5 növény a ház közelében, mely a legtöbb allergiás panaszt okozza

Tavasszal indul az allergiaszezon, mely minden évben számos ember életét keseríti meg. Vannak azonban olyan növények, melyekre az átlagosnál többen érzékenyek, így érdemes megismerni őket, és ahol lehet, elkerülni a velük való érintkezést.

Bár készházban lakva számos megoldás adódik, hogy a levegőben úszó allergéneket kivédjük, a természetben szinte védtelenek vagyunk. Ha azonban a modern légtisztító berendezések és okos szellőztetés felhasználásával gondoskodunk otthonunk tiszta levegőjéről, akkor legalább pár órára fellélegezhetünk a legnehezebb időszakokban is.

Ezt az 5 növényt érdemes messziről elkerülni

Az aranyvessző vagy istápfű négy faja honos Európában, Magyarországon főleg a közönséges aranyvessző lelhető fel közülük. Az akár két-három méter magasságra megnővő növény dús, sárga virágokat hoz, és júliustól egészen szeptemberig virágzik. Nagyon sokan allergiások a pollenjére, és gyakran súlyosbítja a más, virágporallergiához köthető tüneteket is.

A selyemperje sokkal kisebb, általában fél méter magasságig fut el, de vékony szálai, és rajta a nagyméretű, szürkés virágok könnyen felismerhetők. A mezőkön nagy tömegben nől, és könnyen el tud terjedni még a gondozott kertekben is. Sajnos egész nyáron virágzik, és mivel bármikor felbukkanhat, ezért a kirándulásokat is megnehezíti. Védekezni ellene csak a megfelelő allergia elleni készítményekkel lehet.

Ha nyáron hirtelen elkezd kaparni a torkunk, folyik az orrunk és könnyezünk, akkor jó eséllyel parlagfű van a közelünkben. Mivel az emberek nagyjából felének okoz valamilyen típusú tüneteket, ezért jó eséllyel mi sem vagyunk közömbösek. Bár elszaporodását büntetheti is a helyi önkormányzat, sajnos sok helyen még mindig nem foglalkoznak az irtásával. Főleg júliusban és augusztusban virágzik.

A hársfa fontos szerepet kap a hagyományos gyógyászatban, teáját sokféle meghűléssel és hasonló megbetegedésekkel kapcsolatos panaszokra lehet felhasználni. Azonban komoly allergén is, virágzása során az apró, sárgás-fehéres virágok komoly mennyiségű pollent juttatnak a levegőbe. Nagy szerencse, hogy az emberek többsége semlegesen viszonyul ehhez az akár súlyos problémákat is okozó allergénhez.

A réti ecsetpázsit nyár elejétől augusztusig virágzik, ekkor okozza a legtöbb problémát az arra érzékenyek számára. Könnyen felismerhető dús, zöld leveles szárairól és kalászformára hajazó felső részéről. Akár az otthonunkban is elszaporodhat, mivel igazán igénytelen, szárazságtűrő típus, és ha egyszer meghonosodik valahol, akkor nagyon nehéz kiirtani.

Hogyan lehet védekezni az allergia ellen?

Az allergia nem játék, ezért mindig fontos a megfelelő kezelése és kivizsgáltatása. Nem szabad csak internetes forrásokra hagyatkozni a felismeréséhez és a szükséges segédanyagok kiválasztásához, ma már mindenhol széleskörben elérhetők az allergiológiai vizsgálatok.

Az olyan modern otthonokban, mint például a készházak, a szükséges szúnyog- és más szövésű hálók felszerelése segítheti a szálló pollenek kint tartását. Emellett a légszűrő berendezések nagyon hatékonyak a lebegő szennyeződések kiszűrésében, így érdemes elgondolkozni hasonló eszközök beszerzésében.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz