Földrengésálló otthonok

Manapság már senki sem tudhatja, hogy hol és milyen erősségű földrengés alakul ki az egyik pillanatról a másikra. Az újonnan épült ingatlanok esetében erre nagy hangsúlyt fektetnek, azonban nem minden esetben beszélhetünk földrengésálló otthonokról.

A könnyűszerkezetes házak és gyorsházak földrengésállósága sokkal jobb, mint a hagyományos épületeké. Ennek oka a csuklós kapcsolatokkal kialakított oszlop-gerenda rendszer és a rugalmas vázszerkezet, amely nem engedi, hogy rengés esetén a házban nagy kár keletkezzen.

De vajon milyen egy valódi földrengésálló otthon? Az alábbi írásunkban arról írunk részletesebben, hogy mikor beszélhetünk védett épületről.

Gyorsházak, amikben biztonságban lehetünk

Egy könnyűszerkezetes ház normál lakó egységnek és persze szabadidős, vagy vendéglátó épületnek is tökéletesen alkalmas lehet. Egy környezeti katasztrófa esetén rendkívül gyorsan lehet belőlük egy kész tábort vagy falvat felállítani. Hatalmas előnyük, hogy a gyorsházakat sok esetben speciális horgonyozással rögzítik, amelyek nem szennyezi a környezetet, az elbontásakor a rögzítés teljesen eltávolítható.

A moduláris házak energetikai besorolása a legjobbak között van, a gyártók szerint ez az egyetlen környezetkímélő elbontható és mozgatható építmény, ami erre képes. Mivel egy moduláris kész házról van szó, így sokféle összeállításban készülnek, csak a képzelet szab határt, hogy mekkorát, hány szobásat és milyen kialakítást szeretnénk.

A könnyűszerkezetes ház a legtöbb esetben jóval tartósabb, mint egy szimplán vasbeton vagy tégla. Ezek az épületek nem csak a földrengésnek állnak ellen, hanem szinte minden időjárási viszontagságot elviselnek. Kiváló szigeteléssel készülnek, emellett annyira stabilak, hogy sokan a mai napig kételkednek abban, hogy vajon tényleg jobb megoldásnak bizonyulnak-e, mint egy tégla otthon.

A földrengésálló házak célja

Ezeket az épületeket úgy alkotják meg, hogy a földrengések által okozott károkat minimalizálni tudják, mindezt az emberek biztonságának növelése mellett. Olyan technikákat és tervezési elveket alkalmaznak, amelyek még egy erőteljes földrengés által okozott rengés ellen is képesek védelmet nyújtani.

Az egyik ilyen a csillapító rendszer, ahol olyan mechanizmusokat használnak, mint a lengés- vagy rezgéscsillapítók. Ezek segítenek elnyelni, valamint csillapítani a rezgéseket, növelve ezzel az épület stabilitását. Emellett ezeknél az épületeknél gyakran alkalmaznak olyan rendszereket, amelyek a rezgések elleni védelem érdekében tömegpontokat használnak. Ezek segítenek csökkenteni a rezgést és a kárt.

Ezekbe a szerkezetekbe a tervezéskor rugó-rezgéscsillapítókat építenek be. Ezek szintén azért kerülnek bele, hogy csökkentsék az épület rezgését. Nincs kilengés, nincs mozgás, sokszor még egy 8-9-es erősségű rengés esetén sem. Végül, de nem utolsó sorban az üreges vagy könnyű szerkezetek, mint amilyenek a készházak, képesek rugalmasabban viselkedni a földrengések során, így csökkentik az épületre nehezedő terhelést.

Miért a könnyűszerkezetes ház a legjobb megoldás erre?

Mert a gyorsházak földrengésállósága még a téglánál és az acélnál is jobb. A csuklós kapcsolatokkal kialakított oszlop-gerenda rendszer és a rugalmas vázszerkezet miatt van így. Nem beszélve arról, hogy ezeknél az épületeknél alkalmazott technológia vékonyabb külső térelhatároló szerkezetek építését teszi lehetővé.

Ennek következtében a telek azonos beépített alapterületén nagyobb hasznos lakás-alapterületet kapunk. Ez szintén költséget takaríthat meg.

Amennyiben pedig a földrengésállóság ne lenne elég, meg kell említeni a tűzállóságot is. A kis helyi tüzekkel szemben, mint a gázon felejtett ebéd, vagy éppen a karácsonyfatűz, a könnyűszerkezetes rendszer gipszrost borítása megóvja a tartószerkezetet. Anyagtípustól, vastagságtól és rétegszámtól függően 20-40 perc tűzgátlást biztosít az ingatlan számára.

A vázszerkezetet kitöltő ásványi anyagú hő- és hangszigetelések egyáltalán nem éghetőek, tűz hatására sem kezdenek el csöpögni vagy olvadni. Manapság a lakástüzek egy nagy része a kigyulladt szigetelések miatt következik be, így ez sem egy elvetendő szempont.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz