Zuhany vagy kád – melyiket válasszuk?

A könnyűszerkezetes házakban is kiemelt helyet foglal el a fürdőszoba, melynek jó megválasztása alapvetően befolyásolhatja az épület használatát. Nagyobb alapterületnél előfordulhat, hogy egy nagyméretű kád mellé még egy zuhanytálca is elfér, ráadásul úgy, hogy ne tűnjön zsúfoltnak a helyiség.

Amennyiben ez nincs így, el kell dönteni, zuhany vagy kád kerüljön beszerelésre.

A cikkben ebben a kérdéskörben próbálunk dűlőre jutni, felsorolva az érveket mindkét lehetőség mellett.

A rendelkezésre álló hely

A fürdőszoba kialakítását alapvetően befolyásolja a rendelkezésre álló hely, amely a könnyűszerkezetes háznál sincs másképp. A jó minőségű sarokkádak segítségével azonban még a kisebb helyeket is ki lehet használni, és egyáltalán nem érezni a hátrányokat. A sarokkád teljesen más kialakítású, mint a hagyományos típusok, ezért a legtöbb ember nem talál kivetni valót benne.

Ha nagyobb a hely, akkor beállítható akár egy önálló kád is, ez napjainkban egyre inkább divatba jön. Nagyon jól tud kinézni, és még kényelmesebben lehet használni, mivel oldalról nem határolják a falak. Alternatívaként a sarokkád és zuhanyzó kombináció is választható, így bármikor vehető egy gyors zuhany, nem beszélve azokról, akik nem szeretnek a forró vízben üldögélni.

Érdemes megkérdezni az ismerősöket, akik pár év távlatából el tudják mondani, mit csináltak volna másképp a fürdőszoba kialakításakor.

A családtagok száma és szokásai

A zuhany vagy kád kérdéskörben fontos szempont a családtagok száma, mivel a fürdőkád inkább a hosszas ejtőzésekre való, a zuhany pedig a gyors tisztálkodásra. Természetesen a tus alá is be lehet állni órákra, ez azonban ritkábban fordul elő.

Kisgyermekes családoknál viszont jobban működhet a kád, mivel a picik egyedül nem tudnak lezuhanyozni, ráadásul nekik kifejezetten jól jön a forró vízben történő pancsolás vagy a műanyag játékokkal való szórakozás.

Vannak olyan megoldások is, amikor a kád egyben zuhanyzó is, és itt nem csak a csapból kivezetett gégecsőre kell gondolni. Az épített kabinok nagyméretűek, melyek alá beférhet akár egy teljes értékű kád is. Ez utóbbit pedig kissé lejjebb süllyesztve elkerülhető a magas szegély okozta probléma.

A tervek megálmodásakor érdemes megbeszélni a részleteket a készház vagy könnyűszerkezetes ház kivitelezőjével is, aki véleményezni tudja a műszaki aspektust. Előfordulhat, hogy olyan problémába ütközünk, amely szakembernek már ránézésre nyilvánvaló, jobb az elején tisztázni az ilyen dolgokat.

Minőségi anyagok felhasználása

Egy modern könnyűszerkezetes ház minősített és minőségi alapanyagokból épül fel, ami meghatározza a kinézetét és élettartamát. Ha az épület megkapja a törődést, akkor meg kell ezt adni a fürdőszobának is. Érdemes olyan anyagokat felhasználni, melyek tartósak és megkönnyítik a mindennapi életet.

Mivel ez a helyiség pont az a része az épületnek, ahol a megrendelőnek nagyobb beleszólása van a dolgokba, ezért nem szabad a legegyszerűbb felszereltségre törekedni.

Az mindenkinek a saját választása, hogy fürdőkádat vagy zuhanyt szeretne, de egy-egy jól eltalált berendezés hosszú évtizedekig szolgálhatja a minőségi kikapcsolódásunkat, éljünk hát a lehetőséggel!

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz