Hogyan hatnak a házunk színei az életünkre? – 2. rész

Az előző bejegyzésünkben bemutattunk három színt, melyek felhasználása döntő hatással lehet a könnyűszerkezetes házunk hangulatára. Ha megfelelően alkalmazzuk őket, sokat dobhatnak a pihenésünkön, a közösségi életünkön vagy a home office-beli teljesítményünkön, de túlzásba vitelük el is nyomhatja a kreativitást vagy a pezsgést.

Ebben a cikkben három újabb színt tekintünk át, hogy a citromsárga, a zöld és a kék hogyan hat az életünkre, ha ezekkel rendezzük be az otthonunkat.

Citromsárga

A citromsárga színt is a napsütéshez kapcsoljuk, ezért a felhasználásával minden fényesebbnek és világosabbnak érződik. Mivel egyes árnyalatai az aranyhoz hasonlítanak, ezért a gazdagság és az értelem kifejezésére is alkalmas.

A belsőépítészetben sokat használják a konyhákban, az étkezőkben, a folyosókon és a fürdőszobákban. Ha a könnyűszerkezetes házunkat szeretnék kifesteni vele vagy ilyen színű dolgokkal töltenénk meg a helyiségeket, akkor optikailag nagyobbá válnak a terek, és az alaphangulat boldoggá és mosolygóssá válik.

A túlzásba vitelére azonban ügyelni kell, mert az agy néha az elmúlást és a betegséget társítja hozzá, ráadásul a nagyon harsány környezet miatt érzékeink túltöltődhetnek, és agyunk korábban elfárad. A sok sárga felnyomhatja a vérnyomást is, ilyenkor pedig a házban tartózkodók a legkisebb provokációra is kirobbanhatnak.

A sárga színhez kapcsolódó érzelmek: öröm, boldogság, szívélyesség, törődés, intelligencia, kiválóság, termelékenység, energia, frissesség, természet, veszély, betegség, romlás, féltékenység, optimizmus, bátorítás.

Zöld

Amikor a zöldet látjuk, egyből a természetre gondolunk. Bár a környezet néha kegyetlen is tud lenni, az emberi elme a frissességet, az egészséget és a békét társítja hozzá. Ha ezt a színt használjuk a házban, az megnyugtat, csökkenteni tudja a magas vérnyomást és lecsillapítja a felborzolt idegeket.

Figyelni kell azonban az árnyalatokra, mert a zöld nagyon sokféle módon nyilvánulhat meg. Míg a növényekre hasonlító színek pihentetők és nyugtatóak, addig a sötétzöldhöz a kapzsiságot társítja az elme. Az olívaszín pedig az egész világon a békét jelenti, így érdemes a megfelelő árnyalatokat felhasználni.

A zöld színhez kapcsolódó érzelmek: természet, harmónia, növekedés, termékenység, béke, biztonság, védelem, frissesség, érzelem, egészség, kapzsiság, féltékenység, becsvágy, gyávaság, konfliktus, nyugalom, őszinteség, kényelem.

Kék

A kék híres arról, hogy az egyik leginkább megnyugtató színnek számít. Ellazítja az idegeket, csökkenti a vérnyomást, lassítja az anyagcserét. A vízhez és éghez kötődő árnyalatok kifejezetten jót tesznek egy modern könnyűszerkezetes házban, mivel a vízben úszkálás örömére, a nyaralásra és a szabad égre asszociálunk róluk. Ez a szín majdnem minden tónusban tökéletes, alig lehet negatív hatást társítani hozzá.

A királykék ideális a konyhába és a játszószobába, a világoskék és sötétkék kombinációja pedig a hálóban és az étkezőben. A nagyon sötét kékkel eleganciát sugallhatunk, főleg, ha olyan színekkel kombináljuk, mint a bézs vagy az arany.

A kék színhez kapcsolódó érzelmek: nyugalom, boldogság, lágyság, tudás, bölcsesség, intelligencia, erő, komolyság, hit, bizalom, hűség, őszinteség, barátság, gyógyítás, egészség, elegancia, luxus, jólét.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz