Mit kell tudni a hőszigetelésről?

Ma már mindenki tudja, mennyire fontos a hőszigetelés, mivel kis túlzással, az elmúlt években a csapból is ez folyt. Az egyre szigorodó környezetvédelmi- és építésügyi előírások ráadásul komoly hangsúlyt helyeztek a megfelelően szigetelt épületek kialakítására. Egy modern ház vagy lakás már nagyságrendekkel kevesebb hőt veszít, mint akár az egy-két évtizeddel korábban épült épületek.

Ebben a cikkben olyan alapvető tudnivalókat gyűjtöttünk egybe a hőszigetelésről, melyet a készházak tulajdonosainak is érdemes elolvasni.

Miért fontos a hőszigetelés?

A hőszigetelés elsődleges célja az épület hőveszteségének csökkentése a falakon és más felületeken keresztül. Ez főleg télen szembetűnő, amikor az alacsonyabb rezsiszámlák mutatják a megtakarítás mértékét. Egyre fontosabbá válik a szerepe a nyári időszakban, mivel az egyre gyakoribb kánikulák során a meleget is kevésbé engedi be az épületbe, ezzel szintén energia spórolható meg a klíma használatakor.

Hasonlóan kiemelt feladat jut neki a hőhidak elkerülésében is. A különféle építőanyagok eltérő hővezetési képességekkel rendelkeznek, emiatt az épület egyes pontjai hidegebbek, mint mások. Az ilyen részeken kicsapódhat a levegőben lévő pára, és rövid időn belül megjelenhet a penész. Ennek a problémának a rendszeres szellőztetésen kívül a hőhidak kiküszöbölése a megoldása.

Egy járulékos előny a környezetvédelem támogatása, mivel a kisebb rezsiszámlák miatt kevesebb gázt tüzelnek el az erőművek és kevesebb fát kell kivágni a téli fűtéshez. Ugyanez a helyzet a klímák kisebb  fogyasztásával, amelyek kiszolgálására kevesebb villamos energiára van szükség.

Mit kell leszigetelni?

A modern könnyűszerkezetes épületek, köztük a készházak, rendkívül jól szigeteltek. A régebbi épületeknél vagy a hagyományos téglaházaknál viszont figyelni kell arra, hogy az épület körül egy úgynevezett termikus burok alakuljon ki. Ez a kifejezés is a szigetelést takarja, mivel csak akkor lehet teljes a hőszigetelés, ha burokszerűen körbe ölel és nem hiányos sehol sem.

Ez akkor következik be, ha nem csak a falakat szigeteljük le, hanem az épület más részeit is. Ide tartozik a mennyezet és födém, a lábazat, a padló, a nyílászárók és az esetleges pince. Ezek mind más és más anyagokat és megközelítést igényelnek, melyek kiválasztásához szakértelem szükséges.

A termikus burok kialakításánál is többféle megközelítés létezik, mely főleg a régebbi épületeknél okoz fogós kérdéseket. Míg egy készháznál adott a technológia, egy új téglaháznál pedig az építéskor kell meghatározni a felhasznált alapanyagokat, felújításnál ez már koránt sincs így.

A rendelkezésre álló pénzösszegtől függően dönthetünk arról, hogy teljeskörű szigetelést választunk, esetleg gyengébben teljesítő anyagokból. A másik lehetőség, hogy lépésről-lépésre készülnek el a szigetelés elemei, amelyre több pénzt költhetünk, ilyenkor azonban el kell fogadnunk, hogy a termikus burok elérése akár évekbe telhet.

Ezeknek az aspektusoknak a mérlegelése mindenkinek a saját döntése, egy biztos, a szigetelést mindenképpen érdemes elvégeztetni, mert már egészen rövid távon visszahozza a bele fektetett összeget.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz