Textilek a vidéki rusztikus lakberendezéshez

Vajon milyen érzés lehet belépni egy vidéki, kissé rusztikus stílusban berendezett házba, ahol barátságos és otthonos légkör fogadja az embert? A kellemes hangulatot árasztó dekorációk és bútorok semmivel sem helyettesíthetőek, főleg, ha az ember már megtapasztalta egyszer, hogy milyen érzés ilyen légtérben élni.

A természetességtől nem tudunk szabadulni, eszünkben sem lesz kitenni otthonról a lábunkat. Ehhez azonban meg kell teremteni ezt a hamisíthatatlan rusztikus hangulatot.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy milyen textilek lesznek a segítségünkre a vidéki rusztikus lakberendezési stílus megalkotásában.

Mit is jelent ez az egész?

A rusztikus szó latin eredetű, jelentése vidéki és falusi. Ehhez képest azonban rusztikusként szoktuk hívni a dekorációk hiányában egyszerű és puritán, paraszti jellegű dolgokat is. Sokan ide sorolják még a durván megmunkált falfelületeket, amelyek szintén lehetnek díszesek és természetes fa hatásúak egyaránt. A rusztikus trendben egyszerre vannak jelen a régi hétköznapok és nyers, természetes, valamint időtálló parasztházi elemek. Manapság még a modern lakások esetében is előkerül egy-egy falusias stílusú lakberendezési tárgy.

A rusztikusság bárhol könnyen felismerhető, hiszen melegséget sugall magából, az enteriőr minden esetben barátságos, ami szoros kapcsolatot ápol a természettel. A vidéki meghittséget pedig senki sem cserélné le. Eredetileg Amerikában jelent meg először, amikor még főleg tömörfa és nehéz bútorokat használtak. Az összhatás harmóniát teremtett a városokban élő emberek számára, akiknek nagyon hiányzott a vidéki életmód.

Itt azonban fontos megemlíteni, hogy minden kultúrának és országnak megvan a saját rusztikus stílusa, így nem lehet egyöntetűen kijelenteni, hogy mi számít vidékinek. Sokszor még országon belül is vannak eltérések, lásd Magyarország, ahol az Alföldön mást használnak, mint például a Győri régióban. Alapvető viszont a természetes anyagok használata, valamint a természetközeliség.

Milyen egy rusztikus nappali?

A nappalinál egyértelműen központi szerepe van a kanapénak, így már csak az a kérdés, hogyan dobhatjuk fel a teret textilekkel. A nagyobb berendezési tárgyakon kívül azonban szóba jöhetnek a kellemesen puha szőnyegek, amiken keresztül igazi élmény eljutni az ülőalkalmatosságig. Mintha a felhőkön járnánk, főleg a hosszú szálú, már-már szőrmére hajazó típusokon, amiken akár üldögélni és társasozni is nyugodtan lehet. Persze nem a legjobb megoldás fehéret választani, hiszen ez könnyen piszkos lesz. Egy zöld, barna, esetleg egy piszkos szürke, valamilyen pasztell árnyalat remek választás lehet a nappaliba.

Ne feledkezzünk meg a párnák és párnahuzatok, valamint a plédek erejéről sem. Sokszor persze hasznukat is vesszük, hiszen a filmnézéshez fontos a kényelem és a melegség. A legtöbb esetben azonban dekorációként szolgálnak, így egy-egy faleveles mintás, esetleg virágos megoldás remek választás lehet a családi nappaliba. Jó, ha az adott darab passzol a kanapé színéhez és stílusához. Ugyanez elmondható a plédekről is, amelyekből szintén vehetünk hosszú szőrös darabot, amiben aztán tényleg élmény megnézni egy új Netflix filmet.

Mivel dobhatjuk fel a hálószobát?

Ami a hálószobát illeti, ide nyugodtan jöhetnek a fent említett szőnyegek. Ezek mellett azonban nem árt valamilyen jól sötétítő függönyt választani, ami amellett, hogy reggel lehetővé teszi, hogy tovább aludjunk, nagyon sokat dob a szoba berendezésén. Egy színes, mintás választás pedig akkor a legjobb, ha a térben szintén hasonló elemek kaptak helyet.

Ne feledkezzünk meg az ágytakaróról, ami szinte központi szerepet kap a hálóban. Amellett, hogy megóvja az ágyneműhuzatot, öltözteti a szobát. Éppen ezért nem mindegy sem a szín, sem pedig az anyag. Válasszunk a természetességet, valamint ügyeljünk arra, hogy könnyen mosható legyen. A falevél minta minden esetben tökéletes döntés, legyen szó függönyről, ágytakaróról, esetleg párnahuzatról egyaránt. Néhány virágos elemmel társítva tökéletes rusztikus otthont hozhatunk létre.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz