Milyen készház szükséges a home office-hoz?

A 2020-ban indult koronavírus pandémia hatására sok munkáltató az otthoni munkavégzésre állt át, amivel csökkenthették a betegség terjedésének sebességét. Bár az ilyen típusú munka sokféle kihívást támasztott mindenkinek, mára már kiderült, hogy egyre több előnye is van.

Az élet újra indulásával pedig felmerült, hogy számos helyen nem is tervezik újra benépesíteni a korábbi irodákat.

Ebben a bejegyzésben olyan aspektusokat nézünk át, amely segítségére lehet azoknak, akik most keresik a készházukat, mert otthonról fognak dolgozni.

Miben más a home office, mint az irodai munka?

Az otthoni munkavégzés legfőképpen abban különbözik a munkahelyektől, hogy a családdal együtt élve kell megcsinálni a feladatokat. Míg korábban ez dedikáltan olyan irodában történt, ahol mindenkinek ugyanez volt a célja, egy családi házban vagy lakásban az ott lévők a különféle élethelyzeteikhez kapcsolódó dolgaikat intézik.

Emiatt a legritkább esetben van csend, nagyon sok minden zavaró lehet, és az ezekből eredő nézeteltérések konfliktusokat okozhatnak. Egy új készház felépítésekor erre az aspektusra kell gondolni leginkább. Az otthonról dolgozók számára biztosítani kell egy olyan nyugodt és csendes helyiséget, ahol nincsenek kapcsolatban a többi lakóval, és nem zavarják egymást.

Itt a munkának megfelelő feltételeket is biztosítani kell, informatikai eszközöknél például elsőre nem is gondolnánk arra, mennyire fontos a konnektorok száma. Pedig már egyetlen munkaállomás esetében is konnektor kell a számítógépnek, monitornak, nyomtatónak, a telefon, a tablet vagy más kiegészítők töltésére és így tovább.

Bár hosszabbítókkal sok minden megoldható, ezek használata kényelmetlen lehet, nem beszélve a mindenfelé lefektetett kábelekről.

Szintén neuralgikus pont az internet megléte, amely kiépíthető helyi hálózatként, amihez LAN kábellel lehet csatlakozni. Még jobb megoldás a wifi, amihez a szükséges eszközök csupán kisebb kiadást jelentenek, de ellenőrizni kell, hogy a ház minden pontján van megfelelő vétel, és nem árnyékolja vagy zavarja valami más a jelet.

Már a tervezés során gondolni kell a gépészetre, ha radiátorok kerülnek felszerelésre, azok nem lesznek túl közel vagy távol a munka végzőhöz és eszközeihez? Jut elegendő természetes fény az helyiségbe? A világítást mindig fel lehet kapcsolni, de a napsütés és szellőzés nélkül már rövidtávon stressz jelentkezhet, amit az egyedül végzett munka felerősíthet. Szintén komoly zavaró tényező lehet egy rossz helyre tett elszívó, fűtési rendszer vagy szivattyú is.

A készházak általában nagyon sokféle élethelyzetet lefednek, de a modern könnyűszerkezetes épületeknél mindig van helye a módosításoknak. Ezeket célszerű a tervezési szakaszban megbeszélni a kivitelezővel, akinek nagy tapasztalta van már abban, hogy azonosítsa az esetleges csapdahelyzeteket. Olyan problémákat vethet fel, melyekre laikusként nem is gondolhatunk, de alapvető befolyással lehetnek az otthoni munkavégzésre. A legjobb minden ötletünket és célunkat részletesen bemutatni a szakembereknek, így egy munkára tökéletesen alkalmas épületet kaphatunk cserébe.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz