Hogyan lehet csökkenteni a nagy nyári meleg hatásait légkondi nélkül?

Magyarországon a július a legmelegebb hónap, a hőmérséklet átlagos értéke ekkor eléri a 18-22 fokot, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig nem egyszer 40 fok fölötti. Ilyenkor vannak a leghosszabb meleg időszakok is az évben, ami mindenkit nagyon megterhel. Nem csoda tehát, hogy egyre nagyobb a népszerűsége a légkondicionáló berendezéseknek.

A készházak a felhasznált modern építőanyagok és napvédő megoldások miatt gyakran kevésbé forrósodnak fel, mint a klasszikus téglaházak, így nem minden esetben van szükség klímaberendezésre. Ebben a bejegyzésben olyan ötleteket nézünk át, melyek segítéségével hatásosan lehet csökkenteni a legnagyobb nyári melegek hatásait.

5 tipp, mely légkondi helyett is használható

1. Az egyik leginkább alapvető megoldás a normális szellőzés és a levegő mozgatása a könnyűszerkezetes épületünkben. Ez könnyen megoldható, ha kinyitjuk az ablakokat a ház eltérő részein. Azt érdemes tudni, hogy a folyamatos nagy huzat akár megbetegedéseket is okozhat, ezért óvatosan kell bánni ezzel a megoldással is. Sajnos a légkondicionáló berendezések nem megfelelő használata is okozhat megbetegedéseket, ezért a légmozgásnál ez általános probléma. Amit viszont tehetünk, az a próbálgatás.

Nyissuk ki az ablakok egy részét teljesen, míg a többit csak bukóra. A belső ajtók becsukásával törjük meg a huzatot, és hűtsük le lokálisan az adott helyiséget. Ezzel a móddal rövid időn belül kitapasztalhatjuk, hogy melyik módszer ideális az épületünk adottságaihoz mérten.

2. Régen minden ablakon volt zsalugáter vagy spaletta, ezek ma is nagyon jól néznek ki az épületen. A használatukkal nagy mennyiségű hő tartható kinn, miközben nem lesz teljesen sötét a házunk. Könnyen felszerelhetők, és általában a helyi rendezési tervek sem tiltják. Ha mégis, akkor az épületen belül is elhelyezhetjük őket, így oldva meg az árnyékolást.

3. A zsalugáter vagy spaletta alternatívája lehet a roló, melyet szintén nagyon sok vállalkozás kínál a piacon. Akár utólag is beépíthető, és Magyarországon az egyik elsődleges módszernek számít a redőny lehúzása a nagy nyári melegek megúszására.

4. A hővisszaverő ablakfóliák viszonylag modern találmánynak számítanak, és tökéletesen ellátják a nevükből eredő feladatot. Számos típusban kaphatók, egyes változatok csak a meleg ellen védenek, míg más modellek a belátást is megakadályozzák. A legmodernebb anyagok ráadásul arra is képesek, hogy télen a benti meleg elszivárgását is akadályozzák, ezzel alacsonyabb rezsiszámlákat eredményezhetnek. Felszerelésük nagyon egyszerű és a legtöbb barkácsáruházban megvásárolhatók.

5. A napvitorlákat sok készház esetében már alapból felszerelik, mivel könnyen telepíthetők és hatalmas mennyiségű meleget képesek kint tartani a napsugárzás leárnyékolásával. Nem csak hasznosak, hanem jól is néznek ki, igencsak modern megjelenést kölcsönöznek az épületnek. A legtöbb alapanyag az UV fényt is szűri, ezzel az egészségre káros sugárzás ellen is véd. Sok modell apró réseket vagy lyukacskákat kap a gyártás során, amelyeken keresztül fúj a szél, így viharállónak számítanak.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz