Új energiaosztályokat vezetnek be a háztartási gépeknél

Egy könnyűszerkezetes házban, esetleg készházban élve általában érzékenyebbek vagyunk az energiatudatosságra, hiszen hozzászokhattunk, hogy az épületünk nagyon jól teljesít ezen a téren.

A kiváló hőszigetelés és a modern építőanyagok mind azt a célt szolgálják, hogy ne pazaroljuk ész nélkül az áramot, ezzel nem csak a pénzünknél maradunk, de a környezetet is kevésbé terheljük.

Ugyanez igaz az épület berendezéseire és eszközeire is. A ma már nagyon olcsón kapható energiatakarékos izzók szintén erre valók, ahogy az egyre kevesebbet fogyasztó kis- és nagygépek is. Jó tudni azonban, hogy 2021. március 1. után vadiúj energiaosztályokat vezettek be az egész Európai Unió területén, ezért meglepetés érhet minket, ha a régi matricákat figyeljük.

Ebben a cikkben a változásokról lesz szó, hogy továbbra is a leginkább energiatakarékos gépekkel szerelhessük fel a készházunkat.

Mi változik?

A változás érinti a gépekre ragasztott címkék megjelenését is, de a fő újdonságot az új kategóriák jelentik. Ez nem is csoda, hiszen eddig az energiaosztályok A, B, C és D jelölésűek voltak, de már egy ideje a legtöbb háztartási eszköz az A osztályba került. Erre bevezették az A+, A++ és A+++ osztályokat, de a fejlődés nem állt le, és napjainkban már majdnem minden gép legalább A++, de inkább A+++ értékelést ér el. Ezzel pedig elveszett az összehasonlíthatóság.

Az új rendszerben az osztályok A, B, C, D, E, F és G elnevezéseket kaptak, de a G-be tartozó gépek gyártása már az egész Unió-szerte tilos. Az F kategóriába tartozók is csak 2024. január 1-ig kerülhetnek piacra, ezzel jelentősen szigorítják a hozzájuk társított értékeket. Olyannyira, hogy a korábbi skálán A+++ gépek az új besorolás alapján csak C osztályba kerülhetnek.

Pár dolog azonban nehezíti a tájékozódást, hiszen az új címkékkel csak a hűtőgépeken, mosógépeken, mosogatógépeken és tévéken lehet majd találkozni. Eközben más berendezések, mint például a légkondicionáló, továbbra is a régi besorolást használja. Ezért vásárláskor mindig érdemes rákérdezni a részletekre, és megismerni a készülék műszaki specifikációját is.

Miért érdemes energiatakarékos gépeket venni?

Ha eltekintünk a modern készházakhoz kötődő energiatudatos viselkedéstől, felmerülhet a kérdés, hogy miért érdemes energiatakarékos gépeket venni? Vagy indokolja-e a néha magasabb árat az elérhető megtakarítás?

Ennek megválaszolásához ismerni kell a kiválasztott eszközt, de általánosságban elmondható, hogy a megtakarítás mennyisége forintokban kifejezve is jól érezhető. Mosógépeknél például nem csak kevesebb áramot fogyaszt a berendezés, hanem a vízzel is takarékosabban bánik, így ezek a kedvező hatások összeadódnak. Ráadásul a magasabb energiaosztályba tartozó berendezés általában nem is sokkal drágább a gyengébb osztályba kerülő változatoknál, vagy ha igen, akkor valamilyen extra funkció indokolja ezt.

Az áram- és vízmennyiség megtakarításánál pedig nem csak a pénzügyi oldalt kell nézni, hanem az ökotudatosságot is. A kevesebb áramfogyasztáshoz globálisan kevesebb erőmű szükséges, melyek közül jó néhány még szénnel vagy gázzal működik, és szennyezi a környezetet. A kisebb vízfogyasztás pedig kevesebb szennyvizet termel, amely szintén könnyebben megtisztítható a folyókba történő visszaengedés előtt.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz