Miért éri meg kulcsrakész könnyűszerkezetes házban gondolkodni?

Az utóbbi években többen kezdtek el könnyűszerkezetes házakban gondolkodni. Sokan szeretnénk ilyen ingatlant maguknak, de egyelőre nem tudnak eligazodni a különféle megoldásokban és technológiákban.

A tervek és az árak terén is hatalmas különbségek vannak, nem beszélve a szerkezetkész vagy éppen a kulcsrakész típusokról.

Az alábbiakban arról írunk részletesebben, hogy mikor és miért éri meg kulcsrakész típusban gondolkodni.

Milyen előnyei vannak egy könnyűszerkezetes háznak?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy miért éri meg készházban gondolkodni. Talán meglepő lehet, de ezek a legelterjedtebb típusok a világok. Főleg Észak-Amerikában, Skandináviában, valamint a Távol-Keleten építenek hasonló ingatlanokat. A családi házak döntő többsége ezzel a technológiával készül, hiszen energiatakarékosak, passzív házzá alakíthatóak, nem beszélve arról, hogy pillanatok alatt át lehet őket alakítani, így időtállóak maradnak.

Előre előkészített elemekből létrehozott falakból, tetőből, födémszerkezetből áll, amit üzemekben, gyárakban állítanak elő, majd vakoltan és ablakostul, elemenként szállítanak a helyszínre. Ott már csak egy darura van szükség, aminek segítségével könnyen összeállítják az épületet.

Tévhit, hogy a készház csupán fából lehet, hiszen állhat még acélból vagy éppen agyagkavics szerkezetből is. Ott van nekünk még a SIP panel, ami szintén jó megoldás, ha valaki gyorsan szeretne házat építtetni.

A belső padozat víz-, valamint hőszigetelését követően elkészül az aljzatbeton, majd helyére kerülnek a hideg- és melegburkolatok, végül a festés, és a villamos szerelvények felszerelése is megtörténik.

Mitől lesz kulcsrakész?

Az építést tekintve három típust különböztethetünk meg egymástól. Az egyik a szerkezetkész, a másik a félkész, valamint ott van a kulcsrakész változat. Míg a szerkezetkész esetében az ár és a munka csupán a tervezést, alapozást, a fő- és a válaszfal tetőszerkezetét, illetve a külső nyílászárókat tartalmazza, addig a többinél ennél jóval többet kaphatunk.

A félkész gyorsház esetén az előbb említett négy dolog mellé jár a külső hőszigetelés, a mennyezeti hőszigetelés, a kartonozás, az aljzat szigetelése, és a villanyszerelés. Nincs benne az árban azonban a festés, a szaniterek elhelyezése, de még a belső nyílászárók sem. Ezeket kizárólag a kulcsrakész estében fizetjük meg, ahol szinte már csak a bútorokkal kell törődni. Nem lesz szükség sem a festék kiválasztására, sem a szakember keresésére, mindent úgy kapunk meg, hogy nekünk már csak költöznünk kell.

Technikai részletek

Fontos tudni, hogy az alapozás egy 40 cm széles beton sávlap készítésével történik. Erre megy a 25 cm széles beton lábazati fal, illetve a fogadószinten a 12 cm vasalt szerelőbeton. A lábazati falat végül egy 10 cm-es vízálló hőszigeteléssel, illetve egy Graymix lábazati vakolattal látják el.

Ami a tetőszerkezetet illeti, a készházak esetében ez szeglemezes változatban készül, itt azonban mennyezeti szigetelés történik, ezáltal a padlásteret nem lehet beépíteni. Szóba jöhet még a klasszikus tető, a tetőterek kialakítása, attól függően, hogy kinek és mire van szüksége.

Fontos, hogy a tetőhöz tartozó bádogos munkálatokat egyfajta színterezett alumínium lemezből gyártják és készítik. Előfordulhat, hogy az ereszt dobozolással oldják meg, majd gipszrosttal borítják, végül pedig az épület külső színével megegyező vakolattal színezik be.

A villamosság kérdése

A kulcsrakész házak tartalmazzák a villanyszerelési munkálatokat. Ennek kapcsán érdemes tisztában lenni azzal, hogy a helyszínen csupán a vezetékek behúzását, valamint a szerelvényezést végzik el. Minden helyiségbe 1 mennyezeti lámpa és egy hozzá tartozó kapcsoló kerül. A szobákhoz, illetve a nappalihoz 1 TV antenna csatlakozó tartozik, valamint 3 dugaszoló aljzat, míg a konyhába ebből 2 darab jár, ahogy a dupla dugaljból is. Végül, de nem utolsó sorban a fürdőszobában 2 csatlakozó aljzattal és 2 lámpa kiállással számolhatunk.

Emellett persze lehetőség van gázos fűtésrendszer kiépítésére, de a legjobb megoldás az elektromos fűtés, amit napelemes rendszerrel párosítunk. Ezzel optimalizálni lehet a lakás energiaszükségletét. A megfelelő eszközökkel az éves költségünket el is felejthetjük.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz