Így kezdjünk hozzá a kertépítéshez

A kertépítés egy összetett munkafolyamat, amelyet sokan szakemberrel végeztetnek el, de ha van időnk, kedvünk és energiánk, akkor mi is bátran belevághatunk a saját kis birodalmunk létrehozásába. Ehhez viszont nem árt, ha tisztában vagyunk pár alapvető dologgal.

Gyomirtással kezdődik, ezután következik a területtisztítás

A kertépítés első fázisa a gyomirtás. Minden esetben ezzel érdemes kezdeni, még akkor is, ha a területen megtalálhatóak például építkezési maradványok vagy más hulladékok. Az első lépés mindig a gyomirtás, hiszen sokszor előfordulhat, hogy az egész helyet benőtte a burjánzó gaz, amitől talán nem látnánk meg minden zavaró tényezőt, így érdemes ezt kipipálni már a legelején.

Ez sajnos nem egy rövid munkafolyamat, hiszen ha professzionálisan szeretnénk végrehajtani, akkor több permetezést is eszközölnünk kell. Az elsőt júliusban ajánlott megcsinálni, mivel általában az időjárás is megfelelő ilyenkor, így a gyomok körülbelül 15-20 nap alatt el tudnak száradni. Ezután viszont figyelnünk kell, mert ilyenkor még maradhatnak a földben magvak, amelyekről ki tud hajtani, nagyjából szeptemberre, a maradék kiirtani való.

Tehát a második permetezés szeptemberre esedékes. Így, ha szerencsénk van, a tél kezdetéig be is fejezhetjük a folyamatot, tavasszal pedig elkezdhetjük az élvezetesebb részeit a munkának. Mindent összevetve, akkor járunk a legjobban, ha az év július havában el tudjuk indítani a projektet.

Bár nem a legizgalmasabb rész, attól még kifejezetten fontos, hogy ne hamarkodjuk el a permetezést, hiszen ez lesz mindennek az alapja. Ha mégis így teszünk, annak meglesz a böjtje, mivel pár év múlva mindent elölről lehetett kezdeni, amikor kibújnak a gazok és tönkreteszik a pázsitot.

A gyomirtásnál érdemes néhány jó tanácsot betartani. A vegyszeres gyomirtás előtt mindig tájékozódjunk a szerről, akár a boltban is az eladótól, vagy otthon, a használati utasítást lapozgatva. Mindig öltözzünk megfelelő védőruhába, a balesetek elkerülése végett. Legyünk figyelemmel az időjárásra, szélcsendben fogjunk neki az irtásnak, illetve akkor, ha a meteorológiai előrejelzés nem mond esőt a következő napokra.

Ha egy fát szeretnénk eltüntetni az adott területről akkor azt is gondosan, odafigyelve végezzük, kenjük be a vágás helyét tömény vegyszerrel, hiszen ezzel megelőzhetünk minden további felmerülő komplikációt.

A gyomirtás után a következő fázis a területtisztítás, amely szintén nagy figyelmet kíván. Ennek keretében az elszáradt gyomoktól kell megszabadulnunk, és ha keletkeztek vagy voltak földkupacok, illetve építési törmelékek a helyszínen, akkor azokat el kell vitetnünk.

Viszont ha kreatívabb megoldásra vágyunk, akkor ne dobjuk ki az összes hulladékot, ugyanis a nem szerves anyagok (például a kövek) tökéletesen megfelelnek egy sziklakert alapjainak, a földdel pedig elegyengethetjük a mélyedéseket a kertünkben.

Dióhéjban így kell nekifogni a kertépítésnek, de bátran ássuk bele magunkat jobban a témába!

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz