A készházak energiahatékonysága: mit kell tudni róla?

A könnyűszerkezetes, más néven a készházak elnevezése sokféle lehet. A gyorsházak területén itthon még nem rendelkezünk nagy múlttal, azonban a ma épület változatok száma rohamosan növekszik. Nem véletlen, hiszen ezek energiahatékonysága sokkal jobb, mint a tégla vagy a fa épületeké, nem beszélve arról, hogy anyagtakarékosak, időtállóak és jól szigetelnek.

A környezettudatosság erősödésével ráadásul egyre népszerűbbé válnak ezek az ingatlanok, hiszen az építésük sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, gyorsabban elkészülnek, így az nem zavarja a szomszédokat sem.

Ebben a cikkben a készházak energiahatékonyságáról lesz szó részletesebben.

A könnyűszerkezetes házak építése

A gyorsházak készítésével foglalkozó cégeknek megfelelő technológiával kell dolgozniuk annak érdekében, hogy engedélyt kapjanak. A favázas teherhordó szerkezet minden esetben hagyományosan készülő, kisebb súlyra méretezett alapra kerül. Ma viszont már VarioSIP panelek gyártásával teszik még egyszerűbbé a folyamatot.

Ez azzal jár együtt, hogy a ház oldal- és válaszfalait nagy panelként szállítják a helyszínre, amin már rajta van a külső borítás, az ásványgyapot szigetelés, a belső oldalakon pedig a párazáró fólia, valamint a gipszrost lap és az elektromos előkészítés. A földszintes házak esetében pedig erre helyezik rá a szeglemezes tetőszerkezetet. Ezzel együtt kerülnek elhelyezésre a külső nyílászárók, utána pedig jöhet a belső padozat víz- és hőszigetelése, arra pedig az aljzatbeton. A hideg- és melegburkolatok és a festés után a gépészeti és a villamos szerelvények felszerelésére kerül sor, végül a belső ajtók is a helyükre kerülnek.

A cégek teljes körű szolgáltatást biztosítanak, így a tervezéstől a kulcsrakész átadásig nekünk szinte semmivel sem kell foglalkoznunk, csak elmondani az igényeket és a vágyainkat. Kiválasztani a burkolatot, valamint a színeket.

A készházak energiahatékonysága

A gyorsházak hőszigetelő képessége az építési munkálatok során felhasznált anyagok tulajdonságai miatt jobb, mint egy bármely más, hagyományos szerkezettel készült épületé. Az ilyen technológiával készült ingatlanok esetében a fűtési költség 30-50%-a is megtakarítható, ráadásul a jól kialakított hőszigetelés jelentősen csökkenti a CO2 kibocsátást. Az emelkedő energiaárak miatt a falak hőszigetelő képességét viszont egyre inkább fokozzák a gyártók, ezen a téren tehát mindenképpen verhetetlen a könnyűszerkezet.

Az épületekben használt melegvíz és a fűtés ellátására elektromos kiépítést javasolnak, mindezt napelemes rendszer kiegészítésével. Ennek köszönhetően még optimálisabb lesz a ház energiaszükséglete, bár az elektromos fűtésre több alternatív lehetőséget is kínálnak. Választhatunk NOBO radiátort Caleo fűtő szőnyeget, valamint fűtő filmet és infrapanelt egyaránt. Ebben az esetben az éves fűtési költség nagyjából a nulla forinttal lesz egyenlő.

Persze minden esetben lehetőség van a hagyományos gázos fűtésrendszer kiépítésére is. A víz-, a szennyvíz-, a villany-, valamint a gázvezetékek az épületen belül kerülnek kialakításra, a közmű rákötést viszont már nekünk kell fizetni. Ez azonban csekély ár ahhoz képest, hogy biztonságban és melegben érezhetjük magunkat az új otthonunkban.

Mitől lesz még energiahatékony egy készház?

A hagyományos építésű ingatlanokhoz képest a gyorsházak jelentősen jobb hőtechnikai értékekkel rendelkeznek. Ehhez viszont az kell, hogy az építés során a panelszerkezetet kitöltő, illetve a padlóhoz, a födémhez és a külső szigeteléshez alkalmazott hőszigetelő rendszer kiváló minőségű és jól beépített legyen. Megrendelőként olyan kivitelezőt kell keresnünk, akivel folyamatosan egyeztetni tudunk, így valóban az optimális megoldás kerül kiválasztásra.

Azok a cégek, amelyek ÉME vagy MÁKÉSZ védjeggyel rendelkeznek, garantáltan megfelelnek ezeknek az igényeknek, így nem kell aggódnunk sem a hőszigetelés, sem pedig annak tartóssága miatt.

Emellé azonban nem árt megfelelő nyílászárókat, födémszerkezetet, esetleg hőszivattyúval felszerelt készházat építeni. Ez így önmagában már energiatakarékosnak számít, amely azonnal megmutatkozik az energiaköltségeken. Az évek alatt több tízmillió forintos kiadásoktól óvhat meg bennünket. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy ilyen ingatlant építenek maguknak.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz