Hogyan válasszunk megfelelő méretű készházat?

A házépítés mindenki életében mérföldkő, mivel akár évtizedekre szóló komoly elköteleződést is jelenthet. Nem egyértelmű azonban, hogy melyik az ideális házméret, mivel az élethelyzetek folyamatosan változnak, így jól át kell gondolni a lehetőségeket.

Ebben a cikkben ezt a témát járjuk körül, megpróbálva támaszkodót adni a helyes döntés meghozatalához.

Mi az ideális házméret?

Az ideális házmérettel kapcsolatos ökölszabály az, hogy át kell gondolni, mire lesz szükségünk a következő 10 év során. Ezzel már megközelítőleg be tudjuk lőni az alapterületet, a szobák számát és az egyes helyiségek elhelyezkedését.

Egyedülállóként arra kell gondolni, hogy a következő évtized során családot alapítva milyen célra szeretnénk használni a házat. Fontos az azonnali gyermekáldás vagy inkább előbb karriert építenénk, esetleg közös sok vendégre számítunk?

Fiatal családként átrendeződnek a prioritások és egy bizonyos kor felett a gyerek elvárja a külön szobát. A tervezett gyerkőcök száma is hatással lehet a választásunkra, hiszen már csak a nekik szükséges szekrények, íróasztalok, ágyak és más bútorok is komoly helyet igényelnek. Nem beszélve a játékokról és más dolgokról, melyeket az évek során megvásárolunk.

Kamasz gyerekekkel élve arra lehet számolni, hogy az utódok pár éven belül kirepülnek a fészekből. Vagy azért, mert egy távoli városban élnek kollégiumban az év nagy részében, vagy mert saját családot alapítanának. Ilyenkor könnyen túl naggyá válhat az épület az otthon maradók számára.

Végül pedig, lehetnek olyan terveink is, hogy többgenerációs házat keresünk. A készházak rugalmassága tökéletesen lehetővé teszi a legeltérőbb szituációk lekövetését, a kivitelezők már a típusházak megalkotásakor arra törekednek, hogy a legtöbb vevőnek megfeleljenek.

Milyen belső térrel számoljunk?

A szobák mellett számos más dolgot is át kell gondolni a házépítés tervezésekor. Az olyan közösségi terek, mint a nappali vagy a nyitott konyha elhelyezkedését és funkcióját is át kell beszélni.

Ha minden nap főzünk és imádunk jókat enni, akkor nagyon fontos egy megfelelő konyharész berendezése, ahol helyet kell találni a berendezéseknek, a munkaasztalnak és a nagy méretű hűtőnek is. Ha főleg az ételek melegítésére használjuk ezt a helyiséget, akkor annyira nem kell fontos szerepet szánnunk neki a tervezés során.

A nappalit fel lehet használni a családdal való ejtőzésre, közös tévénézésre és családi programokra. Emellett vendégeket is fogadhatunk itt, így ki kell találnunk, hogy mekkora az ideális méret. Ha csak a családtagok számára készül, akkor egy jó kanapé és kisebb hely is elég lehet, míg népes baráti társaságnál sokkal több mindent kell biztosítani.

A készházak rugalmassága a fürdőszobát sem kíméli, itt is meghatározhatjuk, hogy inkább a kádfürdőzést részesítjük előnyben vagy a jól felépített zuhany a fontosabb. Esetleg mindkettő, hiszen nem mindegy, hogy rohanunk vagy hosszasan áztatnánk magukat. Természetesen ezekhez a dolgokhoz mind megfelelő méretű hely szükséges, ami ráhatással lehet az épület méretére is.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz