Hogyan építsünk kerti tavat a ház körül?

A kerti tó örömet okoz a családnak és minden ismerősnek, akik biztos gyakrabban fognak vendégségbe járni, amint megtapasztalják a látványát. Ebben a cikkben arról olvashatunk, hogyan építsük fel saját kerti tavunkat.

Hogyan válasszuk ki a tó számára legmegfelelőbb helyet?

Első lépésként dönteni kell a helyről, amely megfelel az általunk kitűzött célnak. A helyszín kiválasztásakor ügyeljünk a fényviszonyokra. A terület legyen jól megvilágított, de ne legyen tűző nap alatt, és ne legyen állandó árnyékban sem. A legjobb, ha a könnyűszerkezetes házunktól nincs túl messze, de ne is legyen túl közel.

A tavakban lévő növényeknek a napsugárzás az egyik legnagyobb ellenségük. Egyes növények a víz “virágzását” okozhatják, és az állandó tisztítással inkább kényelmetlenséget, mint örömet okoznak. Mivel a kerti tavak általában nem túl mélyek, a melegben lévő halak és növények nem lesznek túl kényelmes feltételek között.

A tó helyének kiválasztásakor gondoljunk a tó közelében lévő pihenőhelyre is, hiszen tűző napon nem a legjobb érzés heverészni sem.

A legjobb hely az lesz, ahol reggel és este a nap melegíti a tavat, mivel ilyenkor hőmérséklet egészen elfogadható, napközben pedig a könnyűszerkezetes ház vagy a kerítés árnyéka takarja el. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a fáktól távol helyezzük el, hiszen az az anyag, amiből a tó készült, károsíthatja a fák gyökereit.

A gyártásához szükséges anyagok

A tó a következő anyagokból készülhet:

 • polivinil-klorid bevonat;
 • butil gumi fólia;
 • kész tartályok tóhoz (vasbeton vagy műanyag).

A polietilén nem alkalmas tó készítésére, hiszen élettartama mindössze 1-2 év.

A PVC bevonat a szakértők szerint körülbelül 15 évig, a butilgumi fólia pedig közel 50 évig szolgál majd, bár az ára jóval drágább lesz. Ezenkívül egyes kertészek vasbeton tálakat használnak, miközben a legtöbben továbbra is a műanyag tartályokat részesítik előnyben. Ez az anyag meglehetősen erős, de még mindig vigyázni kell, hogy ne repedjen meg, jó legyen a fagyállósága, így a magyarországi klíma sem tesz benne kárt.

Az előkészületi szakasz

Készítsük elő a helyet, távolítsunk el mindent, ami felesleges. Ha fóliát használunk, akkor a tó formáját tetszőlegesen hozzuk létre, ha pedig van tartályunk, akkor lapáttal „körbe rajzoljuk” a kontúrt.

A tó ásásakor homokot kell önteni az aljára, hiszen ez jól tömörítve vízelvezetőként szolgál. Helyezzük a tartályt a helyére, ügyelve arra, hogy elkerüljük az üregeket, mivel ezek később repedéseket okozhatnak. Felszerelés után fedjük le műanyag fóliával, és vágjuk ki a köveket.

Fólia vásárlásakor figyelni kell a színére, hiszen nagyon széles színválaszték található a piacon, ezért bátran kiélhetjük a kreativitásunkat is.

Dekoráció

Folytassuk a munka leginspirálóbb szakaszával, ez a tó díszítésével – különféle növényekkel. Sok kertész tavirózsát használ, ez a legnépszerűbb növény az ilyen tavakhoz. Ők egy speciális szövetre ültetik, amely jól tartja a gyökérrendszert az alján.

A mini tóban halat, jól bevált kárászt, pontyot és sok más fajt is tarthatunk. Ha hosszú időre fogadjuk be őket, akkor szűrőt kell felszerelni, hogy a tó ne legyen eltömődve, és a halak kényelmesen úszkálhassanak.

Milyen anyagokból készülhet a saját kerti tavunk?

És akkor a lényeg, milyen anyagokkal és megoldásokkal oldható meg, hogy hamarosan a saját kerti tavunkban gyönyörködhessünk? A pénztárcánknak és az affinitásunknak megfelelően sokféle változatban gondolkodhatunk.

Kerti tó minimális befektetéssel

Sok kertész régi kádakból vagy tartályokból készít tavakat, ami sokkal olcsóbb, hiszen nem kell pénzt költeni a nem olcsó gyári elemekre. A home made változat nem fog rosszabbul kinézni, mint egy direkt erre a célra készült tartállyal felszerelt tó, bár a mérete valószínűleg kisebb lesz.

A házi változathoz ássunk egy árkot, 20 cm-rel mélyebbre, mint maga a használt kád. Helyezzük el a régi fürdőalkalmatosságot, az oldalát pedig takarjuk be homokkal. Ezt követően fóliát fektetünk le, majd csemperagasztóval köveket rakunk egymásra, amelyek természetességet kölcsönöznek a mini tavunknak. A köveket nem a fürdő kerülete mentén kell elhelyezni, hanem kissé kijjebb, ami vizuálisan nagyobbá teszi az egész rendszert. A tó aljára öntsünk agyagot, és ott keverjük el. Amikor nagyjából 2 óra múlva megszárad, eresszünk a tóba vizet, vékony sugárban, és kezdjük el díszíteni.

Mesterséges tó autógumiból

A gumiabroncsnak, amelyből egy nagyon szép tó jön ki, traktorból vagy hasonló méretű erőgépből kell származnia. Íme az útmutató lépésről-lépésre:

 • vágjuk le a gumiabroncs tetejét;
 • ássunk egy lyukat, hogy a gumiabroncs szabadon illeszkedjen bele;
 • fektessünk a tó aljára finom homokot a leendő tavunk lecsapolására;
 • a vízszigetelést helyezzük el fólia formájában, amely 50 cm-re haladja meg a leendő tó széleit;
 • még egyszer jól simítsuk el a fóliát, szórjunk homokot a tó szélére, és rakjuk le a dekorációt, kövek formájában, amelyek megtartják a fóliát és megóvják a csúszástól;
 • díszítsük fel a tó környékét, kis kövek formájában, amelyekre a jövőben jó érzés lesz rálépni.
 • ha több dekorációt szeretnénk, akkor különféle növényekkel, nagy kövekkel díszíthetjük a széleit;
 • kis szivattyúval szökőkutat is lehet készíteni.

Kerti tó fólia segítségével

Létezik egy speciális fólia polivinil-kloridból, polietilénből és más hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagokból, az élettartama körülbelül tíz év. A polietilén 2-10 méter széles tekercsben kapható, ezzel a mérettel elkerülhető az egyes elemek ragasztása a kívánt szélesség eléréséhez. Maga a fólia különböző vastagságú lehet: minél mélyebb a mesterséges tó, annál vastagabbra van szükség. A klasszikus polietilén tekercsben kapható típus nem alkalmas hasonló feladatokra.

A mesterséges tározó kialakításának legkedvezőbb időpontja a tavasz-nyár, amikor a hőmérséklet +20 fok felett van. Közvetlenül a beépítés előtt a fóliát hagyjuk a napon, ami pár óra alatt rugalmasabbá teszi.

A növények ültetéséhez egyfajta polcokra lesz szükségük a tó körvonala mentén, 15 cm mélységig. Mielőtt a fóliát a gödör aljára helyeznénk, készítsünk 10 cm vastag homokalapot.

Kerti tó kész műanyag formából

A kész műanyag tavak tökéletesen tolerálnak bármilyen hőmérsékletet, és elegendő szilárdsággal rendelkeznek. A tartály falai általában 3 mm-esek, ami gondos szállítását igényel. Figyelni kell vele, mert még egy kis repedést is nagyon problémás lesz lezárni. A hőmérséklet-változásokkal szembeni ellenállás mellett a műanyag tavak nagyon jól mutatnak, ezért ideális választásnak számítanak.

Egy kis házi tó radikálisan átalakíthatja bármely udvar külsejét. Érdemes új növényeket ültetni a tóba és környékére, hogy kényelmesebbé és szokatlanabbá tegyük a területet. Ahogy az már látható, ha igazán akarjuk, saját kezűleg is létrehozhatunk egy nagyon szép és mutatós kerti tavat.

Milyen problémák akadályozhatják a kerti tó kialakítását?

Ahogy azt már a cikk elejéből megismerhettük, az ideális hely az építkezéshez egy jól megvilágított terület, amely megfelelő távolságra van a könnyűszerkezetes háztól vagy más egyéb épületektől. De fontos tudnunk, hogy számos olyan tényező van, amely akadályozza egy mesterséges tó életét vagy veszélyt jelent rá. Ezeket is érdemes megismernünk:

Sok vízen termő növény szereti a napot, ezért a mesterséges tó ne legyen fák árnyékában. Jobb, ha nyitott területet választunk az udvaron vagy a kertben. Építési terület kiválasztásakor azt se feledjük, hogy a közeli cserjék és lombos fák elhelyezkedése extra problémákat okozhat a tó számára. A levelek, gallyak és egyéb törmelékek gyorsan szennyezhetik a vizet, ami a vízi tóban élő növények pusztulását okozhatja. De a fenyőfák tökéletesen kiegészítik a képet.

Ha nem kerülhető el a lombhullató környék, akkor az őszi-téli időszakra le kell fedni a tavat hálóval és műanyag fóliával. A tó mérete is döntő szerepet játszik, mert a vízben lévő növényeknek és élő szervezeteknek speciális bioegyensúlyra van szükségük.

A bioegyensúly szintjének fenntartásához csak a tározó területe és mélysége közötti arányokat kell megfigyelni. Ha a terület nagy és a mélység nem megfelelő, a víz gyorsan algásodni kezd. Egy mély, de kicsi tóban a növények és a halak szaporodása is kényelmetlen lesz. A tó lehetséges mélységét a talajvíz szintje is meghatározza.

A mesterséges tó díszítése

Természetesen egy házi készítésű tó már önmagában minden helyszín ékes eleme. De a tó mellett egy pavilon is felszerelhető a test és a lélek ellazítására, amely a víz felszínére néz. Ezenkívül a mesterséges tóban szökőkutakat is készíthetünk, speciális szivattyúkkal, illetve színes világítást is beépíthetünk.

Általánosságban elmondható, hogy egy kis tavat színes látvánnyal még jobban el lehet varázsolni. Minden csak a saját képzeletünktől függ.

Különleges szivattyúk is elérhetők a szökőkutakhoz: felszíni és víz alatti típusok szerezhetők be. Magas szökőkúthoz víz alatti szivattyú kell, igazi vízi attrakcióhoz pedig felszíni modellt vásárolhatunk. Mini reflektorok is felszerelhetők a víz felszínére vagy akár víz alá is. A tó ilyen módon történő megvilágítása valóban szokatlan és lenyűgöző megjelenést kölcsönöz neki.

Ha úgy döntünk, hogy a könnyűszerkezetes házunk elkészülése után néhány napot rászánunk egy csodálatos tó létrehozására, kifogástalan dekorációt kapunk, ami nem mellesleg nedvesíti a levegőt meleg időben, kivételes látványt és kellemes időtöltést nyújt gyermekeink számára.

Ahogy a fenti összefoglalóból az kiderült, a ház építéséhez képest a tó kialakítása már nem számottevő tétel. Még a gyárilag összeállított darabok sem terhelik meg egetverően a családi költségvetést, a home made verziók pedig akár anyagköltségből kihozhatók. Ezeknél ráadásul maximálisan kiélhetjük a kreativitásunkat, ha pedig a család minden tagját belevonjuk a tervezésbe és kivitelezésbe, akkor maximálisan élhető teret kapunk eredményül.

Mivel a kerti tavak kialakítása még egyáltalán nem elterjed Magyarországon, így a könnyűszerkezetes házunk mellett egy ilyet felállítva garantáltan trendet teremthetünk a szomszédok között, akik valószínűleg szintén fel fogják építeni a saját változatukat. Ezzel pedig az egész környék egy élhetőbb, szebb hellyé válik.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

  Elfogadom az Adatkezelést

  Elérhetőségek
  Legfrissebb írásaink

  Ajánlott bejegyzések

  Vissza az összes íráshoz