Szőnyegválasztási kisokos egy modern házban

A megfelelő szőnyeg kiválasztása sok esetben nehézkes, hiszen másra van szükség egy gyermekes, egy kutyás, vagy éppen egy idősek lakta ingatlanban. Más kérdés, hogy milyen az belső elrendezés stílusa, retro, vintage, vagy éppen modern és letisztult. Ezek szintén fontos szerepet játszanak a döntési folyamatban.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen szőnyegek passzolnak egy modern házba. Kitérünk arra, hogy melyik helyiségbe és milyet érdemes választani.

Szőnyegválasztási kisokos kezdőknek

A lakás helyiségeibe azért is nehéz szőnyeget választani, mert ez olyan, mintha egy eseményre keresnénk ruhát. Sportoláshoz nem veszünk fel szoknyát, a konyhába pedig nem teszünk egy hosszú szálú, világos shaggyt, amit se mosni, se tisztítani nem lehet túl könnyen. A továbbiakban segítünk eligazodni a különféle típusok között, így kiderül, hogy mi és hova passzol a legjobban.

Szőnyegek a nappaliba

Ez a lakás azon pontja, amely a legtöbb lehetőséget rejti magában. Ide számtalan stílusú és anyagú szőnyeget helyezhetünk még akkor is, ha egy modern ingatlanról van szó. Fontos viszont, hogy az ide kerülő kiegészítő könnyen tisztítható és strapabíró legyen, hiszen a család minden tagja napi szinten többször megfordul majd erre, így itt igen nagy a jövés-menés. Emellett nem árt, ha mutatós, ugyanis a nappali egy központi hely, ahol a vendégeket fogadjuk, így sokat elárul az emberről, hogy milyen szőnyeget tesz kanapé melletti területre.

Apropó kanapé, sosem a bútort vesszük a szőnyeghez, hanem pont fordítva. Először vásároljuk meg a kanapét, aztán ahhoz próbáljuk meg hozzáigazítani a szőnyeg stílusát, valamint színét egyaránt. A világos színek esetében előny, hogy optikailag tágítják a nappalit, viszont könnyebben piszkolódik. Ezt azért vegyük figyelembe, ha a túlzottan sötét és kicsinek tűnő nappaliba akarunk vásárolni. Színes szőnyeg csak akkor jöhet szóba, ha a fal is egyszínű és maga a tér is nagy. Ellenkező esetben túlzottan káoszos lesz az összhatás, amely nem tükrözi a modern hatást.

A méretet tekintve érdemes akkorát választani, hogy a bútorok és a kisebb dekorációk elférjenek rajta. A legjobb megoldás ezek alapján tehát a színes körszőnyeg, a klasszikus mintával ellátott típus, a modern változat, valamint a hosszú szálú shaggy.

Szőnyegválasztás hálószobába

Mivel a hálószobában nem járkál az egész család, a vendégek is ritkán térnek be erre, így ide bátran választhatunk kényesebb szőnyegeket. Itt nem kell számolni az extra igénybevétellel, olyat szerezzünk be, amire élmény rálépni reggelente, amikor kikelünk az ágyból.

A hálószobába jól mutat a világos szőnyeg, ami itt kisebb eséllyel piszkolódik be. Minél puhább, annál kényelmesebb, így talán a legjobb választás a nappali esetén is említett hosszú szálú shaggy. Szín tekintetében vegyük figyelembe a sötétítőket és az ágytakarót, hiszen jó, ha a kettő harmonizál egymással. Maga a szőnyeg pedig kerülhet az ágy elé, a szoba közepére, esetleg egyik és másik oldalra. Amennyiben a tér engedi és nem okoz nagy zavart sem az összképben, nyugodtan tehetünk le kör alakú változatot, amely nagyon fel tud dobni egy unalmasnak tűnő teret is.

Mi kerüljön a konyhába?

Mivel a konyha egy olyan hely, ahol mindig minden piszkos, így ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Sütés-főzés, zsír és víz, szinte mindennel számolni kell. A foltok és a szennyeződések nem kerülik majd el a szőnyeget sem, így ide kizárólag olyat szabad venni, amit könnyen lehet tisztítani. A legjobb, ha mosógépben mosható modellt vásárolunk, de kerüljük a világos és a hosszú szálú típusokat. Helyette jobb megoldás a színes és szőtt rongy, valamint a mintás futószőnyeg. Hozzá kell tenni, hogy hiába nem piszkolódik gyorsan, a konyhai textíliák a legtöbb esetben elnyelik az ételszagot, így még fontosabbá válik a rendszeres mosás.

Mi a helyzet a fürdőszobával?

Egy modern fürdőszoba minimalista, így ne ide akarjunk túlzottan színes és bohókás szőnyeget venni. A pára és a nedvesség miatt itt igen fontos a csúszásmentesség és a gumírozott hátrész. Legyen tehát olyan anyagú, amely gyorsan szárad, valamint ne lógjon be a mosógép alá, ne akadályozza az ajtó nyitását. Színek tekintetében itt akár még a fehér modern kivitelek is szóba jöhetnek.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz