A konyha kialakításánál is engedjük szabadjára a fantáziánkat

Egy korábbi bejegyzésben arról volt szó, hogy a fürdőszoba kialakításánál érdemes a saját képünkre formálni a dolgokat, hiszen a könnyűszerkezetes házaknál is ez a helyiség az egyik legfontosabb. Nincs ez másképp a konyhával sem, mely a másik olyan házrész, ahol hosszú órákat tölthetünk el.

Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogy mit érdemes mérlegelni az ideális konyha megálmodásakor.

Nem csak az ételkészítésre való

Már jó ideje nem csak az ételek elkészítésére való a konyha, hanem lehet az önmegvalósítás, a rekreáció helyszíne vagy közösségi tér is. A modern készházaknál divatos az amerikai konyha, ahol egy nyitott térben történik a főzés-sütés, a műkedvelő kukta pedig nincs elszeparálva a többiektől. A nagyméretű nappaliból nem csak rálátni lehet az ételkészítés helyszínére, hanem akár normál társalgás is folytatható.

Amennyiben nincs társaságunk, a konyha akkor is kiváló a mindennapi stressz kieresztésére. Ez a hely, ahol kreatívak lehetünk, folyamatosan kóstolgathatjuk a főztünket, és közben még a gondolkodásra is van idő. Egy-egy pohár borral vagy sörrel pedig tovább lazíthatunk.

Meg kell találni az egyensúlyt

Természetesen egy konyha csak akkor működik jól, ha otthon is érezzük magunkat. Azt már a készház kiválasztásakor érdemes megbeszélni a kivitelezővel, milyen kialakítású, elhelyezkedésű és fontosságú lesz ez a helyiség, hiszen a sokféle épülettípus különféle élethelyzetekre ad választ.

Előfordulhat, hogy egy háztípus nem nyeri el a tetszésünket, míg egy másikat szinte ránk szabtak. Az esetleges módosítások áttárgyalásával pedig valóban testre szabható a könnyűszerkezetes ház végső felépítése.

Nincs jó konyha főzéshez és sütéshez szükséges berendezések nélkül. Az mindenkinek saját döntése, hogy melyik gép a kedvence, melyet persze a helyszín adottságai is befolyásolhatnak. Ha nincs kiépítve vezetékes gáz, akkor a klasszikus PB gázpalackkal működő tűzhely építhető be.

Azok pedig, akik az elektromos megoldásokat kedvelik, szinte korlátlan számú típusból és márkából választhatják ki a legjobb főzőlapot. A sütő elhelyezkedése is fontos, ha önálló berendezés lesz, akkor már a tervezéskor érdemes arra gondolni, hogy magasabbra legyen emelve, így nem kell hajolgatni a használatához.

A hűtő is kiemelt pontnak számít, hiszen jó, ha van konnektor a közelében, viszont a fűtőtestektől minél távolabbra kell rakni. A napjainkban divatos side-by-side berendezések ráadásul hatalmasak, jó ezt lebeszélni a készház kivitelezőjével még a tárgyalások elején, aki helyén kezeli majd a prioritásainkat.

Az étkező és hozzá társított székek ismét a könnyűszerkezetes ház felépítésétől függően kerülnek elhelyezésre, van, akinek ezek a bútordarabok egyáltalán nem fontosak, és inkább egy hatalmas kanapét látna szívesen a házában. Egy sarokpad mindig jó megoldás lehet a hely tökéletes kihasználására, melyet könnyen be lehet tenni két fal találkozásához.

A konyha megtervezését ajánlott komolyan vennünk, megbeszélve az ötleteinket a kivitelezővel. Így végül olyan házat kapunk, melyben akár évtizedekig élvezhetjük a főzés örömét.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz