Készház 5%-os áfával

Várhatóan jelentősen felpörgetik az új házak építésének piacát az 5%-os áfához köthető szabályok, melyek 2021. januárjától érvényesek. Ez a kedvezményes adókulcs azokra az új építésű lakásokra vagy házakra vonatkozik, melyek 2022. december 31-ig elkészülnek, de legalább bejelentésre kerülnek.

További előny jár a CSOK-ot igénybe vevők számára, ők még az 5%-os áfatartalmat is visszaigényelhetik.

Ebben a cikkben a kedvezményes áfához köthető tudnivalókat szedtük össze, mivel igénybe vehető a készházak választásakor is.

Ezeket kell tudni az 5%-os áfáról

A magyar állam által megadott kedvezményes áfakulcs csak akkor érvényes, ha új lakás vagy ház épül, használt ingatlan vásárlásánál nem. Az építései engedélynek meg kell lennie a fentebb említett határidőig, vagy az egyszerűsített bejelentésnek le kell zajlania.

Ez is jelentős könnyítés, mivel a mostani, pörgős piacon még a sokkal gyorsabban elkészülő készházakat is be kell időzíteni az építő vállalatoknak a munkarendjükbe.

A törvényalkotó azt is meghatározza, mikor számít új építésűnek egy lakás vagy ház, ez akkor következik be, ha az első rendeltetésszerű használatba vételre még nem került sor. Amennyiben mégis, de a hatósági engedély és az értékesítés között még nem telt el 2 év, akkor is új építésről beszélhetünk.

Létezik az alapterületre vonatkozó korlátozás is, az 5%-os áfát csak akkor lehet igénybe venni, ha az új építésű lakás nem nagyobb, mint 150 négyzetméter, illetve, az új ház nem nagyobb 300 négyzetméternél. A kedvezmény azonban csak a lakóingatlanokra jár, garázsra, melléképületekre vagy más helyiségekre 27%-os áfával kell kalkulálni.

A magyar piacon többféle hitelkonstrukció érhető el ház vagy lakás építésére, de a törvényalkotó nem korlátozta azt, hogy melyeket használva lehet igénybe venni az 5%-os áfát. Emiatt Fészekrakó hitelnél, személyi kölcsönnél vagy kifejezetten ingatlancélú hitelnél is kérhető a kedvezményes forgalmi adó.

Kedvezőtlen szabályokat is hoztak az építtetők számára, mely az előlegre vonatkozik. Ha a 2020-as év során a vevő már kifizetett egy bármekkora összeget ebből a célból, akkor arra még a 27%-os áfát kell felszámolni, függetlenül attól, mikor történik a teljesítés.

Amennyiben a 2021-ben felépített készházat a megrendelő már tavaly leelőlegezte, akkor a letett összegre nem részesülhet az 5%-os áfa előnyeiből. Ilyen esetekre azonban kevésbé kell számítani, mert a 2020-es év végén gyakorlatilag a teljes szakma behúzta a kéziféket, az új kedvezmény életbe lépését várva.

A szakértők nagy érdeklődést jósolnak az új építésű ingatlanok területén, hiszen az újra csökkentett áfa sokaknak meghozhatja a kedvét a fészekrakáshoz. A készházak ebből a szempontból ideális választásnak számítanak, hiszen a hagyományos építkezési módokkal szemben sokkal gyorsabban elkészülnek és számos dologban jobban is teljesítenek.

Egy korábbi bejegyzésünkben már összeszedtük, hogy milyen előnyökkel jár a könnyűszerkezetes házak építése, a készházak pedig a modern építési módszereikkel ezeknek az épületeknek az élmezőnyébe tartoznak.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz