A karácsonyfa kiválasztásának és díszítésének titkai

A karácsonyfa kiválasztása az egyik legklasszikusabb ünnepi hagyomány. De mielőtt még dekorálási ötletek után kezdünk el kutatni, érdemes előbb alaposan körbejárni, hogy hogyan is tudunk egy olyan fát kiválasztani, ami tökéletesen mutat majd a könnyűszerkezetes házunkban.

Hiszen gondoljunk csak bele, milyen gyakori jelenség is az, hogy ferde, túl magas vagy túl alacsony fával térünk haza, vagy egyszerűen csak a választott karácsonyfa nem rendelkezik olyan pazar, terebélyes megjelenéssel, mint, amire vágyunk. Ezért is gondoltuk úgy, hogy ebben a bejegyzésünkben adunk néhány tippet az idei karácsonyfa vásárláshoz.

Végezzünk méréseket!

Valószínűleg a fa vásárlás előtt már mindannyiunknak van egyfajta elképzelése, hogy hová is fog kerülni. De vajon ez a legjobb is? Lehet, hogy így a fa a helyiség központi elemeként tündököl majd, ha azonban elzárja a bejáratot, túlterheli a teret, vagy túl közel van a tűzhöz, akkor bizony nincs más hátra, vissza kell ülni a tervezőasztalhoz.

A készházaknál a megnövelt aljzat hőszigetelésnek is köszönhetően, az átlagos belmagasság körülbelül 2,5 m, de sok esetben ezt megemelik akár 2,7 m-re is. Annak érdekében, hogy megtudjuk, mi a helyzet a mi könnyűszerkezetes házunk esetében méréseket kell végezni.

A fának legalább 16-20 cm-rel rövidebbnek kell lennie a mennyezetnél, hogy maradjon elég szabad hely a csúcsdísznek. Továbbá javasolt a fa körül is helyet hagyni, hogy ne szoruljon túlságosan a falhoz vagy a bútorokhoz. Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy a teljes magasságba bele kell számítani a karácsonyfa talp magasságát is.

Vigyünk magunkkal egy mérőszalagot a fenyőfa farmra is!

Míg egyes farmok megjelölik a fáik magasságát, a legjobb, ha magunkkal viszünk egy mérőszalagot a vásárláshoz. Használjuk ezt az eszközt a fák teljes magasságának, szélességének és törzsátmérőjének mérésére, amíg meg nem találjuk a könnyűszerkezetes házunkban kiszemelt helyre tökéletesen illőt. Ha korábbi évekből származó karácsonyfa talpat tervezzük használni, ügyeljünk arra, hogy a törzs átmérője kényelmesen illeszkedjen és rögzíthető legyen.

Válasszuk ki a karácsonyfa típusát!

A karácsonyfák különböző formájúak, árnyalatúak, és sokszor még a tűlevelek tapintása is eltér. Így, ha a fejünkben egy konkrét kép él, akkor tanácsos előbb részletesebben is megismerni a különböző fatípusokat.

Nordmann jegenyefenyő

Az 1990-es évek óta a Nordmann jegenyefenyő igazi bestseller lett, mivel nem hullatja úgy a tűleveleit, mint a társai. A citrusos illatával és a kellemes puha levelivel remek választás kisgyermekes családok számára. A formája kissé nyitottabb és kevésbé sűrű, mint a lucfenyőé, így ideális azoknak, akik kedvelik a csecsebecséket és egyéb függő dekorációkat.

Norvég lucfenyő

A norvég luc sötétzöld tűlevelei, finoman lelógó ágai és jellegzetes „fenyő” illata egyből a karácsonyt juttatja az eszünkbe. A sűrű bokros formája pedig kiváló a dekorálásra. A tűleveleit azonban meglehetősen hullatja, különösen az ünnepi időszak előrehaladtával. Ez a tulajdonsága viszont ellensúlyozható azzal, hogy később visszük be, mint a többi fajtát. Továbbá biztosítanunk kell számára a megfelelő öntözöttséget, és távol kell tartanunk a közvetlen hőforrásoktól – a kandallótól és a radiátoroktól.

Szúrós lucfenyő

A norvég lucfenyőhöz hasonlóan ez is egy igazán vonzó karácsonyfa típus a természetes formája és a feltűnő kékeszöld levelei miatt. Ezek azonban nagyon élesek, ezért óvatosan kell kezelni őket. A csodálatosan jellegzetes „fenyő” illatát pedig még nem is említettük, ami annyira jó, hogy már a díszítés előtt magára vonzza a figyelmünket.

Nemes jegenyefenyő

A nemes jegenyefenyő Washington és Oregon erdeiben őshonos, ahol nagyon magasra nő. Bár vastag szárú, ami megnehezítheti a fa használatát, de igazán jól elhelyezkedő lombozata van.

Fraser jegenyefenyő

A Fraser fenyő szintén igazán népszerű, mivel a keskenyebb formája ideálissá teszi kisebb helyeken történő elhelyezésre is. A sűrű lombozata ugyan általában nem szimpatikus a kisebb csecsebecsék híveinek, de minimalista megközelítéssel és egyszerű égőkkel csodálatos központi elemként működhet az adott helyiségben.

Melyik típus tart ki a legtovább?

A legtöbb szakértő a Nordmann fenyőket ajánlja a hosszú élettartamuk miatt. Körülbelül hat hétig elállnak, így a legjobb használatot kínálják a karácsonyi ünnepek alatt. Természetesen ez attól is függ, hogy mennyire jól ápoljuk őket, de a helyiség hőmérsékletének csökkentése valóban lelassítja a száradási folyamatot, és hosszabb ideig frissen tartja őket.

Fenntarthatóak-e az igazi fenyőfák?

A fenyőfa termelőknek szigorú irányelveket kell követniük arra vonatkozóan, hogy hol vásárolják a vetőmagokat, milyen peszticideket és gyomirtó szereket használjanak, és hogyan vágják ki a fáikat. Egyébként évente a náluk lévő állomány csupán egy kis százalékát vágják ki, és a helyükre facsemetéket ültetnek. Ez azt jelenti, hogy egy folyamatosan változó, de állandó ökoszisztémát biztosítanak, amelyben az állatok gyarapodhatnak.

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy földlabdás, később kiültethető fenyőfák is vásárolhatóak, ami igazán jó kompromisszumnak tűnik – nem műfenyő, de nem kell hozzá fát sem kivágni. Ez különösen a kisgyermekes családoknál bír kiemelt jelentőséggel, hiszen az élő fa illata és varázslata hozzátartozik a gyermekkorhoz. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy a földlabdás fenyőfa jóval több gondoskodást igényel. Hiszen, ha nem figyelünk oda rá, akkor könnyen kiszáradhat vagy elfagyhat, és akkor semmivel sem jutottunk előrébb, mintha kivágott fenyőt vásároltunk volna. Továbbá a legtöbben azt sem veszik figyelembe a vásárlás előtt, hogy nincsen hova ültetniük a kertben. Ez a probléma azonban kivédhető a cserépben történő tartással, mindaddig, amíg a fa túl nagyra nem nő.

Vagy akár az is egy opció lehet, hogy bérelünk egy igazi karácsonyfát cserépben a helyi kertészettől. Nekünk pedig csak annyi lesz a dolgunk, hogy vigyázunk rá, amíg a könnyűszerkezetes házunkban van. Most, hogy már ismerjük az összes karácsonyfa típust és a fenntarthatóbb lehetőségeket, térjünk át arra, hogyan díszíthetjük fel őket úgy, mint egy profi.

Hogyan díszítsünk karácsonyfát lépésről lépésre?

Az izgalom mindig a tetőfokára hág attól a pillanattól kezdve, amikor elővesszük a dobozokat a szekrényből, egészen az utolsó simítások elvégzéséig – legyen szó egy hagyományos angyal vagy egy másfajta csúcsdísz feltételéről. Azonban gyakran hiába a nagy igyekezet, sok esetben a végeredmény nem olyan, mint amit elképzeltünk.

Ezért is szeretnénk most mutatni néhány lépést, amellyel könnyedén elsajátíthatjuk a karácsonyfa díszítés művészetét. Ennél a tevékenységnél ugyanis az ördög valóban a részletekben rejlik.

Adjuk hozzá a fényfüzéreket!

Egy jó ökölszabály, hogy a fa minden 30 centiméterére kerüljön egy 100 izzóból álló égősor. Tehát egy körülbelül 2 méter magas fához minimum 4-5 égősorra szükség lesz.

Emellett döntenünk kell a fényfüzér színvilágáról is. Válasszunk meleg fehér vagy réz égősort a hangulatos, hagyományos megjelenés eléréséhez, vagy egy hideg fehér verziót a modernebb dekorációs sémához! De ott vannak a többszínű fényfüzérek is, amelyek azonnal vidámmá varázsolják a fát, még minimális díszítéssel is.

Miután meghatároztuk a színvilágot, és azt, hogy mennyi égősor is szükséges, ideje felrakni őket a fára. A sűrű megvilágítás érdekében kezdjük a fa aljától, és tekerjük a fényfüzéreket a törzs mentén haladva egészen a tetejéig. Majd ezután igazítsuk el őket úgy, hogy a külső ágakra is kerüljön belőlük.

Ezután jöhetnek a girlandok és a talmik!

A girlandok igazán pazar kinézetet kölcsönöznek a dekorációnak. Válasszunk egy hagyományos üveg verziót az elbűvölő tradicionális megjelenés érdekében, és tegyük fel a fényfüzérek után, de még a kisebb díszek felakasztása előtt! A talmik pedig nyugodtan maradhatnak a legvégére.

Jó ötlet talmit használni?

Erről csak mi magunk dönthetünk. Ha tetszik, miért ne használhatnánk? Egyébként a talmi népszerűsége az utóbbi időben ismét újjáéledt, mivel szuper módját jelenti az extra színpompa és ragyogás hozzáadásának. Érdemes először kevesebbet használni belőle, de ha idén inkább a retro hangulat megteremtése a cél, akkor ne fogjuk vissza magunkat.

Ne feledjük azonban, hogy a talmi veszélyt jelent a háziállatok és a kisgyermekek számára is. Ezért, ha nem tudunk megfelelő felügyeletet biztosítani, akkor érdemes inkább elkerülni a használatát.

Ideje felakasztani a nagyobb díszeket!

Válogassuk össze a nagyobb díszeket, és oszlassuk el egyenletesen a fán. Javasoljuk, hogy a legnagyobbat tartsuk közel a fa tövéhez a vizuális egyensúly megteremtése érdekében. Mindazonáltal, ha a fa nagy és terebélyes, akkor a tetejéhez közelebb is elbírja a nagyobb csecsebecséket.

Ha modernebb, formálisabb sémát választunk, a fán lévő nagyméretű dekorációk egészen jól mutatnak, feltéve, hogy a színük összhangban van. A nyugodtabb dekoráció érdekében viszont fontos, hogy csak a fa felső felén használjunk kisebb díszeket!

Jöhetnek a kisebb díszek is!

Miután minden felaggattunk, jöhetnek a kisebb díszek is. A hosszabb, finomabb verziók jól működnek az ágak végén, míg a vaskosabb változatok otthonosabban mutatnak majd a fa belsejében.

Amennyiben még több textúrára vágynánk, érdemes masnikat, tollakat, vagy akár filcből készült díszeket is használni a kissé rusztikus megjelenés érdekében. Fontos azonban, hogy ha bármilyen ehető dekorációt, például csokoládét vagy cukorkát használunk, tartsuk távol a gyerkőcöktől és a háziállatoktól.

Utolsó simításként pedig tegyük fel a csúcsdíszt! A legjobbakat úgy tervezték, hogy a törzs tetején megüljenek, de a virágárusoknál kapható drótok segítségével biztosíthatjuk, hogy valóban a helyükön maradjanak.

Minimalizmus vs. maximalizmus: hogyan válasszuk ki a fa dekorációs sémáját

Ha a minimalista megjelenést részesítjük előnyben, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebb dekorációt kell használni. Ennek a stílusnak az elérése sokkal inkább abban rejlik, hogy világosabb és legfeljebb kétféle színt válasszunk az áramvonalasabb megjelenéshez.

Amennyiben viszont pazar, maximalista megjelenésre vágyunk, nyugodtan összekeverhetünk tetszőleges számú árnyalatot és textúrát. Hiszen minél élénkebb a fa színsémája, annál jobb – akár modern, akár rusztikus karácsonyi dekorral szereltük fel a karácsonyfánkat.

Hogyan tehetjük teljessé a fát?

Bár a karácsonyfa kiválasztásának ismerete remélhetőleg a lehető legdúsabb, legterebélyesebb fához juttat majd minket, mindannyian követünk el hibákat a vásárlás során, különösen az ünnepi rohanás idején. De nem kell kétségbe esni, ha a fánk lombozata kissé ritka vagy féloldalas, van néhány trükk, amellyel teltebbnek tűnik majd.

A legjobb, ha ilyenkor különböző tónusú és színű füzéreket használunk, mivel ez a trükk valóban életre kelti a fát, és kitölti az üres tereket a törzs környékén. Alternatív megoldásként azonban nyúlhatunk még a szalagokért és a fenyőtobozokért is a rések kitömésére.

Összegzés

A fentebb leírt dolgok tudatában már biztosak vagyunk abban, hogy idén mindannyiunk sikerrel veszi majd a tökéletes karácsonyfa kiválasztását, és olyan szuperül feldíszíti majd, hogy könnyűszerkezetes házunk igazi központi elemeként fog tündökölni.

Megosztás

Díjmentes építési konzultáció

    Elfogadom az Adatkezelést

    Elérhetőségek
    Legfrissebb írásaink

    Ajánlott bejegyzések

    Vissza az összes íráshoz