Mennyi ideig kell szellőztetni a házban?

Költözhetünk a világ bármelyik tájékára, szívhatunk friss alpesi levegőt, vagy párás trópusit, mindig nagyon fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a legalapvetőbb létszükségleteink egyikét, a légzést.

Furcsán hangozhat, de sokszor nem figyelünk eléggé arra, hogy megfelelő minőségű levegőhöz jussunk, ez pedig akár hosszútávú károsodásokat is okozhat, még egy egészséges, fiatal szervezetben is. Az ember számára legideálisabb a 40 és 60 százalék közötti páratartalom, ez az érték pedig elkerülhetetlenül több lesz, ha huzamosabb ideig elkerüljük az ablaknyitást – ez pedig egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tehát kiemelten fontos, hogy minél gyakrabban szellőztessünk a modern könnyűszerkezetes házainkban is, hiszen nem számít, hogy egyedül vagy családostól élünk otthonainkban, minden esetben érdemes kiengedni az elhasznált levegőt a szobákból. Ráadásul az újabb házakban jól szigetelő, minőségi nyílászárókat építenek be általában, amelyek a legkisebb mértékig sem engedik be a kinti levegőt. Szemben a régi ablakokkal, amelyek egyáltalán nem zárnak ilyen jól, így sokszor elég kellemetlenek a hideg vagy a meleg évszakok alkalmával, viszont egy alap szellőztetést szolgáltatnak.

Természetesen minél többen élünk egy háztartásban, annál gyakrabban javasolt elvégezni ezt a pár perces tevékenységet, hiszen az elhasznált levegő rengeteg káros anyagot is tartalmazhat. Nem csak a kilélegzett és elhasznált levegőt, de baktériumokat és vírusokat is.

A kockázatok

Sajnos sokszor előfordul, hogy megfeledkeznek erről a fontos és egyszerűen végrehajtható teendőről, a szellőztetésről, ennek következtében pedig viszonylag hamar jelentkeznek is a fizikai tünetek. A fejfájástól kezdve a légszomjon át, egészen az asztmás, légúti panaszokig is fokozódhat a helyzet, hiszen mindenki máshogy viseli a friss levegő hiányát.

Más esetekben, ha sokáig fennáll a szellőztetés hiánya, komolyabb megbetegedések is jelentkezhetnek. Például, ha valakivel egy szobában tartózkodtunk és az illető esetleg beteg, akkor utána mi is elkaphatjuk a kórt. Ezért célszerű elkerülni a kellemetlen következményeket, erre pedig a legegyszerűbb megoldás az ablaknyitás.

Ha egy forgalmas út mellett, esetleg a belvárosban lakunk, akkor nem mindig tanácsos beengedni a sűrű kipufogógázzal szennyezett levegőt. Ilyenkor érdemes egy megbízható cég által forgalmazott légfrissítővel tisztítani a helyiséget napközben, este pedig kinyithatjuk a nyílászárókat és beengedhetjük az üdébb kinti levegőt.

Ha az időtartamról esik szó, a szakértők a gyors, 5-20 percig történő szellőztetést szokták javasolni, ilyenkor pedig a kereszthuzat lehet a legjobban bevált módszer, hiszen ezzel a levegő lendületesen át tud haladni a házon. Ezzel pedig mind a magunk, mind a környezetünk javát szolgáljuk. Komoly lépéseket tehetünk a penész megjelenése ellen is, hiszen a száraz levegőben minimálisra csökken ennek a gombának a megjelenése.

Szintén fontos, hogy télen sem szabad hanyagolni a szellőztetést, hiszen nem időjárásfüggő. Még többet kell kinyitni az ablakot, ha növények vagy háziállatok is tartózkodnak az épületben, vagy főzünk, mosunk, teregetünk.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz