csempészhetjük be őket, csak nem szabad túlzásba vinni.

A kulcs a természet és a naturális színek

Anyag tekintetében legjobb megoldás minden esetben a fa, hiszen ezt a japánok és a dánok is tisztelik és szeretik. A fő bútordarabok esetében nyugodtan használjunk fát, a felületkezeléseket pedig szorítsuk a minimumra. A faburkolatú falak szintén mutatós stíluselemek lehetnek, ráadásul ezzel megóvjuk a festéket is.

Hangsúlyos természetes elemként helyezzünk el a lakásba szobanövényeket, amiket a legjobb terrakotta edényben elhelyezni. Ennek köszönhetően ugyanis még több természetességet csempészhetünk az otthonunkba.

Ami pedig a színeket illeti, itt nagy az eltérés, hiszen akik inkább a skandi kifejezésmódot kedvelik, azok vélhetően gazdagon díszített, fehér vagy semleges alapú palettából válogatnak. Másik inkább gazdag színekkel festett mintákat választanak, amiket végül a falakon vagy más elemeken jelentetnek meg.

Mind a két esetben jó választás bármely természetes árnyalat, mint a zöld, a barna, a kék, vagy éppen a lila. Hozzá kell tenni, hogy a japandi stílusú szobákban gyakran feltűnik a fekete is, így ezt szintén bátran alkalmazhatjuk. Csak ne vigyük túlzásba.

Nem kell túl sok kiegészítő

Ami még fontos, hogy a dizájn fontos elemei a kiegészítők, azonban itt mindenképpen a funkcionalitást kell előtérbe helyezni. Ez azt jelenti, hogy olyan kellékeket válogassunk össze, amelyeknek haszna van, mint egy kerámia edény, egy mutatós váza, esetleg pár könyv. Ezeket ötvözhetjük a skandináv stílus kényelmével, valamint a japán dizájn tökéletlenségével.

Jöhetnek a kontrasztos párnák és a puha takarók, így lesz igazán otthonos az élettér.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz