Hőszigetelés kisokos

A hőszigetelés kiválasztásánál a lakás- és háztulajdonosok arra gondolnak, hogy meg kell védeniük az épületet a hőmérséklet-ingadozásoktól. Ha körbenézünk a piacon, akkor többféle szigetelést találunk, vannak szintetikusak, természetesek, ásványiak, táblákban felhelyezhetők és fújhatók is.

Amikor a hőszigetelést választjuk ki, hogy megvédjük az otthonunkat, akkor fontos megismerni a választékot. Nem mindegyik rendelkezik hasonló energiateljesítménnyel, és ha mindenáron csökkenteni akarjuk a fűtést, akkor ennek mindenképpen utána kell néznünk.

Mire kell figyelni a hőszigetelés kiválasztása előtt?

A hőszigetelő két legfontosabb szempontja az anyag és a formátum. Az anyag alapvető fontosságú, mert ez határozza meg a szigetelés szintjét, valamint azt, hogy hova lehet vagy nem lehet elhelyezni. Ezután a formátum határozza meg, hogy miként kell alkalmazni. Nem minden formátum alkalmas a különböző hőtechnikai helyreállítási munkához vagy új épületekbe történő beépítéshez. Nézzünk pár példát!

Táblák vagy panelek: lehetnek merevek vagy félmerevek. Mindkét esetben rögzíteni kell őket az aljzathoz, akár ragasztóval, vagy speciális csavarokkal. A panelekre habarcsot lehet felvinni, lehetőleg megerősítő hálóval, és erre kerülhet a befejező vakolatot.

Tekercsek, takarók és nem merev panelek: mind az ökológiai, mind az ásványi alapú szigetelőanyagokat profilokon szokták elhelyezni, de használhatjuk a fából készült padlógerendák között vagy álmennyezetekben is. Itt csak arra kell figyelni, hogy a szigetelő lemezek pontosan illeszkedjenek egymásra.

Hab: a fújható szigetelés egy speciális géppel történik, melyet a purmester.hu is használ. A töltelékhez hasonlóan a hab kitölti az üregeket, és pár óra alatt megszárad. Előnye, hogy bárhol alkalmazható.

A hőszigetelés fajtái

A szálas hőszigetelő vatta szerűen összesűrített szálakból áll. Ezek közé szorul be a levegő, ami gondoskodik a megfelelő szigetelésről. Általában üveg, vagy valamilyen kőzet olvadékából készül. A legfelkapottabbak a kőzetgyapot és az üveggyapot, bár érdemes megemlíteni, hogy létezik fújható változatuk is.

Az üreges hőszigetelő pórusszerkezete különböző méretű szokott lenni. Ebbe tartozik a parafa.

Az ömlesztett anyagú hőszigetelők szemcsékből állnak, amiknek a porozitása gondoskodik a szigetelésről.

Fújható szigetelések

Ma ki lehet jelenteni, hogy a fújható szigetelések a legfelkapottabbak. A kőzetgyapot, fagyapot és az üveggyapot is alkalmazható fújható szigetelésként, bár a legelterjedtebb a poliuretán vagy purhab.

Ez az anyag jobb hőteljesítménnyel rendelkezik, mint az előzők, és bár panel formájában is megtalálható, szélesebb körben használják szóróhabként. Ez a hab elérhető expandáló poliuretánhab formájában, amely töltőanyagként működik, miközben javítja a szigetelést, valamint merev vagy félmerev lemezek formájában. A hab előnye, hogy nagyon jól szigetel, és a munkálatot is gyorsan el lehet végezni.

Ha a felhasználási területet nézzük, akkor a lap alakban alkalmas álmennyezetek és belső falburkolatok szigetelésére, miközben a habot szinte bárhol lehet alkalmazni, csak arra kell figyelni, hogy a felület tiszta legyen.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz