Szauna otthonra: hogyan és milyet érdemes választani?

Manapság egyre többen szeretnének otthonra saját wellness részleget kialakítani. Ennek alapvető eleme a szauna, amelyből számos féle és fajta van a piacon. Egy új építésű ingatlan esetében rengeteg lehetőség van arra, hogy tényleg praktikus és jól használható változatot szereltessünk be.

Itt még megtehetjük azt, hogy igény szerint nagyobb típust válasszunk, olyat, amit az egész család kényelmesen használhat. Lehet szó külön térről, de kerülhet akár a fürdőszobába is.

Ebben a cikkben arról számolunk be, hogyan és milyen szaunát érdemes választani otthonra.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni?

Az egyik legfontosabb a szauna hőmérséklete. Míg a finn szauna esetében fejmagasságban akár 90 fok is lehet, addig az infraszaunában ez maximum 35-45 fok lehet. Logikusan nézve az infraszauna kevésbé megterhelő a szervezet számára, főleg azoknak jó választás, akik nem bírják a túl meleg levegőt, esetleg az egészségügyi állapotuk nem teszi lehetővé a finn szauna használatát.

Ehhez azonban érdemes ismerni mind a finn, mint az infraszauna előnyeit. Előbbi fokozza az anyagcserét, segíti a méregtelenítést, élénkíti a testet. Mivel itt a szív jobban dolgozik, így a vér könnyebben eljut a test minden részébe. Kiváló megoldás az allergiás betegségek kezelésére, de használható ekcéma javítására, gyulladások panaszok esetén, esetleg izomláz elmulasztására egyaránt.

Ami az infraszaunát illeti, itt a meleg az izomrostokba hatol, majd belülről kifelé melegíti fel azokat, így akár 3-4-szer erősebben verejtékezünk, mint amúgy tennénk. Előnye, hogy a faggyúmirigyeken keresztül kezdünk el verejtékezni, ami azért hasznos, mert nagyon sok olyan toxikus anyag van a szervezetünkben, ami csak a testzsírokban oldódik. Az infraszaunában kétszer rövidebb idő alatt lehet elégetni ugyanannyi kalóriát, mint a finn változatban.

Használat gyakorisága

Hozzá kell tenni, hogy amennyiben gyakrabban szeretnénk szaunázni, akkor otthonra mindenképpen infraszaunát érdemes választani. Ezt mindenki ki tudja használni, ráadásul tényleg megéri beruházni rá, hiszen nem vész kárba. Alkalmas napi használatra, míg a finn szaunát csak heti kétszer szabad igénybe venni. Ráadásul előbbi kisebb helyen elfér, kényelmesebben beilleszthető még egy olyan ingatlanba is, ami nem újépítésű, így korlátozott hely áll csak rendelkezésre.

Persze nem mindegy, hogy mekkora a család. Ha csak a szűk család használná, akkor bőven elegendő egy kisebb típus, hiszen felváltva ezt is napi szinten igénybe lehet venni. Amennyiben viszont barátokkal akarjuk megosztani azt, akkor gondoljuk át, hogy nem lenne-e jobb megoldás egy nagyobb berendezés.

Miért hasznos szaunázni?

Összességében azért éri meg rendszeresen szaunázni, mert így oldjuk a stresszt, hozzájárulunk az immunrendszer megerősödéséhez. Fontos, hogy emellett segíti a zsírbontást, csökkenti magasabb vérnyomást, emellett fokozza a bőr hidratáltságát. Ha pedig mindezt otthon is megtehetjük, akkor miért fizetnénk vagyonokat azért, hogy heti több alkalommal valahol máshol üljünk be pár percet szaunázni?

Nem feledkezhetünk meg az extrákról sem, hiszen a szaunázás önmagában is egy élmény, főleg, ha még különféle kiegészítőkkel fokozzuk azt. Ilyen a fényterápia, a Led-es csillagos égbolt, az ergonomikus pihenőpad, a beépített hangszóró, a pad alatti világítás, valamint a csepegtetős aromaterápia. Kevés olyan kényelmi funkció van, ami a szaunába ne kerülhetne bele. Csak egyszer kell beruházni rá és szinte egy életen át használható.

A szaunát tulajdonképpen bárhova be lehet építeni, akár egy sarokba, akár a wellness helyiségbe, akár a kertkapcsolatos nappaliba, de ahogy már említettük, a fürdőszobában ugyanúgy helyet kaphat. Ha pedig nincs hely a házban, akkor akár azon kívül is használhatjuk, hiszen alkalmas teraszra, ahol csak beton térkövezett alap és áram kell. Amennyiben pedig ez sem lenne elég, abban az esetben ott vannak a kültéri szaunák és szaunaházak, amiket csak hőszigeteléssel kell ellátni, így télen és nyáron egyaránt élvezhető.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz