Kerti grillező kialakítása: ezekre érdemes ügyelni

Az elmúlt időszakban egyre több olyan otthon épül, ahol nemcsak hatalmas terasz kap helyet, hanem külön kemence vagy grillező is. Manapság a kerti sütögetés kétségkívül elmaradhatatlan részét képezi a tavaszi és nyári időszaknak.

Amennyiben van akkora kertünk, teraszunk, ahol kényelmesen elfér egy ilyen kis szeglet, akkor ne hagyjuk ki az építkezés során. Az energiabefektetés mindenképpen megéri, hogy aztán itt tölthessük az estéket, a hétvégéket.

Ebben a cikkben olyan szempontokat fejtünk ki, amiket nem árt figyelembe venni, ha otthoni kemencét, grillezőt, bográcshelyet akarunk kialakítani.

Milyen alapanyagokra lesz szükség hozzá?

Amennyiben saját magunk által épített sütőhelyet szeretnénk, akkor az szinte bármilyen alapanyagból készülhet. Fontos azonban, hogy ne legyen gyúlékony és bírja a magas hőmérsékletet. Az interneten kutatva rengeteg különlegességgel találkozhatunk, hiszen akadnak faszenes asztali grillek, hordók, illetve téglából és terméskőből gyártott kerti konyhák egyaránt. Felejtsük el a raklapba süllyesztett üstöket, hiszen ez nagyon könnyen lángra kaphat. Szánjuk rá magunkat egy komolyabb építkezésre, hiszen az így megalkotott kinti sütögető évekig használható marad.

A legjobb persze a bontott tégla, esetleg a nagyobb méretű kavics, bazalt kövek, esetleg csiszolt terméskövek. Ezek esetében a fő szempont az ár, hiszen némelyikkel sokkal szebb és esztétikusabb lehet az összkép, de jóval drágább is lesz a végeredmény. Költségkímélő megoldásként a legjobb tehát a törött és bontott tégla, a szélét pedig újonnan vásárolt darabokkal rakunk ki. Így szép és olcsó is lesz.

Ami azonban a hibákat illeti, a megsüllyedés és a csúszás ellen mindenképpen érdemes egy 10-15 cm vastag beton alapozást csinálni, valamint az alapanyagok közé nem árt egy kis cement vagy sóder. A stabilitás növelése érdekében pedig tegyünk az alapba betonacél hálót vagy szálakat, így később sem lesz vele probléma, még fagyok esetén sem.

Készen kapható kerti grillek

Nem muszáj saját magunk sütőhelyet készíteni, hiszen manapság már számos jobbnál-jobb és szebb kerti grillezőt vehetünk, akár készen is. Ezekhez szinte minden alapfelszerelést könnyen be lehet szerezni, mint a grillrács, a hamutálca, vagy éppen a nyárstartó.

Kizárólag a méretet kell meghatározni, hogy mi az, ami a teraszunkon, erkélyünkön, az otthonunk körül kényelmesen elfér és még védve is van az időjárási viszontagságoktól. A kerti grillek esetében ugyanis nem előnyös, ha folyamatosan tűzi őket a nap vagy áznak. Csak a pontos adatok ismeretében alakítsuk ki a grillező szegletet a teraszon.

Milyen előnyei vannak a kerti grillezőknek?

Mielőtt kerti grillt veszünk, szinte folyamatosan az internetet bújjuk, hátha úgy könnyebben megtaláljuk a megfelelő változatot. A vásárló véleményeket olvasva persze le tudjuk szűkíteni a kört, viszont sokszor még így is macerásnak tűnhet a döntés. Ami egyeseknek bevált, az másoknak nem és fordítva. Ráadásul léteznek faszenes, gázos és elektromos modellek, amiknek bőven van előnyük és hátrányuk.

A faszenes berendezések még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen aki igazi finomságokat akar készíteni, az kizárólag ezzel a típussal tudja azt megtenni. Itt fontos az egyenletes hőfokon való sokáig tartó sütés és füstölés. Az elektromos változatok erre ugye nem képesek. Ráadásul ebben az esetben nem muszáj órákig állni a sütő mellett, hogy grillezett ételt együnk, aminek van egy kis füstös aromája. Viszont pont ez a hátránya, hogy nemcsak az étel, hanem mi magunk is füstösek leszünk tőle.

Ami a gázos grillsütőket illeti, ezeket könnyebb kezelni, pillanatok alatt belobbanhat a gáz és csak pár mozdulatra van szükség, hogy mindent beállítsunk. Ezzel azonban sosem lesz igazán füstös az étel, ahogy az elektromos berendezésekkel sem. Viszont egyiknél sincs parázs, égési sérülés, vagy kellemetlen szag. Hozzá kell tenni, hogy az elektromos grillezőknek kisebb a mérete, így szinte lehetetlen nagyobb társaságokat egyszerre kiszolgálni. Egy-két főre, lakásokban azonban tökéletes megoldást jelenthetnek.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz