Ezeket a növényeket válaszd a lakás egyes helyiségeibe

Mindegy, hogy milyen típusú házról vagy lakásról van szó, növényekre minden otthonban szükség van. Az viszont tény, hogy egy új építésű ingatlan esetében már sokkal jobban ügyelnek a fekvésre, így nagyobb eséllyel tudunk növényeket tartani a lakás bármely pontján.

Aki olyan típus, hogy meglát egy szép virágot és azonnal haza akarja vinni, lerakni egy olyan helyre, amit épp üresnek talál, akkor annak rossz hír, hogy nem képes minden növény alkalmazkodni az adott területhez.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy melyik virág hol érzi igazán jól magát.

Növények otthon

Az egyes szobákban eltérő a páratartalom, így míg a fürdőszobában jóval több a nedvesség, addig a hálószobában igen kevés. Mások a fényviszonyok is, így tényleg nem mindegy, hogy melyik szépséget hova tesszük le. Egy futóka biztosan nem fogja magát jól érezni egy asztalon, jobb megoldás számára egy magas szekrény vagy polc. Ami pedig a rákvirágot illeti, kifejezetten szereti a nedves közeget, így neki talán a fürdőszoba lesz a legjobb lakhely.

Milyen virágot érdemes a konyhába tenni?

Amellett, hogy itt tökéletes helyük van a fűszernövényeknek, nemcsak bazsalikomot, mentát vagy éppen petrezselymet termeszthetünk itt. Jó választás a hegyescsúcsú futóka, amit akár fel is lehet lógatni, vagy lefuttatni a konyha egyik polcáról vagy szekrényéről. Egy kutatás kimutatta, hogy ez a növény benne van abban az első háromban, amelyek a lehető leghatékonyabban képesek semlegesíteni a levegő károsanyag tartalmát. Direkt fénynek azonban semmi esetre se tegyük ki, cserébe azonban jól bírja a szárazságot.

A legjobb választás a hálószobába

Amennyiben a hálóba keresünk olyan virágot, amely jó hatással van a pihenésünkre és a levegőre, abban az esetben remek megoldás a kislevelű fikusz, amelynek egyik legjobb tulajdonsága, hogy semlegesíti a helyiségben lévő méreganyagokat, valamint növeli az oxigén mennyiségét. Éppen ezért a hálószoba az egyik legjobb hely, ahova tehetjük, hiszen az oxigén kibocsátásával segít, hogy jobban menjen az alvás. Rendszeres, azonban nem túl gyakori öntözést igényel. Nem kedveli az erős napfényt.

Mit tegyünk az irodába?

Aki sokat dolgozik otthon, esetleg tanul vagy koncentrál, annak jó választás a krizantém. Ez a növény elnyeli a cigarettafüstből, a fénymásolókból, valamint a nyomtatókból eredő káros anyagot. Nem szereti a napfényt, így ne is tegyük ablakba, közvetlenül mellé, jobban bírja egy árnyékosabb polcon vagy az asztal egyik sarkában.

Mi kerülhet a mosókonyhába?

A mosókonyha egy olyan helyiség, amely nem minden otthonban található meg. Az újabb ingatlanok többségébe már kerül kialakításra külön terület, ahol mosni és szárítani lehet, így érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen növény díszítheti ezt a teret. A legjobb talán a vitorlavirág, amely egy igen mutatós darab, ráadásul igen jól fogja magát érezni ebben a környezetben. Ez a fajta ráadásul szinte teljes mértékben távol tartja a penészgombát, nem engedi azt megtelepedni. Nem igazán fényigényes, a földjét azonban nem árt nedvesen tartani.

Párás környezetbe rákvirág a legjobb választás

A fürdőszoba a lakás egyik azon pontja, ahol folyamatosan nedvesség és pára van, nem beszélve arról, hogy általában nem az otthonunk legvilágosabb pontja. Éppen ezért nem egyszerű ide tökéletes növényt találni. A rákvirág viszont ellenálló és dekoratív, kifejezetten szereti a magas páratartalmat. A földjét még így is gyakran érdemes locsolni. A legjobb számára egy árnyékos, nem túl sötét, de nem is ablakos hely.

Az otthonunk központjába való növények

Az étkező és a nappali két olyan hely, ahol sok időt töltünk, ráadásul a vendégeket is gyakran itt fogadjuk. A szobai tigrislevél, más néven anyósnyelv tökéletes megoldás, ha van egy félreeső sarok az étkezőbe, amit szeretnénk egy kicsit feldobni. Igen magasra nő, nem kell gyakran öntözni, szinte teljesen igénytelen növény. Nevelésével nem sok dolgunk lesz, cserébe mutatós és magára vonja a figyelmet.

Ami pedig a nappalit illeti, ide talán a bambuszpálma az, ami a legjobb döntés lehet. Az egyik legolcsóbb pálmafajta, ráadásul kezdők is bátran választhatják. A legjobb számára a napos hely, viszont a tűző napot nem szereti. Ne legyen sose álló vízben, viszont öntözzük rendszeresen.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz