Milyen gépek és eszközök szükségesek a házunkba?

Ebben az évben is házépítési lázban ég az ország, mert a családok nagy része nem szeretne használt lakásba költözni. Vannak, akik maguk építtetik vagy kivitelezőtől vásárolják. Hatalmas népszerűségnek örvendenek a könnyűszerkezetes házak is, hiszen abszolúte az igényeinknek megfelelően terveztethetjük meg őket.

Érdemes előre gondolkodni, és nemcsak a lakóterület felosztását, a szobák számát, további helyiségek kialakítását meghatározni, hanem magát a berendezéseket is. Hova, milyen bútorok kerülnek, milyen háztartási gépeket, berendezéseket szerezzünk be, hova helyezzük el, hogyan építsük be, hogy minden kényelmünk meglegyen.

Bármilyen elektromos készüléket is vásárolunk, mindenképp figyeljünk az energia-osztályra. Már 20 éve bevezetésre került az energiahatékonysági rendszer, mely azt mutatja meg, hogy az egyes termékek milyen hatásfokkal működnek. Minél kevesebb áram szükséges a munkavégzésükhöz, annál magasabb az energiahatékonyság. Ezt az ABC betűivel jelölik. 2021-től megszüntették az „A+”, „A++” és „A+++” jelzéseket, az új jelzések „A”-tól „G”-ig terjednek, azaz vásárláskor figyeljünk arra, hogy lehetőleg „A” energiaosztályba sorolt gépet vásároljunk.

Az elektromos hálózat kialakításakor gondosan figyeljünk arra, hogy elegendő aljzat álljon rendelkezésünkre a háztartási gépek használatához.

Ebben a cikkben azt ismerhetjük meg, hogy milyen gépekre lesz szükségünk a vadiúj könnyűszerkezetes házunkban.

Mosógép, szárítógép vagy mosó-szárítógép

Ha lehetőségünk van rá, mindenképp célszerű kialakítani egy mosókonyhát, ahol elhelyezhető egy mosó- és szárítógép. Ha helyet szeretnénk spórolni, akkor dönthetünk egy mosó-szárítógép mellett is, mely kombinált üzemmódban is használható, nemcsak kimossa, de meg is szárítja a ruhát. Igaz, hogy ennek a műveletnek az üzemideje nem kevés, de programozással mi határozhatjuk meg, hogy a gép mikor induljon el, ezzel befolyásolva a mosási és szárítási idő végét.

Drágább megoldás és helyigényesebb, ha a két gépet külön-külön vesszük meg. A mosó-szárítógép további előnye, hogy a kimosott és kicsavart ruhát nem kell egyik gépből a másikba pakolni. Természetesen a két funkció egymástól függetlenül is használható.

Figyeljünk arra, hogy ezeknek a gépeknek a mosási kapacitása lényegesen nagyobb, mint a szárítási, tehát ha a gépet tele rakjuk, az a mennyiség nem szárítható meg egyszerre. Az utóbbi maximumot pakoljuk az eszközbe, ha a két funkciót egymás után, a művelet megszakítása nélkül szeretnénk használni.

Egyes mosó-szárítógépek 9 kg mosási és 6 kg szárítási kapacitással rendelkeznek, mely már egy nagy család igényeinek is megfelel. Érdemes olyan gépet választani, melynek hatékony a centrifugálása, pl. 1400 fordulat/perc. Ez akkor is hasznos, ha csak teregetünk, mert ezzel a sebességgel szinte száraz lesz a ruha, akár azonnal vasalhatjuk is.

Vasalógép, vasaló, gőzállomás

Ha könnyűszerkezetes házunkban van mosókonyha, akkor oda érdemes egy vasalógépet is beszerezni, ha nagy a családunk, vagy egyéb okból sokat kell vasalni (pl. naponta sor kerül az ágynemű mosására, és kedvelik a frissen vasalt ágynemű illatát). Akkor is praktikus, ha fertőtleníteni akarjuk a konyharuhákat, csecsemőruházatot, pelenkát, fehérneműket. Ingeket is gyorsabban, szebben vasalhatunk vele. Ülve, állva is használhatjuk, ahogy nekünk kényelmesebb. Időt spórolunk vele.

Sokszor az is elegendő, ha egy jó minőségű vasalót vásárolunk. Ha túl könnyűt választunk, akkor erősebben kell nyomni, ha pedig túl nehezet, elfárad a karunk. Itt is legjobb az arany középút. A nagyobb gyártók jobban figyelnek a nyél ergonomikus kialakítására. Praktikusabbnak tűnik a vezeték nélküli, ahol a felfűtés egy állványon történik, így nem kell foglalkoznunk a vezetékkel, de hosszú távon mégsem jó döntés, mert gyakrabban, 15-30 másodpercenként kell visszahelyeznünk az állványra, majd várni egy kicsit, hogy újra felmelegedjen.

Vehetünk kerámia, teflon bevonatú, acél, sőt már üvegtalpút is. Bármelyik jó választás. Mindenképp legyen rajta automata kikapcsoló, lehetőleg tudjon gőzölni, spriccelni is, hogy a gyűrődésekkel könnyebben megbirkózhassunk.

A gőzállomások állandó gőzkibocsátásra képesek, több rétegű, nagyobb mennyiségű textiliát vasalhatunk vele kíméletesen, mert alacsonyabb hőfokon dolgoznak.

Hűtő és fagyasztó, kombinált hűtő

Alapvető háztartási kellék, nagyon fontos, hogy jó minőségűt válasszunk, hiszen ennek több évig, napi 24 órában működnie kell. Talán ennél a legfontosabb, hogy energiatakarékost vásároljunk. Célszerű kombináltat választani, és abból is az alul fagyasztós modellt. Rendszeresen a sima hűtő részt használjuk, és így nem kell a földig hajolnunk, ha épp szeretnénk kivenni vagy betenni valamit.

Ha tehetjük, akkor beépíthetőt vegyünk, így beleillik a konyhaszekrényünk sorába. Ha szeretünk több kiló húst előre megvásárolni, vagy például háztájink van, ahol megtermeljük magunknak a zöldséget, gyümölcsöt, akkor érdemes fagyasztóládát is beszerezni.

Főzőlap, indukciós lap, légkeveréses sütő

Már nem korszerű a klasszikus tűzhely, sokkal praktikusabb, ha külön vásároljuk meg a főzőlapot és a sütőt. Többek között ennek az az előnye, hogy a sütő felkerülhet a konyhapultra, ezáltal biztonságosabb a használata, mert nem kell a tepsivel lehajolni a sütőhöz, majd a forrót alulról kiszedni.

Főzőlap választásánál is figyeljünk annak energiafelhasználására. Ha lehetőségünk van rá, érdemes gázt választani. Viszont, ha csak az elektromos jöhet szóba, könnyűszerkezetes házunk elektromos hálózatának tervezésekor ezzel is számolnunk kell.

Sok kezdő háziasszony azt hiszi, hogy mikor nem úgy sikerül a sütemény, ahogy kellene, ő a hibás. Azonban, ha lapos marad a piskóta, kiszárad a sütemény, ez igen gyakran a sütő problémája. Ezért sem mindegy, hogy milyen gépet választunk.

Míg a hagyományos gépnek általában két állása van, ahol a meleget az alsó, illetve felső fűtőelem adja, addig a légkeverésesben egy ventilátor oszlatja el a forró levegőt a sütőtérben, így biztosítva az egyenletes hőelosztást, mely gyorsítja és egyenletesebbé teszi a sütést.

A légkeveréses előnye többek között az, hogy egyszerre készíthetjük benne a húst és a süteményt, nem fogják átvenni egymás illatát. Azért is hasznos, mert az étel biztos, hogy nem marad nyers, a levegő mindenütt átjárja. Kisebb hőmérsékleten érjük el ugyanazt az eredményt, ezért energiatakarékos.

Mosogatógép

Azt gondolhatnánk, hogy a kézi mosogatással vizet, energiát spórolunk, de pont a mosogatógép a víz takarékosabb megoldás. Kímélve mossa tisztára az edényeket. Igaz, hogy egységnyi idő alatt mi több edényt tudunk elmosogatni, mint a gép, de miközben a gép végzi a dolgát, mi azt az időt akár magunkra is fordíthatjuk.

Biztonságosabb a használata, mert kézi mosogatásnál a vizes edény, pohár könnyen kicsúszhat a kezünkből, míg a gépből már szárazon vesszük ki. A piszkos edényt csak bepakoljuk, máris rendezett a konyhánk.

A mosogatógép lényegesen magasabb hőmérsékletű vizet használ, így sokkal tisztábbak, baktériummentesek lesznek az edények. Ma már nagyon sokféle méretű, típusú közül választhatunk megfelelő áron. Bepakolásnál figyeljünk arra, hogy az edények ne fedjék egymást, mindegyiket érje majd a víz.

Beépített porszívó

Könnyűszerkezetes házunk terveztetésekor érdemes egy központi porszívórendszert is kialakítani, ehhez szükség lesz egy csőrendszerre a falban. A központi gépet olyan helyre célszerű telepíteni, ahol nem hallatszik a hangja, és az elhasznált levegő a szabadba távozik, ezáltal megvalósul a száz százalékos légszűrés.

Ez a rendszer a takarítást hatékonnyá teszi, mert a beszívott levegő nem a lakás légterébe kerül vissza. Egészségbarát, így higiénikus lesz otthonunk, mert kiszűrődnek az allergiát okozó pollenek, poratkák, a bútorokra sem fog lerakódni a por. A takarítás nem lesz zajos, nem zavarja a nyugalmat, mivel a központi rendszer nem a lakórészben van.

Kényelmes, mert nem kell elővenni, magunk után vonszolni, majd eltenni a porszívót, elég a gégecsövet a megfelelő helyre csatlakoztatni. Használatával csökken a takarításra fordított idő. A központi porszívó teljesítménye összehasonlíthatatlanul nagyobb és egyenletesebb, mint a hagyományosé, az idő előrehaladtával sem veszít erejéből. A modern technológiáknak köszönhetően a motor működése energiatakarékos. Negyedévente elég a porgyűjtő tartályt kiüríteni.

Kávégép

Nagyon sokan kávéval indítják a napot, nem tudják enélkül az élvezet nélkül elkezdeni napjukat, a reggeli rituálé része. Egy jó fekete nem csak az agyunkat pörgeti fel, de a lelkünknek is jól esik és az emésztésünknek is kiváló.

Épp ezért érdemes a könnyűszerkezetes házunkba egy jó beépíthető kávégépet beszerezni. Így nem foglal helyet a konyhapulton, konyhánk rendezettebb lesz. Használata kényelmes, egyszerű, kávézói minőségű kávét készít.

Robotgép, turmixgép, mixer

Az egészséges ételek elkészítéséhez nemcsak turmixgépre, de robotgépre, mixerre is szükség van. Ezek segítségével hatékonyabban tudjuk előkészíteni és elkészíteni a zöldségeket, húsokat, gyümölcsöket. Könnyebben emészthetők, ha előtte összeturmixoljuk.

Segít a krémleveseknek, szószoknak megfelelő textúrát adni, apríthatjuk velük a fűszernövényeket. Sütés előkészítésekor is segítségünkre vannak.

Kenyérsütő

Mivel a kenyér az alapvető élelmiszerek közé tartozik, nem mindegy, hogy milyet eszünk. A boltban vásároltak nagyon sok adalékanyagot tartalmaznak. Azonban, ha magunknak sütjük, olyat készíthetünk, ami megfelel igényeinknek.

Többféle kenyérsütő lisztből válogathatunk, tehetünk bele magokat is. Ha használjuk az időzítőt, reggel már ott vár minket a konyhában a finom, ropogós, friss kenyér.

Elektromos fogkefe, szájzuhany

Az elektromos fogkefe hatékonyabban, gyorsabban, alaposabban távolítja el a fogakról a lepedéket, mint a manuális. Egyszerűbb a használata is. Használatával megelőzhető a fogínygyulladás.

Érdemes olyat választani a hatékony fogápolás érdekében, melyhez szájzuhany is tartozik. A minőségi termékeknek nem árt a víz, és ha leejtjük őket, akkor kisebb eséllyel mennek tönkre.

Epilátor

Ha otthon szeretnénk a szőrtelenítést elvégezni, és nem kozmetikushoz menni gyantáztatni, akkor érdemes egy jó minőségű epilátort is beszerezni. Ez a szerkezet kíméletesebben, hatékonyabban távolítja el a szőrszálakat, mint a gyanta.

Nem utolsó szempont az sem, hogy ezzel nem tudjuk magunkat megégetni. Használatához gyorsan hozzá lehet szokni, pár alkalom után szinte meg sem érezzük. Rendszeres használata elősegíti, hogy a szőrszálak a későbbiekben puhábbak, vékonyabbak legyenek.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz