Hogyan hűtsük le a lakást a nyáron?

Nyáron mindenkiben felvetődik a kérdés, hogy hogyan lehet a lakást lehűteni a nyári melegben, amikor éjszaka is magas a hőmérséklet? Szerencsére a modern, könnyűszerkezetes házak esetében is számos megoldással számolhatunk, melyek közül kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt.

Ebben a cikkben megismerhetjük az épületek hőtárolásával kapcsolatos alapokat, és tippeket kaphatunk a nyári meleg túlélésére.

Az épületek hőtárolása

Az épületek fala és teteje nagyon sok hőt tud önmagában eltárolni, ezáltal jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy maga a lakás nehezebben vegye át a kinti hőmérsékletet. Aki volt már régi, nagy templomban, az érezhette, hogy milyen kellemesen hűvös van a legnagyobb kánikulában is, és milyen hideg van benne télen, bármennyire próbálják azt kifűteni.

Minél nagyobb a falak hőtárolási képessége, annál később fogja átengedni a meleget, azaz tovább marad hűvös a lakás. Ha a másik oldalról vizsgáljuk a kérdést, akkor ez azt is jelenti, hogy télen tovább kell fűtenünk, mert kint már hiába van melegebb, a falak ebben az esetben a hideget fogják magukban tartani.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ha egy épület hőtárolása magasabb, az lassabban fog felmelegedni is és lehűlni is, azaz ez akkor jó, ha nyáron rövidebb ideig tart a kánikula. Az ilyen lakásoknál érdemes okosan fűteni, azaz akkor sem szabad levenni nagyon alacsonyra a fűtést, ha nem vagyunk otthon, mert utána lényegesen több energiával tudjuk elérni a kívánt hőfokot.

Megfelelő szellőztetés

Ha magas a házunk hőtároló kapacitása, akkor nagyon fontos, hogy nyáron este, amikor lehűlt a levegő, alaposan szellőztessük át a lakást, mert így másnap kevésbé kell azt a kánikulában lehűteni.

Szintén használjuk ki az alapos szellőztetésre az olyan nappalokat is, amikor jön egy kis lehűlés. Ilyenkor nyugodtan hagyjuk nyitva az ablakokat, és ha tehetjük, akkor egy kis kereszthuzat létrehozásával növelhetjük a szellőzés hatékonyságát.

Érdemes teljesen kinyitni a szemben lévő ablakokat, mert így járja át a levegő a legjobban a lakást. Azonban, ha szél van, akkor ügyeljünk rá, nehogy becsapódjanak a nyílászárók, mert az üvegek könnyen kitörhetnek, és nagyobb lesz a kár, mint a haszon.

Ha még csak a házépítés gondolata fogalmazódott meg bennünk, akkor azt is megtehetjük, hogy szellőztető berendezést terveztetünk könnyűszerkezetes házunkba. Ezzel lehetővé tehetjük, hogy mindig friss levegő legyen otthonunkban.

Árnyékolás

Megfelelő árnyékolással sokat tudunk hűteni a házunkon, lassíthatjuk annak felmelegedését, amit például a már említett rendszeres éjszakai átszellőztetéssel egészíthetünk ki. Meglepő lehet, de a jó árnyékolásnak nemcsak nyáron, de télen is szerepe van. Az árnyékolók ugyanis abban is segíteni tudnak, hogy minél kevesebb hő szökjön el az épületből.

Az árnyékolók nagy előnye, hogy egyszeri ráfordítást igényel, de ezt követően a használata már ingyenes, szemben a légkondicionálókkal. További előnye még az, hogy egészen biztosan nem ártalmas az egészségre, s csak némi karbantartásra van szüksége. Egy jól megválasztott és kivitelezett árnyékoló egyediséget is képvisel, kellemessé teszi otthonunkat.

Előtető, terasztető

Az előtetőt mindenképp érdemes feltetetni még a könnyűszerkezetes házakra is, mert nemcsak a naptól védi a bejárati ajtót, de nem kell esőben keresgélni a kulcsot.

Ha teraszunk, vagy erkélyünk van, oda is fontos tetőt tetetni. Nemcsak attól védi az alatta lévő területet, hogy ne essen be a csapadék, de a napfényt is szűrten engedi a nappaliba. Nem beszélve arról, hogy még mutatós is lehet, ha jól megterveztetjük.

Jó szolgáltot tesz például egy textil napellenző, ami véd a közvetlen naptól és egy kis esőtől is. Ez általában tekerős, azaz kiengedhetjük, de például nagy szélben be is tudjuk húzni. Esetleg egy oldal-árnyékolóval tudjuk még komfortosabbá tenni, ami védelmet jelent a kíváncsi tekintetektől is.

A nap, eső és a szél ellen az is megfelelő védelmet tud adni, ha már a könnyűszerkezetes házunk tervezésénél olyan tető megoldást kérünk, ami jelentősen a terasz fölé nyúlik ki. A tető ilyenkor szinte bármilyen anyagból készülhet, csak a képzeletünk szab ennek határt. Lehet például pala, zsindely, nád, bádog, de persze cserép is.

Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy egyáltalán nem mobil, lebontani, megszüntetni nem lehet, és sötétebb lesz az otthonunk. Amennyire jól jön a nyári kánikulában, annyira zavaró lehet télen, amikor amúgy is rövidebbek és sötétebbek a nappalok. Mivel télen nem fog annyi természetes fényt és meleget kapni a mögötte lévő szoba, értelemszerűen azt a helyiséget jobban kell fűteni, vagy tudomásul venni, hogy ott hűvösebb lesz.

Azt a megoldást is választhatjuk, hogy üvegtetőt teszünk a terasz fölé, ezáltal az át fogja engedni a napsugarakat. Érdemes mobil árnyékolóval kombinálni, hogy ne csak az esőt, havat fogja meg, de a nap ellen is védjen, ha szükséges.

Vannak, akik körbe üvegezik teraszukat, így egy további helyiséghez jutnak, tulajdonképp egy téli kerthez. Ha az oldalfalak és legalább további egy oldal nem nyitható, akkor bizony ez nagyon át tud melegedni nyáron, kis túlzással élve szinte annyira, mint egy gőzkazán. Télen viszont kellemes lesz ott a hőmérséklet, és a szomszédos helyiség jóval kevesebb fűtést igényel.

Pergolával is megoldhatjuk teraszunk árnyékolását. Ez egy nagyon dekoratív megoldás, hiszen fából készül. Sokan virágokkal futtatják be, ami azért is jó, mert ha muskátlit, bazsalikomot, mentát is ültetünk a futó növények közé, akkor lesz egy kis fűszer-kertünk is, és a darazsak is elkerülnek minket.

A pergola hátránya, hogy használhatósága az időjárás függvénye, tehát csak akkor tudjuk élvezni az előnyét, ha az idő megengedi. Hiába tervezünk a hét végére egy jó kis sütögető kerti-partit, ha szakad az eső. Polikarbonáttal szükség esetén befedhetjük a tetőt, de ez pont a pergola természetes szellősségét, könnyedségét veszi el.

Könnyűszerkezetes házunk köré ültessünk fákat, bokrokat, ezek megszűrik a levegőt, tisztább környezetet biztosítanak, és lombjukkal árnyékot adnak.

Otthonunk belső hűtése

Belülről legegyszerűbben egy légkondicionálóval hűthetjük otthonunkat a pár éve már itthon is tomboló kánikulában. Ha már beszereltettük, ez a legegyszerűbb, legkönnyebben használható megoldás. Egy jó klímaberendezés hathatós és állandó segítséget nyújt, bár nem ez a legegészségesebb és legtakarékosabb megoldás, ami a fenntartását illeti.

Másik hátrányaként meg kell említeni azt is, hogy hajlamosak túlhűteni vele a lakást, ami a szervezetünknek nem tesz jót. Nagyon sokan ilyenkor fáznak meg. Figyeljünk arra, hogy bármilyen meleg is van kint, ahhoz képest 5-8 foknál kevesebbre semmiképp ne állítsuk a klímát.

Ügyeljünk arra is, hogy a hűvös levegő közvetlenül ne érjen minket, mert begyulladhat tőle a nyakunk, vállunk, ízületünk. A légkondi szárítja a levegőt, így a szemünk kiszárad, a fejünk is fájhat miatta. Kimerültséget is okozhat.

Szereltessünk redőnyöket, rolót az ablakokra, és használjuk is ezeket. Reggel mindenképp engedjük le, hogy ne tudjon betűzni a nap, ne melegítse fel a szobákat. Belülre is szereltethetünk árnyékolót, mert mikor otthon vagyunk, és nincs olyan hőség, sokszor ez is elegendő, és mégis több fény jut a lakásba.

Este, ha már lehűlt a kinti levegő, húzzuk fel, tárjuk ki az ablakokat, ajtót is ha lehet, és engedjük, hogy átjárja könnyűszerkezetes házunkat a friss, hűvös fuvallat. Ha idegenkedünk a légkonditól, egy jó ventilátor is remekül beválhat különösen akkor, ha egy vödör jeges vizet teszünk elé, ami így jobban hűti a levegőt. Amennyiben tehetjük, ilyenkor ne fogjunk nagy sütés-főzésbe, dobjunk össze inkább egy egyszerű salátát, igyunk joghurtot, együnk dinnyét, más gyümölcsöt, fagylaltot.

Nagyon sok sütés nélküli torta található az Interneten, ilyenkor inkább azokból a receptekből válogassunk. Ha semmiképp nem hagyhatjuk ki a főzést, akkor ezt az esti órákban tegyük, amikor már egy kicsit hűvösebb van. Ilyenkor próbáljunk egyszerre több féle ételt elkészíteni, és a hűtőbe tenni, hogy ne minden nap kelljen főzni. Egy-egy adagot akár le is fagyaszthatunk.

A hajszárító használatát is inkább kerüljük, a nagy melegben percek alatt megszárad a hajunk. Az elektromos dolgok használata jelentősen emelheti a szoba hőmérsékletét, különösen a nagy teljesítményű eszközök. Teregetni is inkább az épületen kívül érdemes, mert a mosott ruhák kipárolgása megnöveli a páratartamot, ezáltal még inkább elviselhetetlenné téve a hőséget.

A kánikulában próbáljunk a padló közelében maradni, ha tehetjük, a gyerekeket se az emeletes ágyon altassuk, hiszen a meleg levegő felfelé száll. Ha nem vagyunk takarítás mániások, akkor is legalább naponta egyszer mossuk fel a kővel borított helyiségeket, jót fog tenni közérzetünknek. Érdemes könnyűszerkezetes házunk körül a járdát is fellocsolni, így is tudjuk a környezetet hűteni.

Saját magunk hűtése

Ha már minden megoldás csődöt mondott, és még mindig nagyon melegünk van, ha tehetjük, akkor napközben többször is zuhanyozzunk le, de ne túl hideg vízben. A tusolás felélénkít, és egy kicsit le is hűt. Az biztos, hogy a komfortérzetünk jelentősen javulni fog.

Azzal is segíthetünk magunkon, ha nem jeges üdítőket, hanem meleg teát iszunk. A gyógyteák, különösen a menta, fodormenta melegen elkortyolgatva jót tesz az egészségünknek. Bár furcsán hangozhat, hogy a forróságban pont meleget igyunk, a sivatagban élők már évezredek óta ezzel űzik el a nappali hőséget.

Mindenképp igyunk sok folyadékot, de ne egyszerre, hanem legalább óránként egy jó nagy pohárral. A melegben sokkal több innivalóra van szükségünk, mint egyébként. Érdemes vizet kortyolgatni, és kerülni a cukrozott üdítők bevitelét, ezek nem is igazán oltják a szomjat, a cukor pedig nagy mennyiségben káros a szervezetre.

Figyeljünk a gyerekek és az idősek védelmére, különösen a legmelegebb időszakokban. Egy modern, könnyűszerkezetes ház nagyon jó védelmet nyújt a forró déli napsütés ellen, ilyenkor nem tanácsos a szabad ég alatt tartózkodni. A kicsiknek ez az időszak pont ideális egy sziesztára, melyben a nagymamák és a nagypapák is csatlakozhatnak hozzájuk.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz