Készház építése CSOK segítségével

Az utóbbi idők egyik legnagyobb hatású kormányintézkedése Magyarországon a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény), mely komolyan felpörgette az új- és használt ingatlanok piacát. A SZOCPOL helyébe lépő feltételrendszer jelentős támogatást ad azoknak, akik gyerekeket szeretnének vállalni.

A CSOK piac nagy nyertese a készház, hiszen ez az egyik olyan épülettípus, amely iránt kimagasló mértékben nőtt az érdeklődés. Ez köszönhető a pár hónapos építési időnek és a számos kedvező tulajdonságnak. Ebben a cikkben azokat az alapvető CSOK tudnivalókat szedjük össze, melyek a készházak építése szempontjából nélkülözhetetlenek lehetnek.

Mit kell tudni a CSOK 2021-es szabályairól?

Mielőtt a CSOK 2021-es szabályait mélyebben megismerjük, érdemes megemlíteni, hogy az építkezés vagy vásárlás előtt mindenképpen fel kell keresni egy bankfiókot vagy kormányhivatalt az aktuális rendelkezések miatt. A szabályok ugyanis változhatnak, így csak a naprakész infók tudatában szabad felelősségteljes döntést hozni az építéshez hasonló mérvű dolgokban!

Ennek a cikknek a megírásakor a CSOK-ra jogosultak köre rendkívül széles, hiszen nem csak házastársak, hanem élettársak vagy egyedülálló szülők is igénybe vehetik ezt a kedvezményt. Meglévő gyerekeknél ráadásul a szülők életkorára sincs megkötés, míg vállalt gyermeknél legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie az igénylés beadásakor.

Azok a gyerekek vonhatók be a kedvezménybe, akik maximum 25 évesek, terhesség esetén a magzat 12. hetétől. Amennyiben az igénylők még meg nem született gyerekekre veszik igénybe a CSOK-ot, akkor új építésű ingatlannál 3 gyerekig, használtnál 2 gyerekig jár a támogatás.

A 2021-ben megadott támogatási összegek is széles körben szóródnak, attól függően, hogy új ingatlanról van szó vagy használtról, illetve, hány gyerek után igénylik a szülők a CSOK-ot. Új lakás vagy ház építésénél és vásárlásánál lehet kihasználni a legmagasabb összeget, mely egy gyerek esetében 600 ezer forint, kettőnél 2 millió 600 ezer forint, három vagy több gyereknél pedig 10 millió forint.

Használt lakás vagy ház vásárlásánál, illetve bővítésénél a vissza nem térítendő támogatás egy gyereknél 600 ezer forint, kettőnél 1 millió 430 ezer forint, három gyereknél 2 millió 200 ezer forint, négynél pedig 2 millió 750 ezer forint.

A törvényalkotó meghatározta a kedvezménybe bevonni kívánt ingatlanok alapterületét is, melyek gyerekenként nőnek. Új építésű ingatlan vagy vásárlás esetében  1 gyereknél legalább 40 négyzetméteres lakás vagy 70 négyzetméteres ház szükséges, 2 gyereknél 50, illetve 80 négyzetméteres, 3 vagy több gyereknél pedig 60, illetve 90 négyzetméteres. Használt lakás vagy ház esetében 1 gyereknél legalább 40 négyzetméteres ingatlanra, 2, 3, illetve 4 gyereknél pedig legalább 50, 60, illetve 70 négyzetméteres ingatlanra van szükség.

Az állami támogatáson kívül fixálva van a felvehető hitelösszeg és a kamata is. 2 gyereknél és új ingatlannál 10 millió forint hitel vehető igénybe, 25 évre fixált 3%-os kamattal. 3 gyereknél ugyanez a feltétel, csak a maximális hitelösszeg 15 millió forint.

A használt ingatlanokra vonatkozó CSOK esetében is 3%-ban fixált a hitel 25 évre, 2 gyereknél a maximális hitelösszeg 10 millió forint, 3 vagy 4 gyereknél pedig 15 millió forint.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz