Milyen előnyökkel jár egy könnyűszerkezetes ház építése?

Az utóbbi években dinamikusan nő a könnyűszerkezetes házak száma, mivel mára már bizonyították, nem csak időtállóak, de kiváló műszaki tulajdonságaik miatt igazán jó választásnak számítanak. Emellett sokféle előnnyel is rendelkeznek, melyek közül a legnépszerűbb ötöt ebben a cikkben is körbejárjuk.

Gyorsan felépül

A könnyűszerkezetes házak egy jelentős részét nem hiába hívják gyorsházaknak is, hiszen ezek kivitelezésének ideje 60-90 nap. Ezt az igen kedvező időtartamot többféle előny adja össze, melyben szerepel a száraz technológia, az egyes részfeladatok párhuzamos volta, illetve az a tény, hogy néhány elemet már előre le lehet gyártani.

A gyorsaságnak van egy lélektani előnye, hiszen a vevő néhány hónapon belül elfoglalhatja vadiúj otthonát, és nem kell akár több, mint egy évig azon idegeskednie, hogy éppen milyen probléma adódik az építkezésen. Másik előny a költségmegtakarítás, mivel sokszor albérletben kell lakni, amíg fel nem épül az új otthon, ez pedig százezres kiadás minden hónapban.

Energiatakarékosság és zöld gondolkodásmód

Az egyre szigorodó építésügyi előírások komoly megszorításokat tesznek az energiatakarékosság szempontjából, melynek a könnyűszerkezetes házak könnyebben eleget tesznek a hagyományos építési módoknál. Az építőipari anyagok folyamatosan fejlődnek, és egyre jobb hőszigetelési mutatókkal rendelkeznek.

A gyorsházak esetében a fűtési költség akár 30-50%-kal is alacsonyabb lehet, ez pedig évről-évre hatalmas mennyiségű megtakarított energiát jelent. A zöld gondolkodásmód nem csak a vevő kisebb rezsiköltségénél mutatkozik meg, de a kevesebb szén-monoxid kibocsátásban is.

Helytakarékosság

A könnyűszerkezetes házak számára kisebb hely szükséges, mint a téglaépítésű házak esetében, mivel az utóbbiak sokkal vastagabb falazattal rendelkeznek. Míg a téglaházaknál a bruttó és nettó alapterület között akár 20% különbség is lehet, addig a gyorsházak esetében ez az arány jóval kedvezőbb.

Ez azt jelenti, hogy ugyanakkora belső alapterülettel rendelkező könnyűszerkezetes ház sokkal kisebb helyre felépíthető, illetve, ha a külső falakat nézzük, akkor ugyanakkora bruttó alapterületből sokkal nagyobb nettó alapterület hozható ki.

Ez a tulajdonság különösen akkor fontos, ha a teleülés rendezési terve vagy a rendelkezésre álló terület adottságai miatt maximalizálva van a beépíthető alapterület nagysága.

Könnyebb bővíthetőség

A gyorsházak esetében sokkal kisebb megoldandó feladatot jelent az épületen belüli falak áthelyezése vagy az esetleges bővítés, mint a téglaházak esetében. Mivel utóbbiaknál a belső átvariálása nagyon költséges és jelentős feladatot jelent, ezért csak nagyon ritkán jelent rentábilis megoldást. A könnyűszerkezetes házaknál ez is megoldható, ha a lakók élethelyzetének változása megköveteli.

A bővítésnek szintén nincs akadálya, és amennyiben a rendelkezésre álló terület lehetővé teszi, akkor a bővítmény ugyanazokkal az előnyökkel épülhet fel, mint az alapépület. Gyorsan, a lehető legkisebb környezetterheléssel és a vevőnek tetsző stílusban.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz