A könnyűszerkezetes házak karbantartása: élettartam növelési lehetőségek

Magyarországon nagyjából 30 éve építenek könnyűszerkezetes házakat, de a világ többi részén ennek már száz-, sok esetben kétszáz éves hagyománya van. Így ki lehet jelenteni, hogy ezek az ingatlanok cseppet sem érnek kevesebbet, mint egy hagyományos technikával épült otthon.

A karbantartás viszont rendkívül fontos annak érdekében, hogy hosszú ideig megőrizzék az eredeti állapotukat.

Ebben a cikkben az ápolásról írunk részletesebben, kitérünk arra, hogyan és milyen technikával növelhetjük a könnyűszerkezetes házak élettartamát.

Miből készülnek?

Ezek az ingatlanok általában fa, acél, vagy más könnyű anyagból épülnek. Ezek az anyagok sokszor hajlamosak rosszul reagálni az időjárási hatásokra és egyéb környezeti tényezőkre. A minőségi otthonok azonban földrengásállóak, a legtöbb esetben még a hagyományos épületeknél is jobb a strapabírásuk. Erről a csuklós kapcsolatokkal kialakított oszlop-gerenda rendszerek és a rugalmas vázszerkezetek gondoskodnak.

Nem beszélve arról, hogy a kis helyi tüzekkel szemben, mint a gázon felejtett ebéd vagy éppen a karácsonyfatűz, a könnyűszerkezetes ház gipszrost borítása megvédi a tartószerkezetet, hiszen anyagtól, vastagságtól, valamint rétegszámtól függően 20-40 perc tűzgátlást biztosít az épület számára. A vázszerkezetet kitöltő ásványi anyagú hő- és hangszigetelések amúgy sem égnek el, tűz hatására nem kezdenek el olvadni és csöpögni.

Mivel a készház elemei nagyfokú üzemi előregyártásban készülnek, így számtalan előnyünk származhat a folyamatból. Amellett, hogy nagy méretpontossággal készülnek, biztosítják a standard minőséget. Az optimális anyagfelhasználás miatt pedig jóval kevesebb felesleges hulladék keletkezik, így igen anyagtakarékos megoldásról beszélhetünk, ami együtt jár azzal, hogy ezzel még pénzt is meg tudunk takarítani.

Hogyan őrizhetjük meg az állapotukat?

A könnyűszerkezetes házak esetében azt gondolnánk, hogy sok ápolásra és gondoskodásra van szükségük. A valóságban azonban csak az általános karbantartásra kell időt szánni, tehát rendszeresen megfigyelni a tetőt, az anyagokat, a szigetelést. Egy szeszélyes időjárási esemény után persze nem árt alaposnak lenni, azonban a megfelelő anyagokat használva az épületben semmilyen kár nem képződhet.

Amennyiben viszont például a tetőn keletkezett valamilyen kár, repedés, szakadás, mindenképpen azonnali beavatkozásra van szükség. Az sem árt, ha rendszeresen megtisztítjuk a lefolyókat és az ereszcsatornát, így elkerülhetjük a víz visszatartását. Bár ezt egy hagyományos megoldással készült ingatlan esetében is rendszeresen meg kell tennünk.

A másik fontos teendő, hogy rendszeresen ellenőrizzük le a szellőző rendszert. A megfelelő szellőzés ugyanis elengedhetetlen egy könnyűszerkezetes háznál, hiszen csak így kerülhetjük el a páralecsapódásokat és a penészképződést. Nézzük meg, hogy a nyílások tiszták-e, valamint gondoskodjuk a páramentesítők működéséről is. Amennyiben szükséges, hívjunk szakembert ezek karbantartására, hiszen az évenkénti ellenőrzést mindenkinek el kell végeznie, akkor is, ha erre nincs ideje vagy energiája.

Kinek való akkor egy ilyen ház?

Azoknak az embereknek, akiknek nincs sok idejük építkezni, nem akarnak azzal szórakozni, hogy éveken keresztül épül a ház és még akkor sem tudnak beköltözni. Az alapanyag itt teljesen egyértelmű, nem lesz szükség hosszas keresgélésre, itt csak azt kell eldönteni, hogy melyik szoba hova kerüljön. A többit nyugodtan rábízhatjuk a szakemberekre, akik a helyszínen rakják össze a kész elemeket. Ennek köszönhetően gyorsan és jól szervezetten készülnek, ahol nem hagynak időt a szórakozásra. Itt nincsenek rejtett költségek, a minőség viszont minden esetben garantált.

Amennyiben egy könnyűszerkezetes házat valami miatt elbontanak, a benne található szigetelés, acélszerkezet esetében maga a szerkezet teljes mértékben újra felhasználható, ami egy téglaházról cseppet sem mondható el.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz