Rönkház vagy könnyűszerkezetes ház: mikor és melyiket válasszunk?

Manapság a legtöbb ember még mindig aggódik, amikor fából készült otthonról van szó. A rönkházak és a könnyűszerkezetes típusok mellett számos érv és ellenérv szól, ami sok esetben megakadályozza, hogy a megfelelő döntést hozzuk meg.

Természetesen rengeteg a tévhit ezekkel kapcsolatban, amit ebben a cikkben megpróbálunk tisztázni. Kitérünk arra, hogy mikor és melyik típust érdemes választani, ha új otthonra vágyunk.

Milyen előnyei vannak a rönkháznak?

Ami talán emellett a típus mellett szól, az a természetes megjelenés. A rönkház eredeti, hagyományos kinézetű, amelyek könnyen illeszkednek a környezetbe. Sokan vágynak erre a külsőre, ami rusztikus, nosztalgikus, nem utolsó sorban meleg megjelenést biztosít az ingatlan számára.

A másik előnye, hogy kiváló hő- és hangszigetelő képességekkel rendelkezik, hiszen a fa alapanyag gondoskodik arról, hogy a ház mindig kellemes hőmérsékletű legyen odabent. Ráadásul az építéshez használt anyag megújuló erőforrásnak számít, a rönkök elbomlanak, ha az épület valami miatt már nem használható. Ennek hála pedig kisebb környezeti terhelést jelent a föld számára.

Mik a könnyűszerkezetes ház fő előnyei?

Az első és legfontosabb, hogy nem igazán van ennél gyorsabban megépíthető otthon, hiszen előre gyártott elemekből áll, ami időt és nem utolsó sorban pénzt takarít meg. Az anyagok és az építési folyamat sok esetben olcsóbb, hiszen kevesebb munkaerőre és időre van szükség, mire elnyeri a kész formáját.

További érv mellettük, hogy sokféle stílusban és kialakításban elkészíthetőek, így könnyen testre szabhatóak. Tényleg olyan otthonba költözhetünk be, amely minden igényünket kielégít. Végül pedig könnyen integrálhatók a legújabb technológiával, mind az okos otthon rendszereivel és a napelemekkel.

Ahhoz tehát, hogy az előnyök alapján hozzunk döntést, számos tényezőt kell figyelembe venni. Ide tartozik a költségvetés, az építés időtartama, az építés helye, valamint a saját igényeink.

Az építkezés helyszíne és a környezeti hatások

A rönkházak hő- és nedvességtűrő képessége a fa természetes tulajdonságai miatt előnyösebb lehet hideg és nedves környezetben. A könnyűszerkezetes épületek megfelelő szigeteléssel azonban könnyebben alkalmazkodnak a különböző időjárási körülményekhez.

A másik fontos szempont a tűzveszély. Míg a rönkházak gyúlékonyabbak, addig a könnyűszerkezetes ház esetében erre sokkal jobban odafigyelnek. Fontos azonban a megfelelő tűzbiztonsági intézkedések bevezetése, főleg akkor, ha az adott épület tűzveszélyes területen kerül kialakításra. Ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes szakértő vagy építész véleményét kérni, hogy a konkrét helyzetre való tekintettel tudjon megfelelő tanácsokat adni.

Miért éri meg jobban könnyűszerkezetes házat építeni?

Nem lehet általánosan kijelenteni, hogy ez jobb megoldás lenne, azonban hazánkban sokkal praktikusabb, olcsóbb és gyorsabb megoldás. Az egyik fontos tényező, hogy a könnyűszerkezetes házak az energiahatékonyság javítása érdekében könnyebben szigetelhetőek és korszerűsíthetőek. Ennek azért van jelentősége, mert a nyarak egyre melegebbek, így fontos, hogy a lehető legkevesebb alkalommal kelljen bekapcsolni a klímát. Ugyanez igaz télen, hiszen egy jó szigeteléssel rendelkező otthon esetében jelentősen csökkenthető a fűtési költség.

Emellett egyre gyakoribb és korszerűbb villany és fűtési technológiát alkalmaznak az építés során, aminek köszönhetően ezek a házak sokkal gazdaságosabbá válnak. Nem beszélve arról, hogy a hagyományos építkezésekkel szemben a könnyűszerkezetes épületek falai és födémszerkezete hőhídmentesek, köszönhetően a megfelelő rétegrend kialakításának.

Végül, de nem utolsó sorban nem elhanyagolható szempont, hogy a szerződést követően az épület felhúzása az alapozástól a beköltözésig 3-5 hónap alatt épül fel. Nem kell tehát éveket várni arra, hogy minden apróság a helyére kerüljön. Mire észbe kapunk, már pakolhatunk és költözhetünk is az új otthonunkba.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz