Milyen az ideális előszoba?

Gyakori probléma, hogy az előszoba tervezése, kialakítása, berendezése nem kap kellő hangsúlyt. Amikor az otthonunk kinézete a kérdés, akkor ott figyelembe kell venni, hogy a család és az oda látogató vendégek, rokonok hogyan érzik magukat.

Mivel az előszoba az, amit először meglátunk, így nagyon nem mindegy, hogy milyen benyomást kelt. A lakás ezen része általában pici, de egy új építésű ház esetében ezen könnyedén korrigálni lehet. Fontos, hogy az előszoba stílusos és harmonikus legyen, azonban nem árt a praktikus elrendezés és az elegendő hely.

Ebben a cikkben azt fejtegetjük, hogy milyen is az ideális előszoba.

Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni a tervezés során

Az általában szűk helyiségnek egyszerre kell hívogatónak, esztétikusnak, stílusosnak, praktikusnak lennie, hiszen ezek a szempontok jelentős első benyomást tehetnek a családról, az ott élő személyekről. Emiatt is fontos, hogy a dizájnt a lakás többi részéhez hangoljuk, de mindezt úgy kell megtenni, hogy közben a helyiség minden igényt kielégítsen. Míg nyáron maximum a papucsok hevernek a földön, addig télen sokkal több helyre van szükség, főleg, ha nagyobb a család.

Mind a cipőket, mint a ruhákat, a szezonális dolgokat el kell helyezni úgy, hogy azokhoz pillanatok alatt hozzáférhessünk. Ehhez szükség van fogasra, ruhaakasztóra, szekrényre, fiókra, cipős polcra, hiszen fontos, hogy minden apró kiegészítőnek meglegyen a saját helye. Ez elősegíti, hogy elindulás előtt ne kelljen mindent perceken át keresni. Jó megoldás egy falra szerelhető kulcstartó, egy kisebb szekrény az apróságoknak, sálaknak, sapkáknak.

Bútorok és a kényelem

Bár az tény, hogy ne itt töltjük a napunk nagy részét, azonban innen indulunk el reggel és ide érkezünk meg este. Amikor mindenki rohan, akkor nincs is rosszabb, mint nem találni a kocsikulcsot, a sálat, a cipő párját vagy éppen a bérletet. Ha kényelmesen akarjuk indítani a napot és nyugodtak akarunk lenni, hogy mindent könnyen megtalálunk, akkor ezeket az apróságokat nem árt már este odakészíteni, esetleg egy fiókot kijelölni nekik, hogy azokat csak be kelljen dobálni a táskába.

Jó választás továbbá egy esernyőtartó, amelyből érdemes olyat választani, amely külön dekorációként szolgálhat az előszoba egyik sarkában. Amikor tehát nincs szükség az esernyőkre, akkor is szépen mutat, díszíti a teret, mindezt úgy, hogy nem foglal felesleges helyet.

Nem árt továbbá beszerezni egy mutatós tükröt, amely indulásnál segíthet még egyszer ellenőrizni a napi szettet. Nem kell tehát visszarohanni a fürdőszobába, hogy ellenőrizzük a hajunkat és a sminkünket. Jó szolgálatot tesz télen, nyáron, fagyban, hóban és napsütésben egyaránt.

Milyen legyen a burkolat?

Amennyiben új építésű házról van szó, ott még rugalmasabbak lehetünk. Egy klassz padló ugyanis csodákra képes, főként az előszobában. Ez a ház első olyan helyisége, ahova a vendégeink megérkeznek, így nem árt, ha már ott rendezettséget és összhangot éreznek, ami esetén fontos szerepe van a padló fajtájának. A modern típusok azonnal megragadják a tekintetet, legyen az egy fekete-fehér mozaikos változat, vagy egy természetes, fa hatású kivitel.

Érdemes olyat választani, ami könnyen tisztán tartható, lévén, hogy az előszobában gyakran térünk be piszkos és nedves cipővel. Célszerű tehát ellenálló anyagból készült padlóban gondolkodni, aminek tisztán tartásához nincsen szükség speciális tisztítószerre.

A világítás kérdése

Nem mehetünk el szó nélkül a világítás mellett sem, hiszen ha nincsen természetes fény, akkor bizony gondoskodni arról, hogy minden jól látható legyen. Egy látványos világítótest könnyen feldobhatja a teret, emellett elengedő fénnyel látja el azt. Mindenképpen felejtsük el az állólámpákat, amelyek sok helyet foglalnak, helyettük válasszunk inkább a fali és a mennyezeti változatokat, amelyekkel optimális fényt biztosíthatunk az előszoba számára.

Amennyiben pedig van már tükör, akkor ebben az esetben hasznos lehet köré a ledes világítás. Sokat segíthet a készülődés során, ráadásul optikailag is tágítja a teret, ami főként akkor hasznos, ha az előszoba amúgy sem túl nagy.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz