A könnyűszerkezetes házak hitel lehetőségei

Manapság egyre többen választják idehaza is a könnyűszerkezetes ingatlanokat, hiszen nemcsak gyorsabban megépül, de olcsóbb is. A végeredmény pedig minden tekintetben ellenáll a kor elvárásainak.

Nem meglepő tehát, hogy egyre többen döntenek végül mellette, ugyanis a jelenlegi árak egy átlag fizetésből élő ember számára szinte megfizethetetlenek. Más kérdés, hogy erre a típusra kapunk-e hitelt, ha igen, akkor milyen feltételekkel.

Ebben a cikkben erről lesz szó. Kitérünk a bankok igényeire, valamint a lakásbiztosítás feltételeire egyaránt.

Miért a könnyűszerkezetes házak?

A számos előnnyel rendelkező könnyűszerkezetes otthonoknak számtalan előnyük van a klasszikus építési módokkal szemben. Ma már nemcsak Amerikában elterjedtek, hanem Európa északi részein is, ráadásul szépen lassan Magyarországon is elfogadottá váltak. Különlegességük, hogy kinézetben nem térnek el a tégla vagy egyéb hagyományos építési móddal készült ingatlanoktól, csupán annyi a különbség, hogy más a szerkezetük.

Míg egy tégla esetében a falakra kerül fel a szigetelés, majd a vakolat, addig ennél a típusnál a vázrendszerbe helyezik el a szigetelést. A váz általában fából és acélból készül, ráadásul lehetőségünk van elemenként előre gyártott, valamint helyben épített ingatlant is választani.

Előnye, hogy olcsóbb, gyorsabban elkészül, emellett azonos alapterületből nagyobb hasznos területet kapunk, mint például egy téglából épült otthon esetében. A könnyűszerkezetes házak falai vékonyabbak, viszont a szigetelési képességük általában jobb, mint az utólag a téglafalra került szigetelés esetében.

Bárki vásárolhatja?

Felmerülhet a kérdés, hogy míg egy téglaházra szinte bárki vehet fel hitelt, addig könnyűszerkezetes házra kapunk-e a banktól pénzt. A válasz egyértelműen igen, hiszen jelzáloghitelt erre ugyanúgy igényelni tudunk. Más kérdés, hogy a hitelezésben vannak eltérések a két típus között, amivel nem árt tisztában lenni.

A bankok nagy része a hagyományostól valamelyest eltérő szerkezetet nem tekint kizáró oknak, azonban az értékbecslést ilyen esetben is elvégzik. Emellett a háznak rendelkeznie kell ETA tanúsítvánnyal, más néven teljesítménynyilatkozattal, hiszen ez alapján döntik el, hogy kapunk-e hitelt, ha igen, akkor mennyit és milyen formában.

Könnyűszerkezetes ingatlanok esetében a hitelintézetek egyedi döntést hoznak, ami sokszor nem annyira kedvező az igénylők számára, mint azt először gondolják.

A még meg nem épült könnyűszerkezetes házak vásárlása kapcsán megint más a helyzet. Ilyenkor az aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő engedélyeket kell bemutatni, ami persze része az építési engedélyezési dokumentációnak. Tudni kell, hogy könnyűszerkezetes házat CSOK segítségével is meg lehet vásárolni, hiszen a szabályzat nem zárja ki ezt a szerkezeti típust.

Építkezés esetén a bankok általában építési hitellel finanszírozzák az ingatlant. Ennek jellemzője, hogy a hitelintézet szakaszosan folyósítja az összeget, az önerőt beépítve. A pénzt készültségi foknak megfelelően utalják, az utolsó 10%-ot pedig kizárólag a használatbavételi engedély megszerzése után juttatja el a kivitelező számára.

Ezzel kapcsolatban a szakembernek tisztában kell lennie a banki ütemezéssel, hiszen a folyósítás a hagyományos téglaépület építésétől valamelyest eltér.

Vannak bankok, ahol viszont nem érhető el az építési hitel klasszikus formája. Ezeknél a hitelintézeteknél pótfedezetre van szükség, az építkezés befejeztével pedig fedezetcserével terhelik be az ingatlant.

Lakásbiztosítás köthető?

Itt kicsit nehezebb a helyzet, hiszen a biztosítótársaságok csupán egy része vállalja a kockázatot, ráadásul a biztosítási díjak magasabbak, mint egy téglaház esetében. Éves szinten ez több tízezer forint pluszt jelenthet, ami azért jócskán megemeli az ingatlan fenntartási költségeit.

Aki könnyűszerkezetes házra kötne biztosítást, az biztosan szembetalálja magát pár fallal, hiszen például betöréses lopásra, vízkárra, valamint egyes kárestekre a biztosító csak egy előre meghatározott összeget fizet ki. Ez általában meg sem közelíti a kár valódi összegét, tehát ezt nem árt alaposan átgondolni és megnézni a szerződést, hiszen így elkerülhetjük a későbbi félreértéseket.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz