A szeglemezes tetők előnyei

A szeglemez olyan acéldarab, melyből sok acéltüske áll ki az egyik oldalon. Ezt egy speciális gyártási módszerrel állítják elő, így a tüskéket nem kell hegeszteni vagy más módon a felületre rögzíteni, hanem az acél alapanyagból kerülnek kihajtogatásra.

A szeglemez feladata, hogy a tetőzet fából készült tartóelemeit egymáshoz rögzítse. Ennek során a faanyagot egymás mellé helyezik, és mindkét oldalról belepréselik az egy vagy több lemezt. Az eljáráshoz speciális gép szükséges, amely valóban nyomással rögzíti a szeglemezt, ezt a rögzítőelemet ugyanis tilos kalapáccsal vagy más ütőeszközzel beverni.

Bár a szeglemezes építkezési mód egyes elemei kissé drágábbak a hagyományos tetőácsolásnál, a teljes költséget nézve jóval gazdaságosabb megoldást jelent, így felhasználása rohamosan nő.

A szeglemez felhasználásával elérhető előnyök

A szeglemezek felhasználásakor a tetőzetnél nincs szükség belső tartófalakra, ezért ha a házat átépítik, akkor nem kell megszorításokat betervezni a tető miatt. Szintén jelentősen csökkenti az összköltséget, hogy nem szükséges szilárd födém a kialakításához, a hőszigetelést és a gipszkartonból felépített álmennyezetet a gerendák alsó része tartja meg.

Az építés során maximálisan figyelembe lehet venni a megrendelői kéréseket, ez a rugalmas tetőépítési módszer ugyanis nagyon sokféleképpen alakítható. Akár harminc méternél nagyobb fesztáv is áthidalható a gerendák segítségével, melyekhez nem szükséges külön alátámasztás.

A szeglemezes tetőket szoftveresen tervezik meg, így statikai számításokkal alátámasztott terv készül, mellyel kiküszöbölhetők az emberi hibák. A gerendák szárítottak, gyalultak és osztályozottak, emiatt csak minőségi faanyag kerül beépítésre. Ez az építőanyag ráadásul a szeglemezekhez hasonlóan sokszor külön minősített is, mely tovább növeli a megbízhatóságot.

 

A szeglemezzel történő tetőszerkezet általában 2-3 nap alatt elkészül, melyből az első nap az elemek összeállításával, a szeglemezek gerendákra sajtolásával telik, a következő 1-2 nap alatt pedig az építkezés helyszínén összeszerelik az elemeket. A faanyag mennyiségét tekintve, a szeglemezes tetőkhöz kevesebb fagerenda szükséges, mint az ácsolt tetőknél, az eltérés akár 30-40% is lehet a szeglemezes módszer javára. Emellett nincs szükség acélgerendákra, ez további költségmegtakarítást eredményez.

Az elkészült szeglemezes tető nagy teherbírással rendelkezik, a kerámiacserepeket is biztonsággal megtartja, de akár betoncserepekkel is terhelhető. Általában a faanyagot kezelve építik be, hogy tűzgátló hatása legyen, és elkerülje a gombásodást.

Szintén nagy előnye ennek a módszernek, hogy a tetőzetet az épületen belüli falakkal nem kell megtartani, ezek emiatt akár el is hagyhatók, és nagy, egybefüggő területek alakíthatók ki. Ha pedig mégis szükség van belső falakra, akkor a lehető legkreatívabb kialakítások is elkészíthetők, hiszen a tervezőt nem köti a teherhordó falak elhelyezése.

A szeglemezes tetők tökéletesen illeszkednek a modern, zöld gondolkodásmódba is, hiszen alig termelődik hulladékanyag, a megrendelt gerendákat előre összepréselik a lemezekkel. A kevesebb faanyag nem terheli meg annyira az erdőket, a gazdaságosan felhasznált építőanyag pedig kisebb szén-dioxid kibocsátást generál a gyártás során.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz