Légtisztító növények a házban

Bár készházat vásárolva az egyik legmodernebb építési mód mellett tettük le a voksunkat, mindig újabb és újabb ötletekkel dobhatjuk fel a környezetünket. Egy korábbi bejegyzésünkben például a különböző világítástípusokat vettük át, hogy valóban költség- és környezetkímélő módon éljünk.

Egy másik cikkben pedig azt néztük meg, hogyan lehet a legnagyobb nyári melegek ellen védekezni, ha nincs légkondi a házban.

Ebben a cikkben a légtisztító növényekről lesz szó, melyek mostanság újra a figyelem középpontjába kerültek. Az amerikaiak már több évtizeddel korábban is kutatták, hogy milyen növények tudják megtisztítani a levegőt, noha ők valószínűleg hadászati okok miatt tették.

Ettől függetlenül mára már kiderült, hogy jól tippeltek, és vannak olyan növények, melyek tényleg tudják tisztítani a körülöttünk lévő levegőt. Ezek ráadásul Magyarországon is könnyen elérhetők.

5 növény, mely megtisztítja a levegőt a készházunkban is

 1. A sárkányfa már 5-6 ezer forinttól kapható cserepes növény, itthon dracéna néven is ismerik. Nagyon szép megjelenéssel rendelkezik, rendkívül dekoratív, ezért sokan kedvelik. A vizsgálatok alapján kiderült, hogy kiszűri a levegőből a formaldehidet, a benzolt és más káros vegyületeket, ezért érdemes beszerezni.
 2. Ha nem vagyunk kertészkedő típusok, és már több növény is elpusztult a kezünk között, akkor a zöldike lehet a jó választás. Ez egy nagyon igénytelen növény, és nagyjából csak akarattal lehet elpusztítani, így mindenki számára ideális. Jól szűri a mérgező vegyületeket, de amiben a legerősebb, az a szén-monoxid megkötése. Egyes egyedek pár óra alatt képesek arra, hogy egy nagyobb szoba CO tartalmának nagy részét kiszűrjék. Emiatt sokszor teszik a cserepét a tűzhelyek vagy kazánok mellé.
 3. Szintén pár ezer forintért kapható az anyósnyelv, amit ismét egy nagyon szívós virágféle. Nem pusztul el, ha elfelejtjük megöntözni, és ellenáll a páratartalom vagy a hőmérséklet gyakori váltakozásának is. Emellett nagy mennyiségű formaldehidet és nitrogén-oxidot köt meg, ezért sokszor a konyhába teszik, ahol sokféle vegyszert tárolunk a mosogató alatt.
 4. A szobai futóka nevével ellentétben nem csak a szobákban gyakori vendég, hanem a garázsokban vagy lépcsőfordulókban is. Gyorsan nő és eléggé igénytelen, ezért nagyon sok magyar házban kedvelt vendég. A magas, szép zöld leveleivel kellemes dekoráció a benti környezetben, miközben sok formaldehidet és benzolt is felvesz.
 5. A krizantém Magyarország legkedveltebb cserepes virágai közé tartozik. Mindegy, hogy egy modern készházról vagy a nagymama 70 évvel ezelőtt épített kockaházáról van szó, gyönyörű virágai meghálálják a gondoskodást. Figyelni kell arra, hogy napfényes helyre kerüljön, a legjobban az ablakokat, előkerteket vagy üvegezett folyosókat szereti. Ha ez teljesül, akkor cserébe megszűri a levegőt az oldószerekből, egyes műanyagokból és takarítószerekből felszabaduló benzoltól.

A virágok, növények elhelyezésénél figyelni kell arra, hogy többségük mérgező lehet a gyerekek vagy háziállatok számára. Ez általános dolog a dísznövényeknél, de jó tudni, ha fel szeretnénk díszíteni velük a házunkat!

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

  Elfogadom az Adatkezelést

  Elérhetőségek
  Legfrissebb írásaink

  Ajánlott bejegyzések

  Vissza az összes íráshoz