Milyen dolgokat kell átgondolni a házépítés előtt?

A gyermekvállalás és a nyugdíjas évek biztonsága mellett a házépítés az egyik legnagyobb dolog egy család életében. Mivel hatalmas anyagi megterhelést jelent, ezért létfontosságú, hogy mindent megfontoljunk és utána járjunk a részleteknek még a munkálatok elkezdése előtt.

Ebben a cikkben összeszedtük azokat a feladatokat, melyeket át kell gondolni a házépítésnél.

Elhelyezkedés kiválasztása

Egyre inkább fogynak azok a területek, amelyek jó adottsággal rendelkeznek a házépítéshez, különösen igaz ez az olyan felkapott részeken, mint a budapesti agglomeráció, a Balaton környéke vagy a megyeszékhelyek vonzáskörzete. Emiatt komoly problémát jelenthet annak a földdarabnak a kiválasztása, mely utána akár évtizedekig az otthonunknak ad majd helyet.

Vidéken, falvakban több lehet a szabad terület, de ezeken a helyeken is igaz, hogy a jó helyekre gyorsan lecsapnak az emberek. Az ideális házhely eldöntésekor nem csak azt kell megnéznünk, hogy maga a földdarab milyen, hanem a szomszédokat, sőt, a tágabb környezetet is. A választásunk ráadásul érdemes többször is ellenőrizni, melyben legyen benne az esti, a nappali, a hétvégei és hétköznapi időpont is.

Tervek elkészítése

Háztervet készen, fiókból is lehet venni, de az ilyen dokumentumok szinte semmilyen módosítást nem tesznek lehetővé. Ha viszont egyedi ötleteink vannak, vagy a megszokottól eltérő műszaki dolgokra van szükség, az nehézséget okozhat a tervezőnek. A jó szakember ez esetben is nélkülözhetetlen, de többségük akár fél évre, egy évre előre is foglalt, ezért érdemes időben elkezdeni a keresést.

Kivitelező kiválasztása

Igazi horror sztorikat lehet olvasni minden közösségi média felületen arról, hogy hányféleképpen be lehet csapni a tulajdonosokat, ha az építést végző brigád gátlástalan. Ezek többsége ráadásul évek múlva derül ki, amikor a vállalkozó cége fantomizálódott, a felmerülő problémák pedig azonnal kifizetendő több millió forintért kiáltanak.

A jó kivitelező aranyat ér, és az egyik legfontosabb láncszem az építkezésnél. Ha nem értünk a műszaki dolgokhoz vagy nem tudunk mit kezdeni az egyes részterületek brigádjainál jelentkező erőteljes fluktuációval, érdemes generálkivitelezőt megbízni.

A készházak számos problémára megoldást jelentenek

Természetesen a megfelelő területet nekünk kell megtalálnunk, de ha ezzel már megvagyunk, a készházakkal foglalkozó vállalatok ideális megoldást nyújthatnak az építkezésre. A tervezés és a kivitelező problémája is megoldható azzal, hogy egy ilyen modern könnyűszerkezetes házat választunk.

A legtöbb vállalat rendelkezik típustervekkel, melyek a legkülönfélébb élethelyzeteket fedik le. Ha ezek nem megfelelők, akkor rendszerint a tervezésben is tudnak segíteni, a feladatok egy kézben tartása pedig gördülékenyebbé tehetik a munkavégzést.

A készházak egyik legnagyobb előnye a gyorsaság, a kivitelező vállalatnál elkészített házelemeket egyben szállítják az általunk kijelölt helyre, ahol már csak össze kell szerelni őket az alapozáson. Ezt követi a tető elkészítése, a nyílászárók, a gépészet és más belső munkálatok, hogy nekünk már csak a beköltözéssel kelljen foglalkozni.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz