Tavaszi nagytakarítás

A tavasz közeledtével mintha a lelkünk is megújulna. Alig várjuk, hogy az első napsugarak éltető melegét érezhessük a bőrünkön. Ilyenkor mindenki a szabadba vágyik, megcsodálni a természet újjászületését, együtt lélegezni a virágokkal, bokrokkal, fákkal, madarakkal, beszívni a napfény illatát.

Ilyenkor nemcsak a lelkünket szeretnénk megújítani és feltölteni, de az otthonunkat is. A könnyűszerkezetes házunknak is ugyanúgy szüksége van ilyenkor egy alapos nagytakarításra, mint a lelkünknek. Söpörjük ki belőle a telet, mert ilyenkor van itt az ideje egy alapos tavaszi nagytakarításnak.

Még az áram elterjedése előtt azért volt főleg szükség egy alapos nagytakarításra, mert a fával, szénnel való fűtés és a gyertyával, petróleummal történő világítás után a falakra és a plafonra, padlóra lerakódott kormot, piszkot le kellett mosni.

Ma azért ennél sokkal könnyebb dolgunk van. Nemcsak azért, mert lakásunk falaiba nem ivódott bele a korom, de azért is, mert jobbnál jobb tisztítószerek és háztartási gépek segítik a munkánkat.

Azért azzal számolnunk kell, hogy egy nap alatt nem fogunk végezni. Érdemes egy hétvégére időzíteni, amit akár egy-két nap szabadsággal is megtoldhatunk. Ha a tennivalókra hagyunk magunknak időt, akkor nem hajtjuk túl magunkat, nem rokkanunk bele.

Célszerű a nagytakarítást egy alapos selejtezéssel is összekötni. Hiába lakunk könnyűszerkezetes, modern házban, falai akkor sincsenek gumiból, nem tarthatunk mindent a kezünk ügyében. El kell pakolnunk a téli holmikat, és elővenni a tavaszi-nyári ruhákat.

Ha viszont kész vagyunk végre a takarítással, a tiszta otthon, a jó illat kárpótolni fog minket mindenért.

Előkészületek

Mint mindent az életben, ezt is célszerű előre eltervezni, ütemtervet készíteni. Először mérjük fel, hogy a takarításhoz mire lesz szükségünk, abból mi van itthon, mi az, amit be kell szereznünk.

Ne felejtsük el például a nagyméretű szemetes zsákokat. Célszerű egy-két nagyobb dobozra is szert tenni, hogy oda pakolhassuk el az elkövetkező szezonban nem használt ruhákat, cipőket, csizmákat. Természetesen vásároljuk meg a takarításhoz még hiányzó és szükséges tisztítószereket is.

Lehetőleg legyünk környezet-tudatosok, és úgy nevezett „öko” termékekkel végezzük a takarítást. A biológiailag lebomló tisztítószerek nem károsítják sem a környezetet, sem pedig a mi egészségünket, viszont hatékonyan lehet velük a szennyeződéseket eltüntetni. Mindig a felülethez válasszunk tisztítószert, figyeljünk oda arra, hogy a makacs, zsíros szennyeződéseket először zsíroldóval lazítsuk fel, a parkettát ne csempetisztítóval takarítsuk, és a járólapnak se ugorjunk neki a vízkőoldóval.

Vegyünk kesztyűt is a takarításhoz, hogy a mosószerek ne tegyenek kárt a kezünkben. Felhúzás előtt célszerű hintőport használni, majd, ha végeztünk, kézápoló krémmel alaposan bekenni a kezünket.

Nagyon jó és praktikus tároló zsákok kaphatók, amiből a levegőt kiszippantva összetömöríthetjük a ruhákat, plüss játékokat. Nemcsak kevesebb helyet fognak így elfoglalni, de védettek is maradnak, nem éri őket a por.

Érdemes nagymosással kezdeni a takarítást, és tisztán elpakolni a már nem aktuális holmikat.

Mindig belülről kifelé és fentről lefelé

Fontos, hogy milyen sorrendben haladunk a takarítás során, hogy ne piszkoljuk össze a már kitakarított szobákat. Felesleges a fürdőszobával és a WC-vel kezdeni, hiszen onnan vesszük mindig a tiszta vizet a takarításhoz, illetve a WC-be fogjuk önteni az elhasználtat.

Figyeljünk arra is, hogy most ne csak ott takarítsunk, ahol látszik az eredmény. Minden apró zugot, sarkot takarítsunk ki. Ilyenkor van itt az ideje annak is, hogy a ventilátorokat, a szagelszívókat, a mosógép, mosogatógép szűrőjét is kitakarítsuk. A porszívó porzsákját majd a legvégén, ha mindennel végeztünk.

A fűtőtestekről se feledkezzünk meg. Ne hagyjuk ki a polcokat, függönyöket, könyveket, festményeket sem. A lámpaburákat is töröljük át, a sarkokat, plafont pókhálózzuk le. Ha van egy jó tollseprőnk, azzal biztos elérjük.

Érdemes évente legalább egyszer a gyógyszereket is átnézni. A lejártakat vigyük vissza a patikába, mert ezek veszélyes hulladéknak számítanak, nem dobhatjuk bele a kukába. A krémeket, egyéb kozmetikumokat is nézzük át, a lejártak mellett nyugodt szívvel dobjuk ki azokat, amiket már egy éve elő sem vettünk.

Gyerekszoba

A gyerekszoba takarítását mindenképp óvatosan kezeljük. Mielőtt nekiállunk, beszéljük meg gyermekünkkel, hogy mi a tervünk. Kérjük meg, hogy nézze át a holmiját, pakolja át a szekrényét, adjunk neki egy zsákot, amibe a selejtezni valót dobhatja.

A takarítás nem jogosít fel arra, hogy turkáljunk a holmija között. Tartsuk tiszteletben, hogy az az ő szobája, a tudta nélkül ne dobjunk ki semmit.

Ha kisgyermekünk van, nézzük át a játékait, mossuk át a plüss játékokat, legókat. Nagyon jó szolgálatot tesznek a mosózsákok, amibe beletehetjük az apróbb mosható műanyag, plüss játékokat. Nyugodtan tegyük bele a mosogatógépbe őket, gyönyörű tiszták lesznek.

A törött, javíthatatlan játékokat, amik veszélyessé váltak, dobjuk ki. Az elemes játékoknál ellenőrizzük az elemek állapotát, ha lemerültek, vegyük ki, és gyűjtőhelyen adjuk le.

Hálószoba, nappali, étkező

Porszívózzuk ki az összes matracot. A nagytakarítás alkalmával béreljünk egy atkaporszívót. Meg fogjuk látni, milyen jó szolgálatot tesz. A matrac ugyanis az egyik leginkább szennyezett dolog a lakásunkban. Mivel életünk harmadát alvással töltjük, nem véletlen, hogy a matracunk az, ami nagyon sok hámsejtet, atkát tartalmaz, izzadtságot magába szív és tart.

Ezért ne csak a tavaszi nagytakarítás alkalmával, de legalább havonta alaposan porszívózzuk át matracunk mindkét oldalát. Ha lehetőségünk van rá, tegyük ki a levegőre, a napra, hogy átszellőzzön. Ki is gőzölhetjük, illetve érdemes ecetes vízzel is áttörölni.

A kanapét, ülőgarnitúrát, kárpitozott székeket is tisztítsuk ki kárpit tisztítóval. Essünk neki a bútoroknak is. A szekrényeket, asztalokat, polcokat portalanítás után töröljük át bútortisztítóval, bútorápolóval. Mivel már előzőleg selejteztünk, nem lesz túl sok dolgunk a pakolással.

Ha vannak díszpárnáink, azokat is mossuk át, de legalább a huzatot, ha maga a párna nem mosható. A takarókat se felejtsük el. Érdemes a nagyobb darabokat mosodába vinni. Az önkiszolgáló mosodákban mi is könnyen kimoshatjuk a dolgokat, és legalább egy kicsit tudnunk lazítani, olvasgatni. Az ilyen helyeken általában ingyen wifi is megtalálható, így amíg az ipari gépek dolgoznak, mi megnézhetünk egy filmet az interneten.

Ha a bútorok alján a karcolás ellen filc korong van, akkor azokat is tisztítsuk át, vagy cseréljük ki újra.

Ha van szőnyegünk, vagy vigyük a tisztítóba, vagy mi porszívózzuk át alaposan. A padló se maradjon ki. Mindenütt töröljük át.

Konyha, kamra

A konyha takarítása kiemelt feladat, semmiképp sem hanyagoljuk el. Ha olykor egy-egy porszívózás el is marad a szobákban, a konyha tisztántartását mindig tartsuk szem előtt, hiszen itt főzünk, itt készülnek az ételek, amiket majd megeszünk. Fontos a higiénia.

Itt se feledkezzünk meg a sorrendről, fentről le, bentről ki. Kezdjük a világítással. A konyhai felületek mindig zsírosabbak a főzés miatt, ezért azokat erősebb tisztítószerrel kell áttörölni. Az ecet itt is jó szolgálatot tesz. A csempéket, a konyhaszekrény tetejét is töröljük át. Mivel itt zsírosabb felületekről van szó, az ecet mellett használhatunk szódabikarbonát is. Könnyebb dolgunk lesz, ha előtte a gőztisztítóval fellazítjuk a szennyeződéseket.

Ha még nem selejteztünk, most tegyük meg. A lejárt fűszereket dobjuk ki, a nem használt dolgokat dobozoljuk be és tegyük el, ha mégis úgy gondoljuk, később szükség lehet rá, de hagyjunk felesleges porfogókat sehol sem.

A sütőt, olajsütőt, fritőzt, a főzőfelületet töröljük át. mikrót is takarítsuk ki. A hűtőt, fagyasztót is olvasszuk le A mosogatógépet is elindíthatjuk egy tisztító mosással.

A falakat, ajtókat, ajtókereteket, kilincseket, küszöböt is töröljük át.

A kamra takarítását is selejtezéssel kezdjük. Mindenképp nézzük át, hogy van-e lejárt termék benne. Ha molylepkékkel találkozunk, akkor biztos, hogy valamibe (liszt, egyéb szárazáru) bogár költözött. Tegyük zacskóba, ha megtaláltuk, majd dobjuk ki a szemetesbe.

Fürdőszoba, WC, bidé

Talán a vizes helyiségek azok, melyeket leggyakrabban takarítunk, azonban itt van bőven tenni valónk a tavaszi nagytakarítás során. Itt is a világító testekkel kezdjünk, majd a polcokkal.

A kádat, zuhanytálcát, csempéket mossuk le, ha van rajta vízkő, ismét bevethetjük az ecetet, citromlét. Óvatosan tisztítsuk a krómozott felületeket, nehogy sérüljenek. Fokozottan figyeljünk a zuhanyrózsára. Tegyük egy ecetes vízzel teli zacskóba egy éjszakára, reggelre vakítóan tiszta lesz. A gégecsövet nem érdemes tisztítani, inkább vegyünk újat. A zuhanyfüggöny cseréjének is most van itt az ideje, mert nem biztos, hogy jól bírja a mosást.

A tükröket is töröljük át ecetes vízzel, majd, mint az ablakokat, fekete-fehér újságpapírral dörzsöljük át. Figyeljünk arra, hogy milyen törlőrongyot használunk. Amivel a WC-t takarítottuk, azt soha ne használjuk másra!

Érdemes az éttermekben, kórházakban, irodákban használt színkódokat alkalmazni a háztartásunkban is.

A kék törlőkendőkkel, szivacsokkal a kevésbé szennyezett felületeket takarítjuk, például az asztalokat, bútorokat portalanítjuk velük. A zöldet a konyhában használjuk a pult, szekrény letörléséhez. A sárgával a szanitereket, krómozott csapokat tisztítjuk a fürdőszobákban. Végül a pirossal, a legfeltűnőbb színnel pedig a mellékhelyiségeket, WC-ket, bidéket takarítjuk.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a kendőket nem kell cserélni. Ha túlságosan elhasználódtak, ki kell dobni, és újat venni helyettük.

Használjunk a takarításnál mikroszálas törlőkendőt, mert ezek az anyagok nem karcolják a bútorok felületét, eredményesen távolítják el a szennyeződéseket úgy, hogy azt magukba zárják. Ezek a hasznos kis dolgok mosógépben is kimoshatóak, emiatt számtalan alkalommal újra fel lehet használni őket. Mivel az áruk sem magas, így nem kell sajnálnunk, ha a WC takarítása után a mosógép helyett inkább a kukába dobnánk őket.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz