Energiatakarékos háztartási gépek könnyűszerkezetes házakba

Egy modern könnyűszerkezetes ház berendezése nem kis munka, főleg, ha korábbról nem maradt meg semmink, amit a költözés során magunkkal tudnánk vinni.

Az újfajta háztartási gépek amellett, hogy jóval praktikusabbak, könnyebben kezelhetőbbek és nem utolsó sorban kevesebbet is fogyasztanak. Nagyon nagy részük van tehát abban, hogy energiát tudjunk megtakarítani. Hiába a SIP paneles rendszer, a remek szigetelés, ha közben az elektronikai gépek eszik az áramot.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen eszközökben érdemes gondolkodni egy új ház berendezése esetén.

Lakberendezés könnyűszerkezetes házakban

Mindig nehéz eldönteni, hogy egy új építésű házba milyen eszközöket, készülékeket, esetleg bútorokat vegyünk, ami nemcsak praktikus, de jól is mutat. A legtöbb esetben a kanapé, a szekrények, az ágy, a komódok esetében vannak elképzeléseink, így könnyebb a választás mint például az elektronikai készülékek kapcsán. Itt ugyanis sokszor a márkára megyünk rá, ami nem minden esetben a legjobb választás.

Persze nem mindegy az sem, hogy az adott darab milyen stílusú, hiszen egy modern és egy retro konyhába sem ugyanazok a gépek passzolnak. Fontos továbbá, hogy a választott háztartási nagygépek segítsenek az energia megtakarításában, kíméljék a környezetet, emellett tehermentesítsenek a víz és a nyersanyagok kapcsán.

Az egyéni költségek függvénye persze, hogy ki és mennyit tud szánni ezekre a berendezésekre, azonban egy energiatakarékos modell garantáltan pénzt takarít meg a család számára. A mai gyártók ráadásul arra is ügyelnek, hogy a tervezés és a kivitelezés során környezetbarát anyagokat használjanak, így még kisebb a földnek okozott terhelés.

Mikor működik gazdaságosan egy háztartási gép?

Gondolhatnánk, hogy egy energiatakarékos hűtő vagy mosogatógép tökéletes választás, bele sem gondolunk, hogy mennyire fontos az eszközök mérete. A hűtőszekrény és a fagyasztó esetében nem túl előnyös egy nagyobb változat, hiszen ha ezt nem pakoljuk tele, akkor a működése sem lesz környezetbarát.

Folyamatosan bekapcsol a hűtési funkció, hiszen egy félig üres fagyasztó esetében az ételek könnyebben elkezdenek kiolvadni. Egy telepakolt készülék azonban szinte önmagát hűtik az élelmiszerek, így jóval gazdaságosabbá válik a fenntartása. Érdemes tehát alaposan megfontolni, hogy mekkora berendezésre van szüksége a családnak.

Ugyanez igaz a mosógép és a mosogatógép esetében. Igyekezzünk akkorát venni, amit ki tudunk használni. Ha például 2-3 fős családról van szó, akkor felesleges egy 12 terítékes mosogatógép, sosem fog megtelni, főleg nem hétközben, amikor senki sincsen otthon. Elmondható mindez a mosógépről is, ahol szintén lényeges kérdés a ruhák mennyisége.

Nem túl környezetbarát azt félig tele pakolva működtetni. Emellett igen sok helyet foglal, főleg egy kisebb méretű könnyűszerkezetes házban, ahol amúgy is fontos lenne a helykihasználás.

Mi a helyzet a szárítógéppel?

Megoszlanak a vélemények a szárítógéppel kapcsolatban hiszen ezek a legtöbb esetben igen sokat fogyasztanak. Főleg tavasztól nyárig felesleges őket működtetni egy családi házban, vagy egy olyan lakásban, ahol lehetőség van odakint teregetni. A ruhák sokkal könnyebben és olcsóbban száradnak odakint, mintha bepakolnánk azokat a gépbe.

Persze akadnak olyan esetek, főleg egy többgyermekes család esetében, amikor bizony nagy szükség van rá. Ilyenkor érdemes szintén az energiatakarékos megoldást választani.

A lényeg tehát, hogy egy új építésű házat sokkal könnyebb olyan gépekkel felszerelni, amelyek alig fogyasztanak. A mai modern technológiával gyártott eszközök már szinte alig igényelnek áramot, így garantáltan megéri ezeket választani, esetleg lecserélni a régi darabokat. A beruházás viszonylag rövid idő alatt térülhet meg.

A könnyűszerkezetes házak esetében ráadásul még fontosabbá és lényegesebbé válik a maximális helykihasználás, amit csak megfelelő méretű készülékekkel oldhatunk meg.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz