3 módszer az áramszámla csökkentésére

A rezsi jelentős részét az áramszámla teszi ki, nincs ez másképp egy könnyűszerkezetes ház esetében sem. Akármennyire modern építkezési módot is válaszunk, a mindennapi élethez szükséges berendezésekhez elektromosság szükséges.

Egy kis odafigyeléssel azonban jobbá tehetjük a helyzetet, és akár jelentős költséget takaríthatunk meg minden évben. Ebben a bejegyzésben 3 módszert szedtünk össze az áramszámla kedvezőbbé tételére.

Régi berendezések lecserélése

Magyarországon is sok helyen működnek még a több évtizedes nagygépek, pedig ezek a berendezések tartoznak a legnagyobb energiapazarlók közé. A modern hűtők és mosógépek már eddig is az A, A++ vagy A+++ energiaosztályba tartoztak, a technikai fejlődéssel pedig eljutottunk oda, hogy a kedvező adataik miatt vadiúj energiaosztályokat kellett bevezetni.

Ha a készházunkat rendezzük be, akkor ne engedjünk a csábításnak, hogy az innen-onnan megkapott eszközökkel szereljük fel a helyiségeket! A modern, energiatakarékos hűtők, mosógépek, mosogatógépek és más berendezések árát az évek alatt visszakaphatjuk a kisebb áramszámlánkon keresztül, ráadásul az új dolgok a legtöbb esetben sokkal többet is tudnak.

Energiavámpírok felkutatása

Energiavámpíroknak hívja a szakma azokat a dolgokat, melyek, ha bedugva maradnak, akkor használaton kívül is áramot fogyasztanak. Bár ez csak egy része a normál fogyasztásuknak, éves szinten jelentős összeget zabálnak fel.

Közéjük tartoznak a mobiltöltők és a nem kihúzott laptop kábelek is. Ezek akkor is áramot fogyasztanak, amikor nincs rájuk dugva a készülék, így érdemes erre is figyelni. Szintén sok energia kell a stand-by üzemmódnak, ez az az állapot, amikor a TV, a videó, a DVD, a Blu-ray vagy a kábeltévé set top boxa ki van kapcsolva, de világít rajtuk egy kis led, mutatják az időt és így tovább. A felsorolt gépek ugyanis ilyenkor áram alatt állnak, és figyelnek, nem nyomjuk-e meg a távirányító gombját, ez pedig energiába kerül.

Szintén vámpírnak számítanak a modemek, wi-fi routerek és más aktív eszközök, ráadásul a legtöbb házban éjjel-nappal működnek. Ide sorolható még a mikró, a mosogatógép és a mosógép is, ezek újabb típusainál is legalább egy kijelző mutatja az időt.

Az energiavámpírokat a legkönnyebben hosszabbítók segítségével tudjuk kiiktatni. Ha ezekre csatlakoztatjuk őket, akkor a hosszabbító ki/be kapcsoló gombjával egy csapásra ki lehet zárni a gépeket az áramfogyasztásból. Ráadásul ma már pár ezer forintért olyan termékek is kaphatók, melyek védenek a villámcsapás vagy más hálózati probléma okozta áramtüskéktől. Ezek elektromos probléma esetén legfeljebb tönkre mennek, de nem engedik rá a túláramot a több tízezer, százezer forintos elektronikai eszközeinkre.

Napelemes rendszer

Ha valahol van létjogosultsága a napelemes rendszernek, akkor az a modern könnyűszerkezetes ház. A fotovoltaikus megoldás nagyon jól beleillik a zöld gondolkodásba, és napjaink egyik leginkább haladó áramtermelési módjának számít.

A jól megtervezett és kivitelezett napelemes áramtermelés már középtávon megtérülhet, és onnantól ingyen termeli nekünk az energiát. Emellett pedig értéknövelő beruházásnak is számít, amit ráadásul rendszeresen támogatnak európai uniós pályázatok is.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz