CSOK 2016

Családok Otthonteremtési Kedvezménye


Cégünk díjmentes támogatást nyújt leendő megrendelőinek már a tervezés, ajánlatkérés fázisában annak érdekében, hogy az építendő ingatlan mind építészetileg, mind energiahatékonyság szempontjából maximálisan megfeleljen a kedvezmény igénybevételével kapcsolatos előírásoknak, és egyúttal gazdaságos megoldást nyújtson építtetőinknek a maximális minőség és komfort elérése mellett.

További információk, visszahívás kéréséhez töltse ki az alábbi űrlapot!


Név:*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*
Telefonszám:*
Város:*

Változik a CSOK - Íme a legfontosabb újdonságok

2016. február 11. (A Portfolio.hu cikke alapján)

Jó hír a használt lakásba költözőknek, hogy nem függ többé a felvehető CSOK összege az alapterülettől. Az új lakásba költözők pedig akkor is megtarthatják régi lakásukat, ha nem a 10 milliós összegre pályáznak. Kedveznek a közmunkásoknak, a tanyán élőknek, és azoknak is, akik már vettek fel szocpolt. Több más fontos változást is tartalmaz a tegnap közzétett két új rendelet.

A kormánypártok lillafüredi tanácskozásának második napján tartott sajtótájékoztatón Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: ha bárki új vagy használt lakást tervez vásárolni, és van gyermeke vagy gyermekvállalás előtt áll, nagyon jó eséllyel részesülhet vissza nem térítendő támogatásban.

Az államtitkár fontos egyszerűsítésnek tartja, hogy a támogatás mértéke mind új, mind használt ingatlan esetén kizárólag a gyermekszámtól függ. "Több gyermek több pénzt jelent a családnak" - fogalmazott.

A kormány eltörölte a különböző négyzetméterár-maximumokat is, kizárólag egy általános maximális értékhatárt határoztak meg a használt lakásoknál, ez országosan 35 millió forint. A támogatási összegekről szólva Novák Katalin kifejtette:

Új lakás építésénél vagy vásárlásánál

- egy gyermek esetén 600 ezer,

- kettőnél 2 millió 600 ezer, míg

- három vagy több gyermeknél 10 millió forint a támogatás.

Használt lakások vásárlásához

- egy gyermek után 600 ezer,

- két gyermek után 1 millió 430 ezer,

- háromnál 2 millió 200 ezer,

- négy vagy több gyermek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Új ingatlanok esetében és az áfa-visszaigénylésnél eltörölték az ingatlantulajdonra vonatkozó korlátozást - közölte, hozzátéve, hogy a kedvezményes, kamattámogatott hitelnél eltörölték az ingatlanra vonatkozó 30 millió forintos felső értékhatárt is.

Az ingatlanok komfortjával kapcsolatban ugyancsak könnyítettek: így például az ivóvízellátás fúrt kúttal is megoldható, szennyvízcsatorna hiányában pedig más szabályszerű szennyvíztárolási, -tisztítási módot is elfogadnak. Tanyabesorolású külterületeken szintén igényelhető a csok - tette hozzá.

Az államtitkár jelezte, azokat sem zárják ki a támogatási rendszerből, akik már igényeltek csokot, illetve korábban szocpolt, ők a különbözetet igényelhetik.

Azt is elmondta, hogy a közfoglalkoztatottak szintén vásárolhatnak használt ingatlant vissza nem térítendő állami támogatással.

(portfolio.hu, MTI) 


Ezen a 7 ponton változik a CSOK

2016. január 21. (A Portfolio.hu cikke alapján)

Február 3-án két új rendeletben, egy új lakásokról és egy használt lakásokról szólóban változtat a CSOK szabályain a kormány - derült ki Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az alábbi változásokra számíthatunk.

1./ Eltörlik a 30 milliós összeghatárt a támogatott hitel felvétele során is. Eddig úgy volt, hogy a rendelet értelmében telekár és áfa nélkül nem haladhatja meg ezt az összeget az új lakás vételára, ha valaki igényelni akarja a 3%-os kamatozású hitelt.

2./ Új és használt lakások esetében is eltörlik a tulajdoni korlátot, vagyis aki a támogatást igénybe szeretné venni, nem kell megválnia meglévo lakásától.

3./ Azok a "bürokratikus szabályok" is megszüntethetok Lázár szerint, amelyek a korábban tulajdonolt ingatlan eladásából származó vételár felhasználását írják elo. Eddig úgy volt, hogy az elmúlt 5 évben értékesített ingatlan eladási árát "be kell forgatni", és csak a különbözetre igényelheto a CSOK.

4./ Új ház építése esetén változik az összkomfort meghatározása. Ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz elérése lesz a kritérium, ahol pedig nincs szennyvízvezeték, ott az építési szabályokban korábban engedélyezett megoldások tovább élhetnek.

5./ A kormány valamiképp támogatná a nagyvárosokban a tetotérbeépítéseket, valamint külterületeken új tanyák építését. Belterületi zártkertekben is lehet majd építkezni támogatással.

6./ A közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetoségük, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a CSOK-ot.

7./ Az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszuno építési engedélyezés helyett.

(portfolio.hu) 

Eltörli a kormány a 30 milliós határt a csoknál

2016. január 21. (Az Index.hu cikke nyomán)

A 37. kormányinfót tartotta Lázár János Miniszterelnökséget vezeto miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivo. Lázár János a szerdai kormányülésen megtárgyaltakkal kezdte, és többek között elmondta:

Nem lesz 30 milliós plafon a csoknál

Tárgyalták a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeit is. Számos változás várható, a kormány két rendeletben tervezi rögzítésüket.

- Eltörlik a 30 milliós plafont. A csok szabályozása szerint a 10 milliós támogatás mellé felajánlott, 3 százalékos kamattal felveheto 10 millió forintos hitellel csak olyan ingatlant lehetett venni, ami a telekár és az áfa nélkül, bekerülési áron nem drágább, mint 30 millió forint. A februári döntéssel ezt teljesen eltörlik.

- Változott, hogy hol lehet új lakást, házat építeni. A tervezett kormányrendelet után külterületeken, illetve zártkerti területen is lehet majd építkezni.

- Változik, mit is jelent az összkomforttal kapcsolatos elvárás. A jövoben összkomfortosnak tekintik majd a kedvezmény igénybevételénél, ha nincs ugyan vízvezeték, de iható víz van, illetve nem lesz kötelezo elvárás a szennyvízvezeték sem.

- A közhasznú foglalkoztatásból éloknél Lázár úgy fogalmazott, náluk reális esély arra van, hogy használt lakást vásároljanak, vagy lakásfelújítást végezzenek. Ennek az értékét a kormány az új szabályozással eleve megemelte a korábbiakhoz képest, de nyitott arra, hogy a keretösszeget újratárgyalja, esetleg megemelje.

(index.hu) 

Az 5 millió forintos ÁFA-visszatérítés

2016. január 11. (A Portfolio.hu cikke alapján)

Akik nem ingatlanvásárlásba vágnak bele, hanem egyenesen építkezésbe, azok akár további 5 millió forintos állami támogatásban is részesülhetnek idén januártól a kibovített családok otthonteremtési kedvezmény (CSOK) mellett. Az új, adó-visszatérítési támogatásnak nevezett kormányzati intézkedésnek van azonban egy érdekes eleme, amit most helyre rakunk a Nemzetgazdasági Minisztérium segítségével.

Erre jár az 5 millió

Rengeteg kérdést kapunk olvasóinktól nemcsak a családok otthonteremtési támogatás kibovítésével, hanem az új adó-visszatérítési támogatás részleteivel kapcsolatban is. Az érdeklodo levelek alapján ugyanis nemcsak a 10+10 millió forintos lehetoség, de az 5 millió forintos áfa-visszatérítés is megmozgatta az új otthonban gondolkodók fantáziáját.

Az új ingatlanok építésekor maximum 5 millió forintig igénybe veheto, január elsején életbe lépett adó-visszatérítési támogatásról szóló rendelet legtöbb kérdést generáló részlete a következo:

"Adó-visszatérítési támogatás esetén az igénylo építo vagy építteto a kérelem benyújtásakor teljes bizonyító ereju magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy nem kötött vagy az építési munkák befejezéséig nem köt olyan kivitelezési szerzodést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történo bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylo részére történo átadására köteles."

Ezeket a mondatokat harmadszorra is elolvasva csak vakargathatjuk a fejünket. Megkérdeztük ezért az illetékes Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy pontosítsák számunkra és az építkezésben érdekelt magánszemélyek számára a fenti mondatokat. Az NGM válaszában kifejtette:

"Abban az esetben, ha a lakás felépítésére az építteto magánszemély olyan kivitelezonek ad megbízást, aki a felépítendo lakóingatlan használatbavételre és ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas állapotban való átadását vállalja a megrendelo részére, az az áfa-törvény értelmében ingatlanértékesítésnek minosül, így arra a kedvezményes adókulcs alkalmazandó, adó-visszatérítési támogatás nem igényelheto."

Vagyis a gyakorlatban ez a következoképp néz ki: ha az építkezo magánszemély fogad egy generál kivitelezot és az kulcsrakészen elkészíti a kívánt ingatlant, akkor a magánszemély az 5%-os alacsonyabb áfakulcsban részesülhet az elonyös kormányzati döntésbol, míg

aki magánépítkezoként saját maga bízza meg a különbözo szakembereket, veszi igénybe a különbözo szolgáltatásokat (komuves, ács, festo, stb.) és maga szerzi be a szükséges anyagokat, az a rendelet szerint jogosult legfeljebb 5 millió forintos áfa-visszatérítésre.

A jogalkotó célja ezzel az volt, hogy minden, új otthonra vágyó család (lehetoleg) részesüljön az alacsonyabb áfa elonyeibol, van aki közvetlenül az alacsonyabb áfakulcson keresztül, mások pedig az áfa-visszatérítés igénybevételén keresztül.

Részletekben az ero

Az adó-visszatérítési támogatás saját célra építkezo természetes személyeknek kíván támogatást nyújtani a következo feltételekkel:

- A támogatás mértéke a számlák áfatartalma, maximum 5 millió forint.

- Ezeket a számlákat az építési telek vásárlással, az építoanyag-beszerzésekkel, illetve az építoipari szolgáltatásokkal kapcsolatban lehet benyújtani.

- Elso lépésként az igénylonek költségvetést kell benyújtania az építkezésrol.

- Az igénylonek a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplo költségek 70%-áról a saját nevére kiállított számlával kell rendelkeznie.

- A már folyamatban lévo építkezésekre is lehet alkalmazni az adó-visszatérítési támogatást.

Nem mindegy, mi van a szerzodésben

Vegyük a bonyolultabb esetet, vagyis azt, amikor a magánszemély generál kivitelezotol rendeli meg a szolgáltatásokat és tole veszi át gyakorlatilag kulcsrakészen az új ingatlant. A rendelet értelmezése szerint ebben az esetben adó-visszatérítési támogatásra nem jogosult, hiszen elméletben a vásárló az alacsonyabb áfakulcson (az eddigi 27% helyett 5%-on) jut hozzá a lakáshoz/házhoz.

Nem mindegy azonban, hogy a megbízó miben állapodott meg a generál kivitelezojével, vagyis mi szerepel konkrétan a szerzodésben: nettó vagy bruttó módon.

Ha a felek nettó+áfa módon történo elszámolásban állapodtak meg és az ügylet 2016. január elseje után teljesül, akkor már az új adókulcsnak és adóösszegnek kell a számlán szerepelnie. Vagyis az ilyen esetekben egyértelmuen a vevo élvezheti az alacsonyabb áfakulcsból fakadó elonyt.

Ha viszont bruttó megállapodás jött létre az építteto és a kivitelezo között, akkor a szerzodés értelmében a fizetendo összegnek tartalmaznia kell az adómértéket is. Ha pedig ez a megállapodás már létrejött, akkor feltehetoleg az összegeket még 27%-os áfakulccsal kalkulálták a felek. Ebben az esetben a vásárló kifizeti a bruttó összeget (vagyis a nettó összeg 1,27-szeresét) és közben a kivitelezonek a bruttó összeg a 4,76%-át kell befizetnie áfaként, így ebben az esetben a kivitelezo élvezheti az alacsonyabb áfakulcs elonyeit.

Sztankó Dániel, az RSM DTM Hungary pénzügyi képviseleti csoportvezetoje szerint azonban ez változhat, ha a felek közös megegyezéssel módosítják a szerzodést és utólag a bruttó vételárat megváltoztatják, hogy az 5%-os áfakulcsnak megfelelo adómérték szerepeljen benne. Késobb arra is rámutat az adószakérto, hogy a feleknek megvan a szerzodéses szabadságuk megállapodni egymással úgy, ahogyan ezt jónak látják. A már meglévo szerzodések értelmezése viszont már nem adójogi, hanem polgári jogi kérdés - emelte ki.

A szakérto magyarázatában egy érdekes esetet is említ. Felmerül a kérdés ugyanis, hogy mi történik abban az esetben, ha a felek például 100 Ft + 27% áfa összegben állapodtak meg. Ennek kapcsán kiemeli:

"Az áfa-törvény nem tartalmaz rendelkezést arra vonatkozóan, hogy az áfa-mérték változásából fakadó elonyt kit illet meg, az eladót vagy a vevot, így ez a kérdés a felekre és megállapodásukra, együttmuködésükre van bízva."

Azt is hozzáteszi azonban: az is biztos, hogy a 2016. évre eso teljesítési idopontban áfa címén 27 %-ot nem lehet elkérni.

(portfolio.hu) 

Hogyan kell alkalmazni magánépíttetok esetében az 5%-os ÁFA-t?

2016. január 07.

Komoly otthonteremtési programot indított a kormány, a rendszerváltozás óta nem volt ilyen, ennek része az áfa kedvezmény, az új ingatlanok értékesítésekor csökken 27-rol 5 százalékra az áfa, ha pedig valaki saját maga épít házat, az visszaigényelheti az áfa tartalmat - ezt Novák Katalin mondta az ATV Egyenes Beszéd címu musorában. A családi- és ifjúságügyért felelos államtitkár szerint az a fontos, hogy azok, akik építkeznek és gyujtik a számlákat, akkor ezek áfa tartalmát visszaigényelhetik 5 millió forintig. A video az alábbi linkre kattintva tekintheto meg.

Novák Katalin államtitkár az ATV Egyenes Beszéd címu musorában

(atv.hu)


Kattintson a válaszokért!

Mekkora az új CSOK összege?

Mi számít új lakásnak?

Milyen értékű lakásra vehető igénybe a CSOK?

Kik vehetik igénybe az új CSOK-ot?

Mely gyermekek után lehet igénybe venni?

Mi van, ha már valaki igénybe vett szocpolt vagy CSOK-ot?

Előre hány gyermeket lehet vállalni?

Mi van, ha nem születik meg a vállalt számú gyermek?

Kik nem vehetik igénybe az új CSOK-ot?

Igénybe veheti-e, akinek már van lakástulajdona?

Hol igényelhető az új CSOK, és mennyibe kerül az igénylés?

Mikor kell igényelni a CSOK-ot?

Mit kell tudni az új, kamattámogatott lakáshitelről?

(Forrás: portfolio.hu)


Több százezer családnak jelent segítséget az új otthonteremtési program

2016. január 2.

Aki jogosult az új otthonteremtési támogatásra, és benyújtja igényét, az meg is kapja a pénzt, mert a program költségvetési kerete felülről nyitott - mondta Novák Katalin családügyért felelős államtitkár. Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár hozzátette: az igénylők már felkereshetik a pénzintézeteket.

Több százezer családnak jelenthet segítséget az új, 10+10 millió forintos otthonteremtési program a kormány számításai szerint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Novák Katalin szerint a családok nagy többsége érezheti majd, hogy jelentős kormányzati segítséget kap az otthonteremtéshez.

Aki a jogosultsági feltételeknek megfelel, és benyújtja igényét, az meg is kapja a támogatást, mert a program költségvetési kerete felülről nyitott - fűzte hozzá.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkár közölte: az igénylők már felkereshetik a pénzintézeteket, tájékozódhatnak és beadhatják kérelmüket.  

Az államtitkárok, összegezve az új otthonteremtési program fontosabb részleteit, egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy a 10+10 millió forintos támogatást, illetve kedvezményes hitelt azok a nagycsaládosok - vagy 10 éven belüli időre kettőnél több gyermeket vállalók - vehetik igénybe, akik új lakást, vagy házat vásárolnak, építenek. Ha már van lakóingatlanuk, nem kell eladniuk azt, de a támogatással megvásárolt új lakásba vagy házba valamennyi családtagnak át kell költöznie.  

Tájékoztatásuk szerint a szabályozás lehetőséget ad tetőtér-beépítésre, vagy emeletráépítésre is abban az esetben, ha az önálló új lakóingatlannak minősül.  

A kedden bejelentett új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a korábbi csok-ra épül, azt bővíti azzal, hogy a három-, vagy többgyermekes családok (vagy kettőnél több gyermeket vállalók) számára 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, továbbá ugyanekkora összegű kedvezményes hitelt biztosít.  

Novák Katalin elmondta, az új otthonteremtési program elemei közé tartozik a nagycsaládosoknak nyújtott 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás és az ugyanekkora összegű kamattámogatott hitel biztosítása mellett a lakásépítési áfa csökkentése is.  

Bővülnek az egy- és kétgyermekes családoknak szóló támogatási összegek is, és megkönnyítették az igénylés feltételeit is. Így például már nem számít, milyen az ingatlan energiatanúsítványa, eltörlik az ingatlan nagyságára vonatkozó korlátozást, továbbá az igénylőktől elfogadják azt is, ha külföldön szereztek egészségbiztosítási jogviszonyt.  

A könnyítések közé tartozik az is, hogy az igénylésnél már nemcsak a 16, hanem a 20 év alatti eltartottakat is figyelembe lehet venni, továbbtanulás esetén pedig a 25 év alattiakat is.  

A csok-ot igénylőknél - előre vállalt gyerekek esetén - már elegendő, ha az egyik fél 40 év alatti, míg a már meglévő három gyerek esetében semmilyen korhatár nincs.  

Novák Katalin azt hangoztatta, hogy a kormány a legnagyobb mértékű támogatást azok számára nyújtja az új programmal, akik legalább három gyerek felnevelését vállalták, vagy vállalják a jövőben.  

Szavai szerint ez azt jelenti, hogy ha ma Magyarországon egy fiatal úgy dönt, hogy házastársával 10 éven belül három gyermeket vállal, akkor akár saját forrás nélkül is otthont tud teremteni.  

Novák Katalin közölte, konkrét kérdésekkel már hívható az Emmi 06-1-795-31-68 telefonos ügyfélszolgálata, továbbá a tárca www.csalad.hu oldalán várhatóan a következő héttől elérhetőek lesznek az új programról szóló részletes információk.  

Hornung Ágnes egyebek mellett arról beszélt, hogy a kedvezményes hitel a 10 millió forintos csok mellett igényelhető új lakások, illetve házak építésénél vagy vásárlásánál.  

Azt is mondta, hogy az áfa-visszatérítési támogatást a már folyamatban lévő építkezések esetén is lehet igényelni, de fontos feltétel, hogy a bekerülési költség 70 százalékáról saját névre szóló számlával kell rendelkeznie az igénylőnek.  

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára kedden ismertette az új otthonteremtési program - rendeletben rögzített - fontosabb elemeit. E szerint januártól a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel lehet igényelni az otthonteremtési kedvezményt. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.  

Közölte, új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik.

(MTI, kormany.hu)


Megjelentek a kormány otthonteremtési programjának részletei

2015. december 29.

A külföldi munkavállalásból hazatérők, valamint olyan házastársak is igénybe vehetik a kormány új családi otthonteremtési kedvezményét (csok), ahol az egyik fél idősebb negyven évnél - jelentette be Rétvári Bence a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelentekre hivatkozva.

A kabinet képviselője az otthonteremtési programhoz kapcsolódó rendeletmódosításokról szólva elmondta, a jövő évtől a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik. A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk.

Rétvári Bence kiemelte, a visszaélések megakadályozása érdekében az otthonteremtési kedvezmény alapvető támogatásainak feltétele, hogy az igénylő az igénylés előtti 180 napban - legfeljebb 15 nap megszakítással - rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal. Az igénylő munkajövedelmét egyéni vállalkozói vagy őstermelői tevékenységből, továbbá cégtagságból vagy szövetkezeti jogviszonyból származó bevételekkel is igazolhatja - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz emellett 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell tudni mutatni, amelyet akár külföldi hatóságok is igazolhatnak.

Jelentős könnyítések

Az államtitkár fontos kedvezményként említette, hogy a támogatást azok a családok is igénybe vehetik, ahol a házastársak egyike már betöltötte a 40. életévét. Az új program szerint a támogatást a szülők a korábbi 16 év helyett a gyerek húszéves koráig vehetik igénybe, s ez a korhatár a felsőoktatásban tanulók esetében további öt évvel kitolható - mondta az államtitkár, aki kiemelte azt is, a támogatást azok is igényelhetik, akik örökbefogadással bővítik családjukat.

A kormány képviselője megjegyezte, a támogatás szempontjából új lakás építésének minősül az emeletráépítés, illetve a tetőtérbeépítés is. Kiemelte, a kormány célja, hogy a családok az otthonteremtési programmal könnyebben és olcsóbban juthassanak saját lakáshoz. A lakásépítés áfájának négy évre szóló 5 százalékra csökkentése, valamint az otthonteremtési kedvezmény a jelen demográfiai válságára adhat választ, és azoknak a családoknak nyújthat segítséget, akik megfelelő ingatlan hiányában nem vállaltak több gyermeket - mondta Rétvári Bence, aki szerint a kormány intézkedései a gazdaság élénkítéséhez és az építőipar fehérítéséhez is hozzájárulnak.

Elmondta továbbá, a kabinet támogatása példátlan mértékű ösztönzésnek számít, amivel elérhető, hogy az évente épülő új lakások száma a jelenlegi 8 ezerről ismét megközelítse a korábbi 40 ezres mértéket.

Rétvári Bence kérdésekre válaszolva közölte, a támogatás csak akkor adható, ha korábban a házastársak egyike sem követett el gazdasági bűncselekményt. Szólt arról is: a támogatás igénylésekor a közös háztartásban nevelt gyermekeket veszik figyelembe, akik akár eltérő szülőktől is származhatnak.

Minden jogosult támogatást kaphat

Az államtitkár kitért arra is, hogy a 10 millió forintos állami támogatás mellett felvehető ugyanakkora összegű, a korábbinál 3 százalékponttal kedvezőbb hitel feltételei megegyeznek a támogatás kritériumaival. Az állam garantálja, hogy a kedvezményes hitelt 25 évre felvevőknek öt évre rögzítik a kamatperiódusát, majd ezt követően is garantálja a kínált 3 százalékpontos kamatelőnyt - mondta.

Rétvári Bence szerint az új támogatás feltételeinek több mint 200 ezer olyan család felel meg már most, ahol három vagy több gyermek él, de a kabinet abban bízik, hogy a jövőben még több ilyen család lesz. A kormány ennek érdekében egy felülről nyitott előirányzatot hozott létre az otthonteremtési programra, amely így minden jogosultnak biztosítja a támogatás fedezetét.

(MTI, kormany.hu)


Megjelentek az Otthonteremtési Program részletei

2015. december 29.

A Magyar Közlöny mai számában megjelentek az Otthonteremtési Program részleteit szabályozó kormányrendelet módosítások. Az otthonteremtési program célja, hogy a családok minél olcsóbban jussanak saját otthonhoz. A program legfontosabb elemei a lakásépítési áfa csökkentése, a vissza nem térítendő családi otthonteremtési kedvezmény és a három gyermeket vállalóknak szóló 10 millió forintos állami támogatású hitel. Új ingatlan építése vagy vásárlása esetén a két gyermeket nevelő családok 2,6 millió forint, három gyermek esetén 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A három gyermeket nevelők vagy vállalók emellett plusz 10 millió forintos állami kamattámogatású kedvezményes hitelt is igényelhetnek.Esetükben nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanuk. A megújult Otthonteremtési Program a lakás - és házépítés ösztönzése mellett új munkahelyeket teremt és hozzájárul a gazdaság növekedéshez is.

(Kormányzati Tájékoztatási Központ, kormany.hu)

256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet a lakásépítési támogatásról