Itt az új építési trend. Egyre többen választják a könnyűszerkezetes házakat

A skandináv építkezési trend hazánkat is elérte, hiszen az épülő ingatlanok esetében minden negyedik-ötödik könnyűszerkezetes készházként kerül nyilvántartásba. Talán nem meglepő, hiszen még egy korszerű téglafallal szemben is 200 százalékkal jobb a hővesztesége, ami azért a mostani rezsiköltségek miatt nem egy elvetendő szempont, ha az ember most építkezik.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen arányban épülnek könnyűszerkezetes házak Magyarországon.

Energiatakarékos készházak

Gyorsan elkészülnek, energiatakarékosabbak, nem utolsó sorban olcsóbbak, mint a hagyományos, téglaépítésű házak. De még mindig kis arányban épülnek a telekre felhúzható könnyűszerkezetes készházak, bár az jól látszik, hogy az érdeklődés egyre nagyobb, a magyarok egyre nagyobb arányban választják ezt az otthonteremtés formát. A könnyűszerkezetes házak nem véletlen jelenthetnek megoldást a lakhatási válságra.

Egy otthon felépítése vagy annak felújítása manapság inkább költséges és stresszes, mintsem kellemes és hatékony. A skandináv területeken évtizedek óta hatalmas népszerűségnek örvendő, előregyártott elemekből álló könnyűszerkezetes házak ezekben az országokban már átvették a helyét a hagyományos ingatlanoknak. De vajon hosszú távon helyettesíthetik a téglaházakat?

Hiány mindenből

Évek óta problémába ütközik az, aki építkezni szeretne, hiszen mind az építőipari építőanyag és kapacitáshiány szinte meglehetetleníti az otthonteremtést. Mivel az anyagárak és az energiaköltségek is növekednek, így az emberek egyre nagyobb arányban választják ezt a típust. Hazánkban jelenleg 20-25%-ban épülnek könnyűszerkezetes otthonok, ami korábban csak 10-15% volt. Ebből is látszik, hogy a lakhatási válságra remek megoldást jelentenek ezek a típusú ingatlanok.

Itthon főként a Balatonon, valamint Nyugat-Magyarországon kedvelik a vásárlók ezeket a készházakat, de egyre nagyobb arányban választják őket a budapesti agglomerációban is. Míg a Balatonon remek hétvégi háznak bizonyulnak, addig Nyugat-Magyarországon az osztrákok hatására választják egyre többen, hiszen ott jól látják, hogy a szomszédban milyen kedvező áron tarthatóak fenn ezek az ingatlanok.

Az energiaárak folyamatos növekedésével a jól szigetelt házak szerepet felértékelődött, fontos szemponttá vált a környezettudatosság és a fenntarthatóság. Ehhez hozzátartozik, hogy a készházak építése sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, hiszen olyan lebomló, környezetet nem terhelő anyagokból készülnek, amik az életciklusuk végén sincsenek rossz hatással a bolygóra. Ehhez hozzátartozik, hogy az előállításukhoz kevesebb energiára van szükség, valamint a bekerülési költségük is alacsonyabb.

Tényleg spórolhatunk, ha könnyűszerkezetes házat választunk?

Egy biztos, időt, energiát és stresszt biztosan, hiszen bizonyos kötöttségek mellett olyan otthont kaphatunk, ami az adott időpontra valóban elkészül. A megrendeléstől számított 5-6 hónapon belül már költözhető állapotban vannak. Az igencsak emelkedő energiaárak hatására pedig amúgy is felértékelődtek a kis alapterületű épületek.

Jellemzően 50-80 négyzetméterben gondolkodnak az emberek, de nem ritka a 100 nm-es készház sem. A kulcsrakész ingatlan kivitelezése általában árban is jobban megéri, de többe biztosan nem kerül, mint a tégla, ráadásul sokkal kevesebb a törmelék és a munka.

Egy ugyanolyan méretű telekre épített készház 10-20 százalékkal kerülhet kevesebbe, mint egy hagyományos építésű ingatlan. A telkek árában azonban nincsen eltérés, valamint a közművesítés és a gépesítés, valamint a bútorozás is nagyjából ugyanannyiba kerül. Fontos azonban tudni, hogy az eladásnál veszélyt jelenthet, hogy a vevők nem igen akarnak könnyűszerkezetes készházat vásárolni. Egy már álló, használt épület értékesebb és kelendőbb, ha téglából készült, mindegy, hogy az építés során melyik mennyibe került.

A leglényegesebb azonban, hogy az építkezéshez megfelelő kivitelezőt válasszunk, hiszen ellenkező esetben a folyamat rémálommá válhat. Olyan cégre van szükség, amelynek a termékei rendelkeznek megfelelő minősítéssel, valamint tanúsítással és referenciával.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz