Milyen növények valók a hálószobába?

Az ember és a természet összefonódása már az ősidőktől meghatározza a mindennapjainkat. Emiatt teljesen érthető, hogy a betondzsungelben élő, városi lakosok is szeretik, ha nem csupán a hétvégi kiruccanások alkalmával, de a szürke hétköznapokban is van lehetőségük egy kis zöldet csempészni az életükbe.

Sokan ezt úgy oldjuk meg, hogy szobanövényekkel csinosítjuk ki az otthonainkat.

Lehet lakótelepi-, társasházi lakásunk vagy könnyűszerkezetes házunk, bárhol jól mutat egy-egy cserepes növény, amely a legsivárabb szobát is elbűvölővé tudja varázsolni. Erre főleg a téli évszakok alatt szokott nagy igényünk lenni, hiszen ilyenkor még kint se találkozhatunk a természet szépségeivel.

De az év bármely szegmensében jó kedély-javító, ha feldobjuk a lakást pár növénnyel. Sok mindentől függ, hogy ki, milyen virág, vagy cserepes növény társaságában érzi jól magát. Meghatározó lehet a korunk, a nemünk, de legnagyobb mértékben talán az adott szobától függ, hogy milyen zöld illik bele.

Persze, nem csak a mi döntéseinken kell alapulnia a növénytartásnak, hiszen mindegyik egyed mást kedvel, bár általában a 21-23 °C az ideális hőmérséklet számukra. Fontos tudni, hogy a növények fotoszintetizálnak, melynek következtében nappal oxigént, éjjel viszont szén-dioxidot bocsájtanak ki, ez pedig esetenként zavaró és egészségtelen, ha mondjuk az ágyunk mellett helyezzük el az új szerzeményt.

Tehát ha a hálószobánkat szeretnénk kidekorálni, akkor érdemes olyan növényeket keresni, amelyek inkább kis virágokat, vagy egyáltalán nem is hoznak virágot, hiszen a leveles dísznövények is tökéletesen beleillhetnek egy hálószobai idillbe. Ezek lehetnek a mennyezetről lelógó, de akár kisebb cserepekben élő apró csodák is.

Ellenben a nappaliba vagy étkezőbe, nagyobb terekbe, nyugodtan bezsúfolhatunk több növényt is. Ide már rakhatunk méretesebb darabokat is, hiszen kellemesen kitöltik a teret, illetve kifejezetten jól mutatnak, akár a könnyűszerkezetes ház stílusától függetlenül is.

A következő zöldeket bátran beszerezhetjük a kertészetből, de sokszor a nagyobb áruházláncok polcairól is.

A legjobb növények a hálószobába

Az egyik legjobb növény a szobafenyő, amelynek nincsenek nagy igényei, heti egy-két alkalommal elég öntözni, viszont fontos, hogy ne hagyjuk kiszáradni. Egy másik lehetőség a zamiapálma, amely talán a másik kiváló példány a listán, hiszen szinte kikezdhetetlen, strapabíró növény, amelynek még a szaporítása sem okozhat gondot.

Vehetünk még pozsgafát, amelyet a tél kivételével akár kint is tarthatunk. Viszonylag kis méretű, formás növényke, amely remekül kiegészítheti a berendezésünket. A választásunk eshet még a madársóskára is, amely szintén kis méretű és nem kíván túlzott gondoskodást. De bambusz- vagy vízipálmával is csinosíthatjuk otthonunkat, ezeknek a növényeknek pedig főleg a meleg helyeket ajánljuk.

Tehát rengeteg növény közül választhatunk, ha a hálószobánkba keresünk új lakót, utána pedig már csak a rendszeres locsolásra és szellőztetésre kell figyelnünk.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz