Tavaszi nagytakarításra fel!

Itt a tavasz, amit már annyira vártunk, bár sokaknak csak púp a hátán, hiszen egyre több lesz a feladat, főleg odakint. Ebben az időszakban olyan területekre kell figyelni, amit az év többi részében hanyagolunk, mind kint, mind bent. Ide tartozik a polcok portalanítása, valamint a fa felületek ápolása, ablakok tisztítása, valamint a függönyök mosása.

Lehetne még bőven sorolni, hogy mi tartozik bele a tavaszi nagytakarításba, de inkább lássuk, hogyan érdemes csinálni!

Ebben a cikkben tippeket és trükköket árulunk el, amelynek köszönhetően könnyebb és gyorsabb lesz a munka.

Mikor érdemes belevágni?

Persze nem azt kérdezzük, hogy mikor van hozzá kedvünk, hiszen akkor a válasz valószínűleg az lenne, hogy soha. Mielőtt nekilátunk, mindenképpen olvassunk és tájékozódjunk a témában, főleg a fa felületek kapcsán. Emellett a készházak esetében is bár a bútorok és a berendezések takarítása ugyanúgy zajlik, itt is fontos az ablakok megfelelő tisztítása, valamint a portalanítás és a szellőztetés. Minden ingatlannak szüksége van friss levegőre.

Érdemes kitűzni egy napot a takarítás kezdetére, ami előtt érdemes pár napot hagyni mindenre felkészülni. Itt most tényleg mindenhova be kell férni, így muszáj lesz tisztítószereket, törlőruhákat, porszívó zsákot beszerezni, de sokszor nem árt frissíteni a felmosót vagy éppen szivacsokat. Minél hamarabb megvan ez a nap, annál könnyebb lesz szervezni, annál gyorsabban telik majd el az idő. Lehetőleg aznapra ne zavarjon bele semmi a folyamatba, legyen a cél, hogy a nap végére a lehető legtöbb dologgal végzünk.

Mivel és hogyan érdemes indulni?

Először szedjük le a függönyöket, vegyük fel a rongyszőnyegeket, ezek mehetnek a mosásba, hogy amire mindennel megvagyunk, mehessenek vissza a helyükre. Következhet a legbelsőbb terület, mondjuk a kamra. Itt nem árt mindent átnézni, hogy ami romlott, nem fogyott el, esetleg molyos lett, attól minél előbb megszabaduljunk. Pakoljunk le a polcokról, töröljük le azt, majd tegyük vissza azokat a dolgokat, amelyeknek semmi bajuk, amik még viszonylag rövid idő alatt elfogynak majd.

Jöhet utána a konyha, ahol aztán millió és egy feladat vár ránk. Ide tartozik természetesen az általános portalanítás, a fertőtlenítés, a pókhálók eltávolítása a plafonról, a sütő és a mikro alapos kisikálása, amihez kelleni fog súrolókefe és citrom. Ez a kombináció csodákra képes. De ide sorolhatjuk a fagyasztót, a hűtőszekrényt, valamint az egyéb konyhai gépek tisztítását. Ha nem szoktuk túl gyakran vízkőteleníteni az egységeket, akkor annak is itt az ideje.

Mi a teendő a nappaliban és a hálószobában?

A függönyök és a szőnyegek már a mosógépben, akkor jöhet az ágynemű lehúzása, a portalanítás, esetleg válthatunk eggyel vékonyabb takaróra is, hiszen várhatóan már nem lesz annyira hideg, mint télen. Ezt követően ne feledkezzünk meg a képek és a festmények portalanításáról sem. Kevesen gondolnak rá, de fontos az ágy alatt, a komód mögött pókhálótalanítani a dolgokat, kiszedni minden olyan dolgot, ami az elmúlt időszakban beesett vagy becsúszott.

Az ablakok pucolásáról itt se feledkezzünk meg. Ebbe beletartozik az ablakpárkány, valamint a szúnyogháló és a redőny is. Ritkán mossuk, tisztítjuk ezeket, de néha nem árt tényleg alaposnak lenni. Addig legalább egy kis levegő jut be az otthonunkba.

Mi a helyzet a fürdővel és a kisebb terekkel?

A fürdőszoba bár kicsit, de itt is el lehet tölteni egy fél napot biztosan. A csempék lemosása, a fertőtlenítés, a WC pucolása, a vízkőtelenítés rengeteg időt emészt fel. Nem beszélve arról, ha esetleg zuhanyfüggöny is van, amit szintén nem árt időközönként mosni vagy valamilyen formában tisztítani.

Emellett ne feledkezzünk meg lecserélni a törölközőket, a kilépőket, bátran mossuk ki azokat is, helyükre pedig jöhet valamilyen frissebb, tavasziasabb színvilágú darab. Biztosan lapul belőle otthon egy-kettő.

A tavaszi nagytakarítás tehát sosem volt egyszerűbb, szimplán ki kell tűzni egy napot, amikor nekilátunk. Lehet ez családos program, de végezhetjük egyedül is, attól függően, hogyan haladunk gyorsabban. Mindegy, hogy milyen ingatlan típusról van szó, lakásról, tégláról, esetleg készházról, mindegyik esetében kell majd pár nap, mire mindennek a végére érünk.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz