Mivel lehet spórolni az energián egy könnyűszerkezetes ház esetében?

Mint arról már mindenki értesülhetett a különböző csatornákon – Internet, közösségi portálok, televízió, Magyar Közlöny, rádió, nyomtatott sajtó, beszélgetések – keresztül, a kormány a nyár közepén energia-veszélyhelyzetet jelentett be, és egy hét pontos intézkedési tervet fogadott el.

Ezzel az intézkedéssel véget vetettek a hatósági árszabásnak, azaz, mint ahogy az intézkedési terv egyik pontjában áll, augusztus 1-jétől kizárólag a lakossági átlagfogyasztás mértékéig véve fogja biztosítani a kormány az olcsóbb díjazást alakossági felhasználók számára.

Ez azt jelenti, hogy villamos energia esetében 210 kilowatt, földgáznál pedig 114 köbméter a havi limit. Az ennél magasabb fogyasztásnál a piaci ár lép életbe.

A kormány kiadta a minisztereknek feladatként, hogy javaslatokat dolgozzanak ki arra vonatkozóan, hogy hogyan tartható fenn a kedvezményes lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás, illetve növeljék a lignit és a földgáz hazai kitermelését, korlátozzák az energiahordozók exportját.

A drasztikus áremelés okával kapcsolatban a kormány úgy nyilatkozott, hogy a nyugat-európai energiahiány és a háborús veszélyhelyzet az oka a meghozott intézkedéseknek. Mindenképp gyors és hatékony intézkedésre volt szükség, ezért kellett ezt a lépést megtenni.

Sajnos azt tudnunk kell, hogy a lakossági átlagfogyasztásba beleszámolták a folyamatosan lakott lakások mellett a nyaralók fogyasztását is, tehát minden olyan lakossági ingatlant, melyben gáz és/vagy villanyórával rendelkezik.

Mivel még a részletes szabályokat tartalmazó kormányrendelet nem jelent meg, ezért ma még nem tudható, hogy kinek, mennyivel lesz több a havonta fizetendő gáz és áramszámlája.

De nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy könnyűszerkezetes házunk fogyasztása ne haladja meg ezt a limitet, mert sajnos a fenti számítás miatt nem biztos, hogy a fogyasztásunk a csökkentett árú rezsilimit alatt lesz, akár az áramfogyasztást, akár a gázfogyasztást vizsgáljuk.

Spórolási lehetőségek

Természetesen az nem járható út, hogy akkor mostantól gyertyával, petróleumlámpával fogunk világítani, teknőben mosni, és nem ajánljuk azt sem senkinek, hogy szedje fel a parkettát, és tüzelje el a nappali közepén.

Vannak azért más lehetőségek is, amiket megtehetünk. Nézzük például az előbb említett ötleteket, hátha azokkal is lehetne valamit kezdeni!

Világítsunk gyertyával, petróleummal?

Nem, még mindig nem ajánljuk, hogy vegyünk gyertyát és petróleumot. Ezzel a megoldással ugyanis biztos, hogy nem járnánk jobban. Egy nagy, sokáig égő gyertya egyáltalán nem olcsó. Meghitt hangulatot ad, néha van is értelme használni, például akkor, ha egy romantikus estét szeretnénk kedvesünkkel eltölteni, akkor persze, amikor vacsorához terítünk, készítsünk oda egy szép kis gyertyát, mécsest a hangulat kedvéért, vagy a jakuzzi szélére is rakhatunk párat.

De a mindennapokban ez a megoldás használhatatlan – több dolog miatt. Az elsőt már említettük, a gyertyák, illetve a petróleum, mint kőolajszármazék szintén drága. Nem is beszélve arról, hogy valószínűleg a lábunkat is le kéne járni ahhoz, beszerezzünk egy petróleumlámpát. Ha sikerül is valahogy hozzájutni egy-két darabhoz, az olyan állapotban lenne, hogy napokig tisztítgathatnánk, hogy használható állapotba hozzuk.

Ne felejtsük el azt sem, hogy mindezek használata mennyire balesetveszélyes. Elég egy rossz mozdulat, máris felborítottuk. Arra is figyelnünk kéne, hogy felügyelet nélkül sem hagyhatunk semmilyen égő dolgot, nehogy egy kósza szikra okozzon tüzet. Senki sem szeretné, hogy könnyűszerkezetes háza a berendezésekkel együtt porrá égjen.

De az is elég lehet, hogy egy kósza fuvallat elfújja, és mi ott állunk a sötétben, és nem találjuk a gyufát, amivel újra tudnánk gyújtani.

Van még két ok, ami miatt semmiképp nem érdemes ebbe az irányba elmenni, mégpedig az, hogy ezek a megoldások egészségtelenek is. Részben elszívják az oxigént az ottlakóktól, valamint az égéstermék egy idő után a tüdőnkbe is lerakódna.

A falak is bekormozódnak, ezért a könnyűszerkezetes házunkat legalább évente egyszer ki kéne festeni emiatt. Nemcsak a falak, de a bútorok, berendezések, a ruháink, függönyök is átvennék egy idő után ezt az olajos illatot, amit aztán nem tudnánk se kiszellőztetni, se kimosni.

Mossunk teknőben?

Nem, a teknőben való mosás sem csökkentené jelentősen az áramért fizetendőket, de azt megtehetjük, hogy egy kicsit változtatunk mosási szokásainkon.

Készítsük elő a mosást. Ha nem is a teknőben, de például egy már nem használt gyerekkádban áztassuk elő a mosnivalót. Így a továbbiakban már kisebb hőfokon használhatjuk a mosógépet, akkor is tisztán fogjuk kivenni a gépből a ruhát.

Az így keletkező szürke vízzel tovább spórolhatunk, bár ez a vízszámlánkon fog látszódni. Ezt a vizet, mivel mosószert tartalmaz, virágöntözésre nem használhatjuk fel, de a WC-t nyugodtan leönthetjük vele, jót fog neki tenni a WC csészének a kis mosószer maradék.

Figyeljünk arra is, hogy a mosógép mindig tele legyen, soha ne indítsuk el egy-két mosnivalóval. Gyűjtsük össze a szennyest, és kevesebb alkalommal, de nagyobb mennyiséget mossunk ki egyszerre.

A mosogatógépre is ez vonatkozik, fél töltéssel ne indítsuk el. A mosási hőfokot is vegyük le, sok ruhának amúgy is árt a rendszeresen 60, vagy magasabb hőmérsékleten történő mosás. A programválasztást is gondoljuk át, hogy a gép kevesebb ideig mosson. Ha kisebb a mosási hőmérséklet, kevesebb a mosási idő, ritkább az alkalom, sokat spórolhatunk így a felhasznált áramon.

Szárítógép, vasalás

A szárítógépet is inkább felejtsük el egy időre, ha áramot szeretnénk megtakarítani. A szárítógép praktikus ugyan, sokat segít, de sajnos a villanyóránkba is beteker egy-két kilowattot. A nyári hónapokban teregessük ki a mosott ruhát könnyűszerkezetes házunk erkélyére. Tavasszal és ősszel is teregethetünk a szabadban, egy könnyű kis szél kevesebb hőmérsékleten is kifújja a nedvességet.

A vasalást is megspórolhatjuk akkor, ha az ingeket, pólókat, nadrágokat még nedvesen kirázzuk, a varrás mellett meghúzogatjuk, és vállfán szárítjuk. Ugyanez vonatkozik az ágyneműre is – egy ügyes teregetés után már nem szükséges a vasalás. Nemcsak energiát, de időt is spórolunk vele.

A nagy fogyasztást igénylő elektromos berendezések felülvizsgálata

Itt az ideje, hogy megnézzük, melyik elektromos készülékünk mennyi áramot fogyaszt. Pár ezer forintért már kaphatunk a boltokban olyan készüléket, mely megmutatja adott eszköz fogyasztását. Megéri ez a kis befektetés, mert így tudni fogjuk, hogy mely készülék használata igényel nagyobb odafigyelést.

Ha még nem tettük meg, akkor érdemes a magas fogyasztású, régebbi készülékeinket energiatakarékosra cserélni, az izzóinkat is nézzük át, és ha szükséges, led-eseket vegyünk a hagyományos helyett. Természetesen figyeljünk arra is, hogy feleslegesen ne égjen egyik helységben sem a villany, ha arra nincs szükség, mert nem tartózkodunk ott. A televíziót is érdemes kikapcsolni, ha senki sem nézi. Felesleges, hogy a háttérben menjen. Amennyiben régebbi típusú villanytűzhelyünk van, cseréljük le indukciós főzőlapra.

A hűtőgépet is vizsgáljuk felül korszerűség, energiafelhasználás és nagyság szempontjából. Elképzelhető, hogy egy kisebb gép is elegendő számunka. Ha mélyhűtőládánk van, gondoljuk át azt is, hogy kell-e nekünk, vagy elegendő egy kisebb mélyhűtő is.

Gyújtsunk be a nappali közepén?

Természetesen erre is egy határozott „nem” válasz. Abban a formában semmiképp ne tegyük, hogy a nappali közepén tüzet gyújtunk, hacsak nem ott tartjuk a kandallót. Eddig a hangulat miatt építtettek az emberek kandallót a könnyűszerkezetes házukba, mostantól viszont a meghittség mellett praktikus is lesz a használata, mert jelentősen csökkenthető lesz ezáltal a gáz vagy az áram számla, attól függően, hogy mivel működik a fűtési rendszerünk.

Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a kandallóval való fűtés biztosan nem fogja a villany vagy a gázórát pörgetni, azonban nem biztos, hogy pénztárcabarát megoldás lesz a télen. Sajnos az utóbbi napokban, hiába vagyunk a nyár közepén, már szinte az egész tűzifa készletet felvásárolta a lakosság, a tűzéptelepeken hiánycikk, de ha valahol kapni lehet, szinte aranyáron adják – ugyanez vonatkozik a lignitre, a szénre is.

Elektromos autó

Ha elektromos autónk van, akkor próbáljuk meg azt nem a könnyűszerkezetes házunk garázsában tölteni, hacsak nem rendelkezünk napelemmel. Keressünk a töltésre más megoldást. Elég sok munkáltató biztosítja az elektromos autó feltöltésének lehetőségét dolgozóinak munkaidő alatt.

Ha a mi munkahelyünk nem ilyen, akkor javasoljuk ezt a lehetőséget a vezetőségnek. Amennyiben pedig munkahely változtatáson törjük a fejünket, akkor esetleg ez is lehet érv egy munkahely választása mellett.

Váltsunk napelemre

Ha még nincs, de lehetőségünk van napelemeket szereltetni könnyűszerkezetes házunk tetejére, akkor erre a lépésre most van itt a jó alkalom.

Ma már nagyon sok háztartás élvezheti ennek a környezetbarát, takarékos megoldásnak az előnyeit. Ennek a technológiának a térhódítása évek óta tart, és folyamatosan fejlődik, korszerűsödik. Segítségével egyre több elektromos energiát állítanak elő, és ennek az energiának az előállítása egyre kevesebbe kerül.

Biztonságos, hatékony, környezetbarát, környezetkímélő, olcsó, népszerű, tiszta, nem képződik káros anyag sem az előállításakor, sem pedig a felhasználásakor. Csökkenthető vele a villamos energia szolgáltatótól való függés is, ugyanakkor akár még passzív bevételre is szert tehetünk általa.

A napelemrendszer kiépítését követően, ha már visszatermelte a bekerülési költséget, attól kezdve alapvetően már csak bevételt termel, leszámítva a karbantartására fordított összeget.

Ha rendelkezünk napelemmel, akkor minden eszközünket ezzel működtethetjük.

A napelemrendszer használatával minket nem fog érinteni az energia árának változása, mivel megtermelhetjük azt magunknak, nem leszünk kiszolgáltatva az energiaszolgáltatóknak.

Gyakorlatilag bárhol ki lehet építeni, ma már napelem farmok is vannak, ahol vagy a földre, vagy magas oszlopokra telepítik a napelemeket. Szinte mindegy, hogy hol lakunk, tanyán vagy városban, akár még olyan helyen is, ahol nincs kiépítve semmilyen elektromos hálózat.

A napnak az energiája, ami a földre jut, nem lesz attól kevesebb, hogy mi „befogjuk” azt, és a szolgálatunkba állítjuk. Ugyanúgy süt akkor is, ha nem használjuk fel, de nem csökken akkor sem, ha mindet felhasználjuk. Ha felhős az idő, vagy kevesebb a napsütéses órák száma a téi időszakban, akkor is termelődik valamennyi – természetesen kevesebb, mint egy nyári, kánikulai napon. Az éves átlagot nézve mindenképp rentábilisan működtethető.

A szél, a víz és a biomassza

Egyre inkább a megújuló energiaforrások felé kell fordulnia az emberiségnek, azaz globális szinten kell ezt a kérdést kezelni.

Természetesen a fosszilis tüzelőanyag mellett más is rendelkezésünkre áll, és ebbe az irányba kéne sürgősen elmennünk. Ilyen alternatív megoldást jelenthet a szél, a víz energiájának kiaknázása, valamint a biomassza.

A biomassza egy nagyon lényeges szerves anyag, melyet sokkal jobban ki kéne aknázni, már csak azért is, mert nem károsítjuk vele a környezetet.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz